Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka
Jesteście gotowi na najlepsze kotlety schabowe? Ich cały sekret tkwi w niesztampowej marynacie na bazie mleka. Autor przepisu dodaje do niej nie tylko cebulę, ale także czosnek oraz wyraziste w przyprawy. Tak przygotowane mięso musi smakować obłędnie.
Szymon Czerwiński, z którego oficjalnego konta na TikToku pochodzą powyższe zdjęcia, swoje kotlety schabowe tłucze z dwóch rodzajów mięsa. Łączy w nich klasyczny schab środkowy z nieco bardziej tłustą karkówką. Okazałe kotlety marynuje w mleku przez przynajmniej 2 godziny, najlepiej jednak przeznaczyć na taką kąpiel całą noc.
Szymon Czerwiński to jeden z finalistów popularnego kulinarnego talent show. Podczas swoich występów uwiódł przepisami największe nazwiska polskiej sceny gotowania. Obecnie możemy spotkać go w telewizji, gdzie również prezentuje swoje smakowite pomysły. Z takimi referencjami nie ma co dyskutować.
Przepis na najlepsze na świecie kotlety schabowe
Składniki:
1 kotlet ze schabu
1 kotlet z karkówki
1 cebula biała
1 cebula czerwona
4 liście laurowe
2 goździki
10 ziaren pieprzu czarnego
2 ząbki czosnku
500 ml mleka
2 jajka
panko lub bułka tarta
olej do smażenia lub masło klarowane
sól
Obłędne kotlety schabowe Szymona Czerwińskiego krok po kroku
Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. Białą oraz czerwoną cebulę pokrój w pióra i przełóż do dużej miski. Do warzyw dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, a także obrane i zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Całość zalej mlekiem, dopraw solą i wymieszaj.
Oba rodzaje mięsa na kotlety schabowe rozbij cienko pod folią spożywczą za pomocą tłuczka. Następnie na karkówce ułóż schab środkowy i wbij mięso jedno w drugie. Przygotowane w ten sposób kotlety schabowe przełóż do marynaty na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po upływie wymaganego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych. Na jeden talerzyk wysyp panko lub bułkę tartą. Na drugim rozkłóć 2 jajka razem z solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty, oczyść z przypraw i opanieruj kolejno w jajku i panko lub bułce.
Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Mięso smaż na złocisty kolor z obu stron. Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po zdjęciu z patelni. Danie schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Kotlety Schabowe Zagłoba mogą śmiało konkurować z patentem Czerwińskiego. Z klasycznym daniem zmierzył się popularny kucharz z serwisu YouTube.
@czerwinski_szymon #schabowy jak go spróbujesz innego już nie zjesz w życiu #masterchef #szymonczerwinski #schabowykotlet #przepisytiktok #przepisykulinarne ♬ That's Not My Name - The Ting Tings
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę
Masz ziemniaki, ser i szynkę? Zrób z nich tani obiad, każdy się nim naje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok @czerwinski_szymon