Smakosze.pl
syrop z cebuli

canva/borzywoj

Najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli

2 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Choć w aptekach można kupić różne leki na przeziębienie, to nie ma jak domowe sposoby. Są o wiele tańsze od kupnych medykamentów i zwykle nie mają skutków ubocznych. Oto najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli. Jesienią i zimą warto mieć go pod ręką.

Nasze mamy i babcie często robiły syrop z cebuli, który skutecznie radził sobie z kaszlem. Czemu nie zrobić go dzisiaj? Jest to naprawdę proste, a syrop można stosować zarówno na kaszel mokry i suchy. Rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie, a tym samym ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych.

Na syrop najlepiej jest przeznaczyć zwykłą, żółtą cebulę. Nie tylko dlatego, że jest najtańsza, ale też zawiera najwięcej cennych składników. Jest też soczysta, więc szybko robi się z niej syrop.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • 2 duże cebule

  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

lubczyk

Przepis na obłędny sos na bazie lubczyku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie syropu z cebuli

Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę, umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj miód lub cukier, wymieszaj, zakręć.

Słoik z cebulą odstaw w ciepłe miejsce, np. na kuchenny parapet na 2-3 doby. W tym czasie, pod wpływem miodu lub cukru cebula powinna puścić sok.

Sok zlej do małego, czystego słoiczka lub butelki. Zakręć, trzymaj do 2 tygodni w lodówce. W czasie infekcji dzieci mogą zażywać 1-2 łyżki, a dorośli 2-4 łyżki syropu dziennie.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby syrop z cebuli miał szersze spektrum działania, razem z cebulą do słoika dodaj też 1-2 ząbki czosnku, kawałek posiekanego imbiru czy 1-2 łyżki soku z cytryny.

Na naszej stronie znajdziesz też inne sposoby na poradzenie sobie z przeziębieniem. Zobacz jak przygotować grzaniec na przeziębienie albo rozgrzewającą zupę czosnkową.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

łyżka syropu

łyżka syropu

Źródło zdjęcia: canva/Sorayut

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sprawdzony przepis na domowy sękacz

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad

Czytaj więcej >
Zupa z bakłażana i soczewicy

Przepisy

Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień

Czytaj więcej >

Przepisy

Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka z buraków i fety

Czytaj więcej >

Przepisy

Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >