Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na bigos ma co najmniej 100 lat. Znalazłem go w zeszycie prababci
Łukasz Modelski

Ten przepis na bigos ma co najmniej 100 lat. Znalazłem go w zeszycie prababci

26 listopada 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

W rodzinie od pokoleń mamy zeszyt z przepisami prababci. Wśród licznych przepisów zanotowanych 100 lat temu, jest również receptura na zaskakujący bigos.

Stuletni zeszyt

Prababcia ukończyła szkolę gospodarstwa domowego. T o nic zaskakującego na początku XX wieku. Uważano wówczas powszechnie, że dziewczyny powinny wejść w dorosłość dobrze przygotowane do roli pani domu. Część z nich zostawała zawodowymi kucharkami, część po prostu dobrze umiała prowadzić dom. Oczywiście, gotowanie było istotną częścią nauki.

Pożółkły zeszyt sprzed stulecia, jest pokryty równym, kaligraficznym pismem. Zgodnie z ówczesnymi wymogami, zeszyt starannie podzielono na działy odpowiadające danym rodzajom składników.

Projekt bez nazwy 2.jpg
Łukasz Modelski


Od babci mam przepis na najlepszy sos żurawinowy. W tym roku znów go przygotuję na święta
Pokazała 3 niesamowite sposoby lepienia pierogów ruskich. Przy okazji podała zaskakujący przepis

Zaskakujący bigos

Ponieważ sam zeszyt ma 100 lat, przepis na bigos, który w nim znaleźliśmy, musi być jeszcze starszy. Już na pierwszy rzut oka różni się od dzisiejszego bigosu. Po pierwsze – do gotowania tej potrawy w czasach babci używano wyłącznie kiszonej kapusty. Nie ma również w starodawnym bigosie wina. Przepis wyraźnie każe użyć piwa.

To nie koniec niespodzianek. Przywykliśmy myśleć o bigosie jako o daniu z resztek, do którego trafiają okrawki wędlin, ścinki kiełbas czy resztki pieczystego. 100 lat temu tę potrawę przygotowywano jednak zupełnie inaczej.

Projekt bez nazwy 3.jpg
Łukasz Modelski

Bogate danie

W bigosie, której nauczono prababcię, oprócz kiełbasy i wędzonki, jest jeszcze szynka i polędwica, a więc najlepsze części mięsa . Trudno myśleć o tym przepisie jako o recepturze na danie z resztek.

Co więcej – bigos wprawdzie gotuje się szybko, ale jeść można go dopiero po tygodniu odgrzewania! To proste danie staje się więc potrawą czasochłonną i wymagającą.

4.jpg
Łukasz Modelski

Bigos z zeszytu prababci

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 litr wody
  • 250 g wędzonki
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 250 g szynki
  • 500 g wędzonej kiełbasy
  • 1 litr piwa
  • 5 liści laurowych
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę gotować z wodą i pokrojoną w kostkę wędzonką przez godzinę. Dodać pokrojone w kostkę wędliny, gotować razem do pełnej miękkości kapusty. Wlać piwo i dodać przypraw wedle uznania, zagotować, odstawić.

Codziennie przez tydzień odgrzewać aż bigos będzie bardzo gorący a następnie studzić. Bigos można zacząć jeść dopiero po tygodniu.

Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy