Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.04.2024 17:30

Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

zawijanie boczku w ciasto
fot. youtube.com/blatterteigrezepte

Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food, czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.

Roladki z boczku

Kiedy goście przychodzą niespodziewanie i jakby zapominają wyjść wieczorem, we wczesnych godzinach nocnych przydaje się coś, co pozwoli przedłużyć sympatyczne spotkanie. W takich sytuacjach warto mieć w odwodzie arkusz ciasta francuskiego. Przechowuje się świetnie, czy to w lodówce, czy w zamrażarce, a w kilka minut można zmienić go w naprawdę ciekawą i sycącą przekąskę.

Jeśli do tego w lodówce znajdzie się serek śmietankowy i kilka plastrów boczku, jesteśmy gotowi, by przyrządzić tę szybką „klubową” mięsną przekąskę. Z pewnością spodoba się ona gościom. Będą prosić o przepis – a przepisu właściwie nie ma. Jest tylko kilka minut w kuchni przy zawijaniu roladek i kolejnych kilka w piekarniku.

roladki z boczkiem
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Pokrusz herbatniki i wymieszaj z truskawkami. To moje ulubione ciasto bez pieczenia

Boczek w cieście francuskim

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. W tamtym wydaniu roladki posypane są dodatkowo serem, który ładnie się zapieka. Taki ser jest jednak opcjonalny.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ opakowania śmietankowego serka (może być smakowy)
  • 12 cienkich plastrów wędzonego boczku 
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie: 80 g startej mozzarelli

Przepis na roladki z boczku

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na stolnicy. Cienko smarujemy brzeg roztrzepanym jajkiem, a następnie pokrywamy ciasto serkiem śmietankowym. Ciasto kroimy (najlepiej radełkiem do pizzy) na podłużne pasy o szerokości 2 plastrów boczku. 

Plastry te układamy na paskach ciasta, a następnie każdy z pasków zawijamy w roladkę tak, by zwilżony jajkiem brzeg zakleił ją od zewnątrz. Roladki lekko spłaszczamy i smarujemy po wierzchu jajkiem. Można także posypać je serem lub ulubioną mieszanką ziół.

Roladki pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż roladki będą przyjemnie zarumienione, a mięso w środku upieczone.

Wypróbuj przepis na gołąbki bez zawijania i poznaj sekrety obróbki rabarbaru.

smarowanie ciasta francuskiego
fot. youtube.com/blatterteigrezepte