Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokazała 3 niesamowite sposoby lepienia pierogów ruskich. Przy okazji podała zaskakujący przepis

Pokazała 3 niesamowite sposoby lepienia pierogów ruskich. Przy okazji podała zaskakujący przepis

Pierogi ruskie lepione na 3 sposoby
canva/zhang yang; IG/jakjalubiejesc

Wiedzieliście, że pierogi można zlepić aż na 3 sposoby? Byłam przekonana, że tylko orientalne wersje dania wyglądają inaczej, niż przygotowywane przez moją mamę i babcię frykasy. Jedno wideo zmieniło wszystko. Znalazłam w nim też znakomity przepis na ruski farsz.
 

Pierogi można różnie lepić

O tym, że przepis na ciasto na pierogi w każdym domu jest trochę inny, wiedziałam już wcześniej. Nie sądziłam jednak, że istnieje też kilka sposobów na sklejenie smacznych sakiewek z farszem.

W jednym z filmików na Instagramie, oprócz 2 nieznanych mi technik przygotowywania pierogów znalazłam też patent ruski farsz. Zawsze dodawałam do niego ziemniaki, twaróg i cebulkę, a autorka nagrania wrzuciła jeszcze jeden składnik. Zdradzam, jaki w dalszej części artykułu.

Pierogi z warkoczykiem.jpg
IG/jakjalubiejesc
Zamiast grzybów dodaję do kapusty inny pyszny składnik. Krokiety z takim nadzieniem to hit w mojej rodzinie

Przepis na pyszny farsz ruski do pierogów

Obecność czosnku w nadzieniu zaskoczyła mnie ogromnie. O ile dodawałam go już do ziemniaczanego purée, z twarogiem niekoniecznie mi się „zgrywał”. Postanowiłam jednak zaufać przepisowi. Wyszło fantastycznie, więc polecam spróbować.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 nieco większa cebula
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Ziemniaki do farszu warto ugotować dzień wcześniej. Wtedy szybciej uporamy się z robieniem farszu. Jednak w poniższej instrukcji opisuję wszystkie konieczne czynności. Poradzicie sobie nawet i bez wstępnych przygotowań.

Jak zrobić pyszny farsz ruski? Takich pierogów każdy spróbuje

Zaczynam od obrania, umycie i pokrojenia ziemniaków w kostkę. Gotuję je w osolonym wrzątku. Miękkie odcedzam i starannie ubijam na purée. Cebulę siekam i smażę na 1-2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu.

Czosnek łatwo jest spalić. Ponieważ staje się wtedy gorzki, dodaję go na sam koniec, gdy cebula jest już szklista i miękka. Rozdrabniam przy pomocy noża lub praski.

Zawartość patelni studzę i przekładam do ziemniaków. Wrzucam jeszcze pokruszony twaróg. Wszystko mieszam i doprawiam obficie pieprzem i znacznie oszczędniej solą. Nadzienie do pierogów jest gotowe do dalszej pracy.

Jak lepić pierogi ruskie?

Film, który znalazłam, pokazywał, że z wyciętych z ciasta — ja postawiłam na takie bez masła — kół formowano niewielkie pierogi, brzegi zawijając w falbankę, warkoczyk oraz wcale. Spróbowałam każdej z tych technik i muszę przyznać, że wciąż preferuje proste wykończenie. Polecam jednak sprawdzić, bo zadanie wbrew pozorom nie jest trudne.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pierogi. Polecam słodką wersję z makiem — w sam raz nie tylko na święta. Być może skusi was też receptura na pierogi ruskie w wersji wegańskiej — tofu doskonale zastępuje twaróg.

Źródło: IG/jakjalubiejesc