Zrób tak z jajkami przed gotowaniem. Nie ma mowy, że pękną

Gotowanie jajek, choć na pozór łatwe, może przysporzyć problemów. Szczególnie wtedy, kiedy mają nie pęknąć. Poznaj kilka, sprawdzonych sposobów, a za każdym razem ugotujesz doskonałe jajka. Patent podczas świąt będzie niezastąpiony.
Pękające jajka, czyli trud gotowania
Wlej wodę. Doprowadź do zagotowania. Następnie delikatnie włóż jajka. Gotuj je przez 8 minut, jeżeli mają być na twardo lub przez 4 minuty, jeżeli wolisz płynne żółtko. Mniej więcej tak mogłaby brzmieć treść najłatwiejszej instrukcji gotowania jajek. Kuchenna rzeczywistość udowadnia jednak, że ta czynność do najłatwiejszych nie należy. Jeżeli jajka będą gotowane zbyt długo, staną się sine. Prawdziwa katastrofa wydarzy się jednak dopiero wtedy, kiedy skorupka pęknie, a ze środka wypłynie jajko.
Powiedzenie, że trzeba obchodzić się z czymś, jak z jajkiem, paradoksalnie, jest jak najbardziej uzasadnione również i w tym wypadku. Na całe szczęście istnieje co najmniej kilka sposobów, których stosowanie zapobiegnie pękaniu skorupki. Każdy z nich opiera się na odpowiednim przygotowaniu jajek przed gotowaniem. Szczegóły poznasz z dalszej części tekstu.

Najlepszy sposób na gotowanie jajek
Pierwszy ze sposobów, naszym zdaniem najlepszy, polega na przekłuciu skorupki. Pomysł może wydać się kontrowersyjny, ale jest jednak całkiem uzasadniony. Okazuje się, że robiąc cienką igłą niewielki otwór w podstawie jajka, jego szerszej części, wypuszcza się powietrze. To właśnie znajdujące się w środku powietrze, pod wpływem ciepła rozszerza się i powoduje pęknięcie. Niewielka dziurka zrobiona z jednego końca ma temu zapobiec.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Należy jednak pamiętać, aby zachować przy tym delikatność. Zbyt mocny nacisk igłą może spowodować, że jajko pęknie, zanim trafi do garnka, a przecież nie o to chodzi. Dodatkową uwagę należy zachować przy wkładaniu jajek do garnka.

Jak gotować jajka, aby nie pękły?
Jeżeli trick z igłą cię nie przekonał, mamy w zanadrzu inny sposób. Powodem pękania jajek podczas gotowania może być także różnica temperatur. Problem pojawia się wtedy, kiedy do wrzątku trafią jajka prosto z lodówki. Na długo przed gotowaniem warto wyciągnąć je i pozostawić, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Niektórzy wskazują, że na pękanie wpływ ma także świeżość jajek. Im starsze, tym mniej elastyczna jest ich błona wewnętrzna. Jeżeli więc ugotowane jajka mają wyjść doskonałe, poleca używania się tych świeżych. Można sprawdzić to poprzez zanurzenie ich w misce z wodą. Jajko, które opada na dno i leży na boku, jest najświeższe.
Niedawno wskazaliśmy także przepis na najlepsze wielkanocne danie z jajek. Radziliśmy także w sprawie składników do wielkanocnego koszyczka.






































