Cztery kilo w tydzień! Ta zupa kapuściana gwarantuje błyskawiczny efekt
Kiedy przychodzi wiosna, często myślimy o szybkim zrzuceniu kilku kilogramów. Wiemy, że diety-cud nie istnieją, ale wiemy też, że są takie, które pomogą osiągnąć cel dostatecznie bliski cudu. Tydzień na tej zupie to jeden z takich sposobów. Jest zadziwiająco skuteczna.
Dietetyczna zupa
Są tacy, którzy nie lubią szybkich i intensywnych diet. Są też jednak tacy, którym taki reżim wcale nie przeszkadza. Efekty natomiast potrafią być niezwykle motywujące. Tak jest w wypadku tej diety, która pozwala w tydzień zrzucić do pięciu kilogramów. Wiele osób sięga po diety błyskawiczne traktując je jako wstęp do rozpisanej na miesiące diety odchudzającej.
Pamiętać jednak trzeba, że to nie cud, a rzetelnie włożony wysiłek. Sama zupa nic nie zmieni – przez tydzień trzeba regularnie zachować umiar w jedzeniu. Kapuściana zupa jest więc podstawą codziennej diety. Przez tydzień można ją jeść w dowolnych ilościach, kiedy tylko czujemy głód.
Prócz niej jednak staramy się jeść możliwie mało. Dzień można zacząć od ugotowanego ziemniaka, a dalej jeść tylko warzywa. Innego dnia można wypić mleko albo jogurt, a do tego dwa banany. Można zrobić sobie dzień z kilogramem pomidorów i kotletem z piersi kurczaka albo pieczoną rybą, a kiedy indziej jeść owoce i pić soki owocowe. Do tego koniecznie należy pić co najmniej dwa litry wody i od tego także mogą zależeć efekty.
Zawijam proste składniki w pergamin i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiadZupa kapuściana na odchudzanie
Żeby przygotować tę prostą kapuścianą zupę, należy zaopatrzeć się w duży garnek. Dzięki niemu będziemy mogli przygotować potrawę na całe siedem dni z góry. To zdejmuje z nas konieczność gotowania i sprawia, że mniej myślimy o jedzeniu. A w razie potrzeby sięgamy do lodówki i odgrzewamy porcję, którą zaspokajamy głód.
Składniki
- Główka kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łodygi selera naciowego
- 1-2 cebule
- 2-3 marchewki
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ¾ litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
- Sól, pieprz i wybrane przyprawy: np. zioła prowansalskie, tymianek, kruszone chili, kminek itp.
Dieta z zupą kapuścianą
Kapustę szatkujemy, a czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie solimy. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę lub plasterki. Wrzucamy je do garnka na warstwę oleju i podsmażamy na małym ogniu, aż marchewka zrobi się miękka. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
Do podduszonych warzyw wlewamy bulion i wrzucamy poszatkowaną kapustę. Dodajemy pomidory z puszki i wybrane przyprawy. Ważne jest, by nie solić zupy za bardzo, ale pozostałych przypraw można używać według uznania. Całość mieszamy i pozostawiamy na wolnym ogniu. Zupa jest gotowa, kiedy kapusta stanie się miękka. Garnek zupy po przestudzeniu można przechowywać w lodówce i zjadać po porcji, według uznania, przez całe siedem dni.
Wypróbuj też przepisy na sycącą zupę na kiełbaskach i soczewicy oraz chleb z ziarnami, za to bez mąki.