Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.02.2023 14:12

Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka

kotlety schabowe
Screen z filmu na kanale TikTok czerwinski_szymon

Jesteście gotowi na najlepsze kotlety schabowe? Ich cały sekret tkwi w niesztampowej marynacie na bazie mleka. Autor przepisu dodaje do niej nie tylko cebulę, ale także czosnek oraz wyraziste w przyprawy. Tak przygotowane mięso musi smakować obłędnie.

Szymon Czerwiński, z którego oficjalnego konta na TikToku pochodzą powyższe zdjęcia, swoje kotlety schabowe tłucze z dwóch rodzajów mięsa. Łączy w nich klasyczny schab środkowy z nieco bardziej tłustą karkówką. Okazałe kotlety marynuje w mleku przez przynajmniej 2 godziny, najlepiej jednak przeznaczyć na taką kąpiel całą noc.

Szymon Czerwiński to jeden z finalistów popularnego kulinarnego talent show. Podczas swoich występów uwiódł przepisami największe nazwiska polskiej sceny gotowania. Obecnie możemy spotkać go w telewizji, gdzie również prezentuje swoje smakowite pomysły. Z takimi referencjami nie ma co dyskutować.

Przepis na najlepsze na świecie kotlety schabowe

Składniki:

  • 1 kotlet ze schabu

  • 1 kotlet z karkówki

  • 1 cebula biała

  • 1 cebula czerwona

  • 4 liście laurowe

  • 2 goździki

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 ml mleka

  • 2 jajka

  • panko lub bułka tarta

  • olej do smażenia lub masło klarowane

  • sól

Obłędne kotlety schabowe Szymona Czerwińskiego krok po kroku

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. Białą oraz czerwoną cebulę pokrój w pióra i przełóż do dużej miski. Do warzyw dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, a także obrane i zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Całość zalej mlekiem, dopraw solą i wymieszaj.

Oba rodzaje mięsa na kotlety schabowe rozbij cienko pod folią spożywczą za pomocą tłuczka. Następnie na karkówce ułóż schab środkowy i wbij mięso jedno w drugie. Przygotowane w ten sposób kotlety schabowe przełóż do marynaty na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po upływie wymaganego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych. Na jeden talerzyk wysyp panko lub bułkę tartą. Na drugim rozkłóć 2 jajka razem z solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty, oczyść z przypraw i opanieruj kolejno w jajku i panko lub bułce.

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Mięso smaż na złocisty kolor z obu stron. Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po zdjęciu z patelni. Danie schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Kotlety Schabowe Zagłoba mogą śmiało konkurować z patentem Czerwińskiego. Z klasycznym daniem zmierzył się popularny kucharz z serwisu YouTube.

@czerwinski_szymon #schabowy jak go spróbujesz innego już nie zjesz w życiu #masterchef #szymonczerwinski #schabowykotlet #przepisytiktok #przepisykulinarne ♬ That's Not My Name - The Ting Tings

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok @czerwinski_szymon