Te kotlety rybne smakują mi bardziej od mielonych. Prosty przepis bez zbędnych udziwnień
![mielone kotlety rybne](https://images.iberion.media/images/1920/rybne1_77700c462b.jpg)
Obojętne, czy obchodzimy postne piątki czy PRL-owskie bezmięsne środy – z takim przepisem na rybne kotlety mielone każdy dzień może być dniem bez mięsa. Warto zapisać ten uniwersalny przepis, który pomoże zwiększyć udział ryb w naszej diecie.
Mielone kotlety rybne
Ryby to niezbędny składnik naszej diety. Dlatego trudno zachować optymizm widząc, jak mało się ich w Polsce jada. To źródło dobrze przyswajalnego białka, kwasów omega i wielu minerałów mogłoby gościć na naszych stołach nawet kilka razy w tygodniu.
Eksperci zauważają, że do przyczyn niskiej popularności ryb w Polsce może należeć ich stosunkowo wysoka cena. Rzeczywiście łososie czy tuńczyki swoje kosztują. Ale przepisy takie jak ten pozwalają przywrócić do łask tańsze, a dziś mniej popularne i równie zdrowe np. mintaje czy morszczuki.
![mielenie ryby](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety1_3ac6e99886.jpg)
Kotlety z filetów rybnych
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanalału Gotuj z uśmiechem. Autorka poleca tam świeżą rybę nie precyzując gatunku. Nasz przepis sprawdzi się doskonale w wypadku rozmrożonych filetów.
Składniki
- Ok. 1,5 kg filetów rybnych (mniej, jeśli nie są mrożone)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 50 g bułki tartej
- Sól, pieprz, olej do smażenia, bułka do panierowania
Przepis na kotlety rybne
W przeciwieństwie do mięsa mielonego, ryby chyba nie da się kupić w mielonej wersji, nie ma tu więc drogi na skróty. Rybę wrzucamy do maszynki i drobnych okach, by zmielona trafiła do miski.
Dodajemy wybite jajka, bułkę tartą i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Przy formowaniu kotletów zwilżamy ręce, by masa nie przyklejała się do dłoni.
Dość duże kotlety mielone dokładnie obtaczamy w bułce tartej, dociskając ją lekko do powierzchni masy. Układamy je niezbyt ciasno na rozgrzanym oleju i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na rolady z boczku i ciasta francuskiego i sałatkę szynkową siostry Anastazji.
![masa na kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety3_c660e00011.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/watrobka1_29f1f06266.jpg)
![danie](https://images.iberion.media/images/origin/danie_57a4fd49df.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)