Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycja w nowym wydaniu - przepis na gołąbki bez zawijania
Katarzyna Kaczmarz
Katarzyna Kaczmarz 25.03.2022 22:51

Tradycja w nowym wydaniu - przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
Canva.com - Tatiana Volgutova

- 600 g mięsa mielonego wołowego- pół główki kapusty- 100 g surowego ryżu- 2 cebule- 2 jajka- sól- pieprz- papryka mielona ostra- olej do smażenia

Gołąbki bez zawijania to szybsza propozycja dla fanów tego właśnie dania. Jest to również połączenie kapusty z mięsem mielonym, ale w formie kotletów, które można podać razem z ziemniakami lub innym dodatkiem skrobiowym. Gołąbki bez zawijania mają dość mało kalorii dzięki czemu możemy zjeść ich więcej, a w ten sposób na dłużej zachowamy ich pyszny smak!

Gołąbki bez zawijania i ich składniki:Przede wszystkim zadbaj o dobrą jakość mięsa, jeśli chcesz możesz kupić kawałek całej łopatki i zmielić ją samemu, ale równie dobrze nada się do gołąbków bez zawijania już wcześniej zmielone mięso.

Przygotowanie gołąbków bez zawijania

Zacznij od ugotowania ryżu w wodze z odrobiną soli, poczekaj, aż ryż zrobi się dość miękki, następnie go odcedź i zostaw, aby mógł ostygnąć. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

Kapustę drobno poszatkuj, a środek wyrzuć, możesz do tego użyć tarki o grubych oczkach lub zrobić to ręcznie ostrym nożem.

Mięso, kapustę, ryż oraz cebulę przełóż do jednej miski i razem wymieszaj, następnie dodaj dwa jajka i dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Wszystko razem zamieszaj i uformuj z powstałej masy kształt kotletów mielonych. Pamiętaj, że przypraw możesz używać według swojego uznania, dodawaj, co tylko lubisz jednocześnie próbując, czy gołąbki bez zawijania mają wyczuwalny smak mięsa z kapustą.

Powstałe kotleciki podsmaż na patelni z dwóch stron przez około 2 minuty na każdej stronie.Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone kotleciki i polej sosem pomidorowym na który przepis znajdziesz poniżej.

Gdy kotleciki będą już polane sosem wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz w termoobiegu przez około 40 minut.Podawaj ciepłe z ziemniaczkami i sałatką posypane świeżym koperkiem! Jeśli nie przepadasz za ziemniakami dobrym wyborem będą też kluski śląskie.

Sos pomidorowy do gołąbków bez zawijania

Sos pomidorowy idealnie sprawdzi się do gołąbków bez zawijania jest on równie łatwy w przygotowaniu, więc zajmie ci to tylko chwilkę, a smak całego dania będzie wręcz wyborny!

Składniki:

- 250 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)- puszka pomidorów krojonych lub 500 g gotowej Passaty- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, zioła prowansalskie- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Bulion zacząć lekko podgrzewać w garnku, a następnie dodać pomidory lub passatę, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i zostawić, żeby się podgotowało około 3 minut po tym czasie dodać dwie łyżki śmietany dobrze zamieszać i pozostawić jeszcze na 3 minuty wolnego gotowania. Jeśli sos będzie lejący dodaj do niego płaską łyżkę mąki, aby go trochę zagęścić.Gdy sos będzie gotowy zalej nim wcześniej przygotowane gołąbki bez zawijania i wstaw do piekarnika.

Gołąbki bez zawijania z garnka

Jeśli nie chcesz piec swoich gołąbków bez zawijania możesz je również ugotować! Wystarczy, że po przysmażeniu przełożysz je do garnka w którym przygotowany został sos, a następnie będziesz je w nim gotować przez około 30 minut. Uważaj jednak, aby nie przywarły one do spodu.

Dodatki do gołąbków bez zawijania

Smak swojej potrawy możesz wzmocnić o dodanie do nich suszonych grzybów.Grzybki namocz w wodzie, aby zmiękły, na około 5 godzin przed przygotowaniem. Po wyjęciu z wody posiekaj je drobno i dodaj do mięsa z kapustą, a następnie postępuj tak jak jest to opisane wyżej. Nada to twoim gołąbką bez zawijania bardzo oryginalny smak.

Dodatkowo po przygotowaniu potrawy możesz do nich dodać różnego rodzaju sałatki np., z kiszonych ogórków lub gotowane buraczki. Dobrym dodatkiem będzie również sałatka colesław.

Tagi: gołąbki