Smakosze.pl Przepisy Tanie i pyszne ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli na YouTube

Tanie i pyszne ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja

30 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie czują się pewnie ze swoimi piekarnikami. Tym razem prezentujemy Kawową Fantazję, która zachwyca intensywnym kawowym smakiem oraz delikatnością. Z pewnością każdy, kto spróbuje zaoferowany przez ciebie kawałek, nie będzie się mógł powstrzymać przed poproszeniem o dokładkę. W tym tekście pokazujemy przepis krok po kroku.

Ciasto bez pieczenia to wygodna alternatywa także dla ludzi niedysponujących zbyt dużą ilością czasu, który mogą poświęcić na gotowanie. Zazwyczaj klasyczne ciasta wymagają sporego poświęcenia i pracy, więc warto spróbować czegoś nowego.

Świetnym pomysłem jest dodanie odrobiny ciemnego kakao do zaparzonej kawy. Niewielka ilość w żadnym wypadku nie będzie wyczuwalna podczas jedzenia, lecz znacznie wzmocni smak kawy - a to docenione zostanie przez każdego pasjonata kawowych słodkości.

Przepis na ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja

Składniki:

  • 400 g biszkoptów

  • 3 łyżki żelatyny

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

  • 1 szkl. gorącej wody

  • 0,5 szkl. mleka

  • 1 kg sera mascarpone

  • 220 g śmietany 36%

  • 1 łyżeczka słodkiego kakao do dekoracji

  • 1 łyżka masła

Zacznij od wsypania żelatyny do niewielkiego naczynia i zalania jej połową gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i gdy żelatyna rozpuści, odstaw ją na bok do pełnego wystudzenia. Do osobnej miski wsyp gorzkie kakao oraz kawę rozpuszczalną.

Zalej je resztą wody oraz podgrzanym, lecz nie wrzącym mlekiem. Wymieszaj je i odstaw na bok, aż ostygną. Do miski miksera włóż serek mascarpone, wlej do niego ostudzoną kawę i zacznij ubijać. Po chwili dodawaj rozpuszczoną żelatynę.

Śmietanę ubij na sztywną pianę i połącz ją z kremem serowym . W foremce do tortów, nasmarowanej masłem, umieść na dnie biszkopty. Wyłóż na nie krem, rozprowadź równomiernie i ułóż na wierzchu resztę biszkoptów. Wstaw ciasto do lodówki, aż całkowicie stężeje. Przed podaniem posyp je słodkim kakao. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Ciasto kawowe

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Pyszności na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy