W jaki sposób najszybciej wydrążyć miąższ z dyni?
Dynia potrafi cieszyć podniebienie i oczy. Jeszcze chwila i przed niektórymi domami pojawią się dyniowe lampiony. A wiesz, w jaki sposób najszybciej wydrążyć dynię? Oto prosty sposób z wykorzystaniem noża i łyżki.
Dynia ma dość twardą skórkę, pod którą znajduje się zwarty miąższ. Jej wnętrze wypełnia gąbczasty miąższ, w którym jest mnóstwo pestek. Miękką część dyni usuwa się wraz z pestkami. Pestki oczywiście warto wysuszyć i zjeść. Natomiast wydrążoną czaszę dyni można łatwo pokroić na kawałki przeznaczone np. do pieczenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W jaki sposób najszybciej wydrążyć miąższ z dyni?
Jeśli dynia ma być przeznaczona do jedzenia, najpierw ją dokładnie umyj i wytrzyj do sucha ścierką.
Jeśli od spodniej strony jest nieco wystająca, zetnij tę wypukłość ostrym nożem. Dzięki temu będzie stabilnie stała i łatwiej będzie ją czyścić.
Nożem odkrój czapeczkę wraz z ogonkiem. Odkrój ją mniej więcej na wysokości 1/4 od ogonka. T eraz łatwiej dostaniesz się do środka, a czapeczka posłuży za pokrywkę.
Przy pomocy dużej łyżki usuń z wnętrza dyni gąbczasty miąższ wraz z pestkami. Pestki wyjmij i wysusz, miękki miąższ wyrzuć. Masz już oczyszczoną dynię.
Jak wykorzystać wydrążoną dynię?
Wydrążoną dynię warto użyć jako misę do serwowania dyniowej zupy. Możesz ją też pokroić na cząstki, oprószyć przyprawami i upiec. Oczywiście możesz ją też obrać (lub nie) i przeznaczyć na dowolną, dyniową potrawę.
Taką dyniową czaszę dzieci z pewnością chętnie przerobią na halloweenowy lampion. Wystarczy nożem wyciąć w niej oczy i usta i wstawić do środka świeczkę.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps