Smakosze.pl
Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa

wikimedia/ licencja CC 3.0 /Silar

Przepis na kultowy piszinger

10 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity piszinger potrafi przywołać wspomnienia. Wafle przeplatane słodkim nadzieniem są nie lada gratką dla smakoszy, którzy uwielbiają swojskie słodycze. Przepis na piszinger jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić. Kultowy s

Piszinger uchodzi za wyjątkowy deser, który lata temu często gościł na naszych stołach. Dziś pamięć o nim już się trochę zatarła, jednak wciąż wielu smakoszy spałaszowałoby ten specjał. Piszinger możesz bezproblemowo przyrządzić samodzielnie.

Piszinger jak za dawnych lat

Nie da się ukryć, że piszinger należy do grona smakołyków, które przypominają nam o czasach beztroskiego dzieciństwa. Jakiś czas temu przypominaliśmy o dziesięciu łakociach z okresu PRL-u. Tym razem sięgniemy po przepis na wyborny piszinger.

Piszinger składa się z wafli, które przeplata się pyszną masą kakaową. Tego typu deser niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Znalezienie go w sklepach nie jest proste. Sporadycznie dostaniemy go w niektórych osiedlowych przybytkach.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na polskojęzycznej Wikipedii, piszinger został wymyślony przez wiedeńskiego cukiernika. Oscar Pischinger stworzył ten przysmak w drugiej połowie XIX wieku. Jak widać piszinger ma dłuższą historię, niż można by się tego spodziewać

Przepis na piszinger jest bardzo prosty. Nawet osoby, które na co dzień stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z tą recepturą. Zanim przejdziemy do przygotowań musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest krótka.

  • opakowanie wafli

  • 360 g mleka w proszku

  • 250 g masła

  • 120 g cukru

  • 60 g kakao

  • 30 ml mleka

  • opakowanie cukru waniliowego

(Canva.com / yula)

Przepis na przepyszny piszinger

Na początku w garnku umieszczamy masło. Dodajemy do niego oba rodzaje cukru, kakao i mleko. Wszystko podgrzewamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Gotujemy ją przez około 3 minuty. Po tym czasie garnek umieszczamy w zimnej wodzie

Masa na piszinger musi ostygnąć. Kiedy już to nastąpi, wzbogacamy ją o mleko w proszku. Łączymy je z resztą składników przy użyciu miksera. Przeważnie na tę czynność wystarcza poświęcenie 3 minut. 

Wafle przekładamy naprzemiennie z cienką warstwą nadzienia. Tak przygotowany piszinger umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Na koniec kroimy smakołyk na mniejsze kawałki. Wielbiciele łakoci powinni wiedzieć, jakie triki pozwolą uniknąć kulinarnej katastrofy, podczas przygotowywania sernika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >