Wbij widelec w pomidora. Ten patent z pewnością wykorzystasz podczas Majówki
Pomidor i sałatki z niego przydadzą się podczas nadchodzącej majówki. Jednak to warzywo może dostarczyć nam nieco kłopotów w kuchni. Dzięki temu patentowi wcale nie będą ci straszne. Wystarczy, że wbijesz widelec w pomidora i wszystko pójdzie gładko.
Krnąbrny pomidor w kuchni
Pomidory są smaczne, pełne witamin i świetnie nadają się jako dodatek do potraw z grilla . Te warzywa możesz podać pokrojone w plastry lub dołożyć do rozmaitych sałatek. Te wzbogacą smak mięs, kiełbasek i szaszłyków z grilla. Jednak zdarza się, że pomidor płata figle w kuchni.
Ślizga się po desce, wręcz ucieka z niej, a krojone plastry wychodzą nierówne, a nawet poszarpane. Pyszny pomidor bywa niełatwy w krojeniu. Jednak teraz to się może zmienić. Wszystko dzięki patentowi, który opisujemy poniżej.
Wbij widelec w pomidora, czyli patent na majówkę
Niewielki pomidor może narobić całkiem sporego bałaganu w kuchni. Krojenie plastrów bywa problematyczne . Nie wychodzą takie, jakbyśmy tego chcieli. Rozrywają się, a skórka się rozgniata. Do tego miąższ wala się po desce do krojenia. Czy można ułatwić sobie krojenie pomidora?
Jak najbardziej! Wykorzystaj ten patent w kuchni i pokrój pomidora na równiutkie plastry . Jednak musisz użyć do tego ostrego noża, który ma ząbki. Tępym nożem tylko rozgnieciesz warzywo i jego miąższ. Dlatego weź pomidora , połóż go na desce i wbij w niego widelec.
Plastry pomidora jak od linijki
Przerwy między ząbkami widelca wyznaczą miejsca, w których powinieneś przesunąć nożem po pomidorze. Najlepszy będzie tu nóż o wąskim ostrzu. Pomidor nie będzie się ślizgał po desce, bo jest przytrzymywany widelcem. Plastry wyjdą równe tak, jak tego chcesz.
Warto ten przydatny patent wykorzystać podczas krojenia innych warzyw. Dzięki niemu rozmaite sałatki, czy zupy przygotujemy w szybszy i bardziej efektowny sposób. Pisaliśmy, jak zrobić zapiekane pomidory z pysznymi składnikami. Radziliśmy, jak przygotować sałatkę najlepszą do potraw z grilla.
Źródło: pysznosci.pl