Wafle z galaretką siostry Anastazji
Wafle z galaretką siostry Anastazji to pomysł na pyszny i lekki deser dla całej rodziny. Dzieci wprost uwielbiają delikatne, słodkie wafle przełożone truskawkowym nadzieniem. Poznaj przepis na wafle z galaretką siostry Anastazji.
Suche wafle są bardzo delikatne w smaku, jednak kiedy przełożysz je nadzieniem stworzysz wyjątkowe i smaczne wafelki, które pokochają wszyscy. Wafle z galaretką siostry Anastazji są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu deser będzie gotowy w zaledwie godzinę.
Suche wafle możesz przekładać dowolnymi smakami galaretek, możesz je łączyć i stworzyć dwu, a nawet trzysmakowe, kruche ciasteczka. Przełożone wafle przed krojeniem zostaw na chwilę w suchym i chłodnym miejscu, aby masa dobrze stężała, dzięki czemu łatwo pokroisz później wafel na małe wafelki.
Z wafli przygotujesz również kultowy piszinger , czyli wafelki z nadzieniem kakaowym, idealne na słodką przekąskę do kawy.
Przepis na wafle z galaretką siostry Anastazji
Składniki na jeden duży wafel:
-
kostka masła
-
szklanka śmietany 18%
-
galaretka truskawkowa
-
jajko
-
szklanka cukru
-
opakowanie cienkich wafli
Jak przygotować wafle z galaretką siostry Anastazji?
Masło rozpuść z cukrem w małym rondelku i odstaw do przestygnięcia. Dodaj śmietanę, jajko, suchą galaretkę, dokładnie wymieszaj i podgotuj, aż galaretka całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce, aż zgęstnieje, następnie jeden wafel wysmaruj masą, przykryj drugim waflem, ponownie wyłóż masę i w ten sposób układaj wafle do uzyskania grubszej warstwy, odstaw w suche miejsce, aby masa całkowicie stężała i pokrój nożem na małe wafelki.