Smakosze.pl Porady W jaki sposób najszybciej wydrążyć miąższ z dyni?
canva/eZeePics Studio

W jaki sposób najszybciej wydrążyć miąższ z dyni?

2 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dynia potrafi cieszyć podniebienie i oczy. Jeszcze chwila i przed niektórymi domami pojawią się dyniowe lampiony. A wiesz, w jaki sposób najszybciej wydrążyć dynię? Oto prosty sposób z wykorzystaniem noża i łyżki.

Dynia ma dość twardą skórkę, pod którą znajduje się zwarty miąższ. Jej wnętrze wypełnia gąbczasty miąższ, w którym jest mnóstwo pestek. Miękką część dyni usuwa się wraz z pestkami. Pestki oczywiście warto wysuszyć i zjeść. Natomiast wydrążoną czaszę dyni można łatwo pokroić na kawałki przeznaczone np. do pieczenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W jaki sposób najszybciej wydrążyć miąższ z dyni?

Jeśli dynia ma być przeznaczona do jedzenia, najpierw ją dokładnie umyj i wytrzyj do sucha ścierką.

Jeśli od spodniej strony jest nieco wystająca, zetnij tę wypukłość ostrym nożem. Dzięki temu będzie stabilnie stała i łatwiej będzie ją czyścić.

Nożem odkrój czapeczkę wraz z ogonkiem. Odkrój ją mniej więcej na wysokości 1/4 od ogonka. T eraz łatwiej dostaniesz się do środka, a czapeczka posłuży za pokrywkę.

Przy pomocy dużej łyżki usuń z wnętrza dyni gąbczasty miąższ wraz z pestkami. Pestki wyjmij i wysusz, miękki miąższ wyrzuć. Masz już oczyszczoną dynię.

Jak wykorzystać wydrążoną dynię?

Wydrążoną dynię warto użyć jako misę do serwowania dyniowej zupy. Możesz ją też pokroić na cząstki, oprószyć przyprawami i upiec. Oczywiście możesz ją też obrać (lub nie) i przeznaczyć na dowolną, dyniową potrawę.

Taką dyniową czaszę dzieci z pewnością chętnie przerobią na halloweenowy lampion. Wystarczy nożem wyciąć w niej oczy i usta i wstawić do środka świeczkę.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

dynia pieczona
dynia pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy