Smakosze.pl
rosół

canva/arfo

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?

2 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli macie w planach gotowanie rosołu, chcemy was namówić na mały eksperyment. Tym razem wzbogaćcie go o jeden, prosty składnik. Odmieni on kolor i smak wywaru, ale przede wszystkim zwiększy jego walory zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu.

Rosół jemy w zasadzie przez cały rok, na co dzień i od święta. Jednak jesienią i zimą jedzenie rosołu ma też zdrowotne przesłanki. Wiadomo, rosół doskonale rozgrzewa, dzięki czemu będzie nam cieplej w chłodne dni.

Jednak ta tradycyjna, polska zupa dobrze radzi sobie też z przeziębieniami. Zwłaszcza jeśli jest ugotowana na mięsie drobiowym. Rosół zawiera dużo białka, które hamuje katar, a także ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. A gdy jeszcze wzbogacimy go o kurkumę, będzie prawdziwym remedium na jesienne infekcje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?

Kurkuma słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Doskonale rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Zwiększa odporność organizmu i wzmacnia go. Wspomaga także trawienie i zapobiega wzdęciom.

Zawarta w niej kurkumina, to barwnik, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki niemu kurkuma ma też działanie przeciwnowotworowe.

Gdy dodamy kurkumę do rosołu wzmocni jego działanie przeciwprzeziębieniowe. Zupa zyska też apetyczny, żółty kolor, a także nieco pikantniejszy smak i doskonały aromat.

Kotlety mielone z dynią

Kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem

CZYTAJ DALEJ

Zastosowanie kurkumy w kuchni


Kurkuma to przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład mieszanki curry. Doprawia się nią mięsa, ryby, drób, zupy, potrawy duszone. Uważa się ją też za tańszy zamiennik szafranu, bo doskonale barwi np. ryż, sos.

Do rosołu, a także do innych potraw, kurkumę najlepiej dodawać na początku gotowania. W czasie gotowania uwalniają się z niej bowiem cenne składniki i stają się dla nas lepiej przyswajalne.

Więcej informacji na temat kurkumy i jej użycia znajdziesz też na naszych stronach. Dowiedz się jak przygotować syrop imbirowy z kurkumą, a także jakie są przeciwskazania do jedzenia kurkumy.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

kurkuma

kurkuma

źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kurczaka?

Czytaj więcej >
zapchany zlew

Porady

4 produkty, których przenigdy nie powinno się wkładać do zlewu

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Czytaj więcej >
Karp wigilijny

Porady

Jak pozbyć się ości z karpia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj

Czytaj więcej >
rozmrażanie lodówki

Porady

Jak i kiedy rozmrażać lodówkę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >