Sprawdzony przepis na domowy sękacz
Sękacz jest wyjątkowo efektownie wyglądającym ciastem, czego zasługą jest jego charakterystyczny warstwowy układ. Okazuje się, że można wykonać go także w domu. Dzięki temu już nigdy więcej nie będziesz musiał wybierać się do cukierni po swoje ulubione ciasto.
Sękacz wywodzi się z Niemiec, skąd dotarł do wielu regionów Europy. W Polsce najwięcej produkuje się go na Suwalszczyźnie, Kaszubach oraz Podlasiu, skąd wysyłany jest na całą Polskę.
Ciasto opiera się na bardzo prostej biszkoptowo-tłuszczowej bazie, które wylewane jest na wałki opalane nad ogniem. Dzięki temu wytwarzają się różnokolorowe warstwy, które przykuwają uwagę.
Przepis na domowy sękacz
Składniki:
400 g masła
200 g cukru
200 g cukru pudru
10 łyżek mąki
12 jajek
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na początku utrzyj masło o temp. pokojowej z cukrem na gładką masę. Gdy cukier rozpuści się, powoli i pojedynczo dolewaj żółtka. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz obie mąki cały czas mieszając.
Tortownicę natłuść olejem i wlej do niej dwie łyżki ciasta. Rozprowadź je równomiernie po całym dnie. Wstaw tortownicę do pieca o temp 200 stopni Celsjusza na około 5 minut.
Po tym czasie wyjmij formę, a na spodzie rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i ponownie upiecz je w tej samej temperaturze. Powtarzaj czynność, aż skończy się ciasto. Przed podaniem obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak robi się tradycyjny sękacz. Ten tekst zdradza przepis na ciasto z ciecierzycy.
Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień
Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
Źródło: Moje gotowanie