Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Wachowicz powiedziała całą prawdę. Już wiadomo skąd te ceny w restauracjach
Screen z filmu na kanale YouTube JastrzabPost; Canva / ManuelVelasco

Wachowicz powiedziała całą prawdę. Już wiadomo skąd te ceny w restauracjach

7 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Skąd biorą się rekordowo wysokie ceny w restauracjach? Nie wynika to bynajmniej z kosztów tych najbardziej luksusowych produktów. W górę poszybował prąd, gaz, a także niemal wszystkie podstawowe składniki spożywcze. Ewa Wachowicz opowiedziała, jak wygląda ta kwestia z jej punktu widzenia.

Rosnące ceny żywności wszystkim dają się we znaki. Coraz wyższe kwoty przy poszczególnych pozycjach można znaleźć również w lokalach gastronomicznych i restauracjach. Czy naprawdę za danie główne musimy wyłuskać prawie 50 złotych? O sprawie galopujących cen wypowiedziała się restauratorka Ewa Wachowicz .

Ewa Wachowicz wyjaśnia skąd biorą się wysokie ceny w restauracjach

Na food cost składa się bardzo wiele czynników - przyznała Ewa Wachowicz, podczas rozmowy z portalem JastrząbPost.

Po chwili dopowiedziała, że poza produktami spożywczymi należy brać pod uwagę również między innymi pensje dla pracowników czy wysokość czynszu w zajmowanym lokalu .

Kolejną sprawą jest koszt utrzymania lokalu. Prąd i gaz podrożały w ostatnich miesiącach niemal o 100 procent. Za te media restauratorka płaci miesięcznie prawie 50 tysięcy złotych . Musi mieć to odbicie w cenach pozycji w karcie.

Zwraca również uwagę na ceny poszczególnych składników spożywczych. Winy za horrendalne koszty nie należy szukać w ekskluzywnych dodatkach .

To jest w tym momencie bardzo trudny biznes. We znaki daje się nam inflacja, a zwłaszcza ceny żywności. Tu nie chodzi o to, że kilogram schabu jest droższy. To nie determinuje cen w restauracjach. Największy wpływ na nie ma ją ceny takich produktów jak jajka, masło, tłuszcze, które są w większości potraw. Ceny są wysokie: masło podrożało w ostatnim czasie o 100%. jajka jeszcze więcej - wyjaśnia restauratorka przytaczana przez portal Fakt.

Cen w restauracjach nie warunkuje więc np. droga polędwica czy trufle, ale właśnie składniki podstawowe, których używa się w dużej ilości w każdej kuchni .

Ewa Wachowicz w swoim lokalu nie podniosła jeszcze cen . Niestety nie pozostawia złudzeń co do faktu, że wkrótce to nastąpi .

Zmiany karty dopiero mam na wiosnę - Ewa Wachowicz rozwiała wątpliwości. W związku z tym podwyżek cen w restauracji Zalipianki należy spodziewać się od marca .

Co sądzi Ewa Wachowicz o wysokich cenach w restauracjach?

Jestem ostatnią osobą, która by krytykowała kogokolwiek za to, jakie ma ceny w restauracji - powiedziała Ewa Wachowicz zdecydowanym głosem.

Zwraca uwagę, że jeśli w lokalu serwuje się danie wykonane z wyjątkowych składników, to najpewniej jest one warte każdej wydanej na nie złotówki .

W obecnych czasach ceny w restauracjach możemy bez trudu znaleźć na stronach internetowych . Wachowicz dziwi więc moda na stołowanie się w takich miejscach, a potem wyrażanie oburzenia. Zauważa, że każdy z klientów ma wybór i może zdecydować się na lokal, który jest w jego zasięgu cenowym .

Ewa Wachowicz w restauracji Zalipianki walczy o utrzymanie przystępnych cen . Podkreśliła, że robi co tylko może, aby nie stracić swoich klientów . Pomiędzy poszczególnymi pozycjami w swojej karcie stara się zachować rozsądny balans .

W obecnej trudnej sytuacji na rynku najcenniejsi dla restauratorki są jej goście . Mimo malejących przychodów i rosnących kosztów utrzymania lokalu nie składa broni. Na koniec rozmowy z JastrząbPost dodaje, że rosnące ceny każdy z nas zauważa przy swoich codziennych zakupach spożywczych . Restauratorzy te zakupy zwyczajnie zmuszeni są robić na dużo większą skalę . Więcej o lokalu restauratorki możecie dowiedzieć się z naszego niedawnego tekstu . Przyjrzeliśmy się także, jak kształtują się ceny w restauracji Mateusza Gesslera .

Canva / Tama Samet Arslan / Pexels
Canva / Tama Samet Arslan / Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube JastrzabPost / Fakt

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy