Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?
Jeśli macie w planach gotowanie rosołu, chcemy was namówić na mały eksperyment. Tym razem wzbogaćcie go o jeden, prosty składnik. Odmieni on kolor i smak wywaru, ale przede wszystkim zwiększy jego walory zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu.
Rosół jemy w zasadzie przez cały rok, na co dzień i od święta. Jednak jesienią i zimą jedzenie rosołu ma też zdrowotne przesłanki. Wiadomo, rosół doskonale rozgrzewa, dzięki czemu będzie nam cieplej w chłodne dni.
Jednak ta tradycyjna, polska zupa dobrze radzi sobie też z przeziębieniami. Zwłaszcza jeśli jest ugotowana na mięsie drobiowym. Rosół zawiera dużo białka, które hamuje katar, a także ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. A gdy jeszcze wzbogacimy go o kurkumę, będzie prawdziwym remedium na jesienne infekcje.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?
Kurkuma słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Doskonale rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Zwiększa odporność organizmu i wzmacnia go. Wspomaga także trawienie i zapobiega wzdęciom.
Zawarta w niej kurkumina, to barwnik, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki niemu kurkuma ma też działanie przeciwnowotworowe.
Gdy dodamy kurkumę do rosołu wzmocni jego działanie przeciwprzeziębieniowe. Zupa zyska też apetyczny, żółty kolor, a także nieco pikantniejszy smak i doskonały aromat.
Zastosowanie kurkumy w kuchni
Kurkuma to przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład mieszanki curry. Doprawia się nią mięsa, ryby, drób, zupy, potrawy duszone. Uważa się ją też za tańszy zamiennik szafranu, bo doskonale barwi np. ryż, sos.
Do rosołu, a także do innych potraw, kurkumę najlepiej dodawać na początku gotowania. W czasie gotowania uwalniają się z niej bowiem cenne składniki i stają się dla nas lepiej przyswajalne.
Więcej informacji na temat kurkumy i jej użycia znajdziesz też na naszych stronach. Dowiedz się jak przygotować syrop imbirowy z kurkumą, a także jakie są przeciwskazania do jedzenia kurkumy.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotowanie.onet