Smakosze.pl
Ciasto snickers

canva/manyakotic, Getty Images

Ciasto Snickers bez pieczenia

29 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia jest znacznie prostszym sposobem na cieszenie się pysznym deserem niż klasyczne ciasto. Słodkość o smaku popularnego batonika Snickers nie ma sobie równych. Połączenie masy krówkowej, herbatników i czekolady rozpala zmysły.

Ciasto bez pieczenia Snickers składa się jedynie z kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Dlatego nikt nie będzie miał kłopotu z jego przygotowaniem.

Czas potrzebny do wykonania tego deseru wynosi około 25 minut, lecz oczywiście należy odczekać kilka godzin, aż całość odpowiednio się schłodzi w lodówce.

Przepis na ciasto bez pieczenia Snickers

Składniki:

  • 400 g herbatników

  • puszka kajmaku

  • 4 łyżki masła orzechowego

  • 500 ml śmietanki 30%

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki żelatyny

  • 100 ml wody

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 50 ml śmietanki 36%

  • 125 g orzechów ziemnych solonych

Zacznij od ubicia bitej śmietany. 500 ml śmietanki wlej do naczynia, wsyp do niej cukier i ubij ją mikserem, aż stanie się sztywna. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody.

racuchy

Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem

CZYTAJ DALEJ

Do dużej miski włóż cały kajmak, dodaj do niego masło orzechowe oraz przestudzoną żelatynę. Wymieszaj całość dokładnie. Powoli łącz krem kajmakowy z bitą śmietaną.

Na dnie formy o wymiarach 18/27 cm wyłóż herbatniki. Na herbatniki wylej połowę kremu, a na nim ułóż drugą warstwę herbatników. Ponownie wylej prawie cały krem i jeszcze raz połóż herbatniki. Posmaruj wierzch cienką warstwą kremu, rozsyp orzechy, polej czekoladą rozpuszczoną w 50 ml śmietanki. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.

Ciasto Snickers

Źródło: Canva / OlyaSolodenko, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >