Pomidor to jedna z najpopularniejszych roślin jadalnych na całym świecie, szeroko wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i domowych kuchniach. Z biologicznego punktu widzenia pomidor to owoc, jednak przez wzgląd na jego zastosowanie kulinarne zwykło się uznawać, że pomidor to warzywo.
Pomidory oryginalnie pochodzą z Ameryki Południowej (Peru), jednak uprawa pomidorów jest dziś dość powszechna również w Ameryce Północnej, Europie i Azji. W niektórych krajach, takich, jak na przykład Włochy czy Hiszpania, pomidory zajmują szczególne miejsce w sztuce kulinarnej. W Hiszpanii istnieje nawet specjalne święto („Tomatina”), w ramach którego uczestnicy biorą udział w bitwie, polegającej na obrzucaniu się pomidorami.
Wymagania do uprawy pomidorów są raczej niewielkie, a dzięki uprawom szklarniowym i tunelowym, cały proces można jeszcze bardziej uprościć. Na skalę przemysłową pomidory stosowane są do produkcji sosów (np.: ketchup), sals, przecierów, konfitur i soków.
Pomidory stanowią bardzo zdrowy składnik diety. Zawierają w sobie dużo potasu, wapnia, magnezu, beta-karotenu, oraz witaminy C, B i E. Są także niskokaloryczne. Najistotniejszym ich składnikiem jest jednak likopen, mający silne właściwości przeciwutleniające.
Częste spożywanie pomidorów wspomaga nasz układ krwionośny i odpornościowy, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, a także poprawia kondycję skóry.
Oprócz pomidorów klasycznych, na rynku dostępnych jest szereg innych odmian tego owocu. Najpopularniejszym konkurentem zwykłych pomidorów są pomidory malinowe, zawierające w sobie nieco więcej likopenu – w odróżnieniu na przykład do pomidorów żółtych, które likopenu nie posiadają w sobie wcale, co czyni je dużo mniej zdrową alternatywą. Rzadką ciekawostkę stanowią zielone pomidory, zawierające w sobie tomatynę – toksyczny składnik rozkładający się dopiero przy obróbce cieplnej. Zielone pomidory nie są jednak w pełni „zdrowe” nawet po ich obróbce.
Innym rodzajem pomidorów mogą być pomidory tigerella, charakteryzujące się mięsistością i obecnością pomarańczowych pasków na powierzchni owocu. Ciekawą alternatywę mogą stanowić pomidory rzymskie, posiadające podłużny kształt, który na pierwszy rzut oka nie przypomina pomidora. Finalnie wyróżnić można także pomidorki koktajlowe („cherry”) – są dużo mniejsze od pomidorów klasycznych, słodsze i zawierają większą ilość przeciwutleniaczy.
Pokaż więcej
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na pomidory wypełnione apetyczną masą jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Zapewni energię na wiele godzin każdemu smakoszowi. To świetna alternatywa dla jajecznicy czy kanapek.
Koniecznie zrób sałatkę z tego przepisu i podaj ją rodzinie. Będą zachwyceni, a jej smak jest tak dobry, że sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Głównym jej składnikiem są pomidory, ale dodatki także mają znaczenie. Zrób ją i przekonaj się sama.
Ta przekąska z pomidorów i pasty jajecznej sprawdzi się świetnie jako przystawka na wystawnym obiedzie. Jest pyszna i dość lekka, świetnie prezentuje się na stole, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut. Pierwsze skrzypce grają w niej pomidory, których soczyste odmiany lada chwila pojawiać się zaczną w naszych sklepach.
Czy uprawa ziół i warzyw wymaga ogródka „z prawdziwego zdarzenia"? Absolutnie nie! Jak udowadnia Joanna Żytkowska w swojej nowej książce, nie ma przestrzeni zbyt małej na takie przedsięwzięcie. Możesz mieć własne rośliny na tarasie, balkonie, a nawet na parapecie.
Czy wiesz, co się stanie, gdy weźmiesz pomidora i tłuczek do ziemniaków? Brzmi brutalnie, ale warto spróbować. Dzięki temu przepisowi zrobisz niezwykły przysmak, który zachwyci każdego smakosza.
W tym roku zaskocz wszystkich i podaj tę sałatkę na Dzień Kobiet. Przypomina tulipany, ale tak naprawdę są to warzywa. Smakują obłędnie, a wygląda jeszcze lepiej. Musisz zrobić ją chociaż raz.
Znana aktorka Joanna Kurowska zaskakuje wyglądem. Zawdzięcza go niezwykłej diecie. Dowiedz się w czym tkwi sekret i osiągnij taki sam efekt jak artystka. Zastosować prostą zasadę.
Ta sałatka z kurczakiem jest tak sycąca, że może starczyć za samodzielne danie. Doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy od stania w kuchni wolimy towarzystwo gości, ponieważ można przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Jest też niezwykle efektowna.
Jeśli marzy ci się lekkie i soczyste danie, to mam właśnie coś takiego dla Ciebie. Polecam przepis na potrawę, którą zrobisz z jajek i pomidorów. W kilka chwil zyskasz apetyczne i lekkie danie.
Śniadanie nie musi być banalne. Kanapki są dobre, ale szybko się nudzą. Z tym przepisem śniadanie nie tylko smakuje, ale też jak wygląda. Spróbuj je zrobić, a będziesz wracać do tego przepisu ciągle.
Chcesz pozbyć się powszechnego problemu zaledwie w kilka sekund? Koniecznie zapoznaj się z poniższym trikiem. Od kiedy go poznałem nie stosuję już innych sposobów. Tobie też to polecam.
Łatwo poradzić sobie z zakupem dobrych pomidorów. Dziś nawet zimą każdy sklep ma w ofercie po kilka odmian tego popularnego warzywa. Jak jednak przechowywać te delikatne produkty, szypułką czy bez? Wyjaśniamy poniżej.
Śniadania dają nam dużo tak potrzebnej energii z rana. Warto na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia przyrządzić danie z jajek i pomidorów. Jest proste i pyszne, czyli idealne na śniadanie, o jedzeniu, którego zapomina wielu z nas.
Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw.
Po koncentrat pomidorowy sięga wiele osób. Katarzyna Bosacka sprawdziła ostatnio, jak takie działanie może wpłynąć na nasze zdrowie. Wyniki jej poszukiwań były bardzo zaskakujące. Warto je poznać.
Czy lubicie pomidory? Ja przepadam za ich smakiem. Chciałabym zatrzymać go na dłużej, dlatego przyrządzam te warzywa w wersji zimowej. Ich sekret tkwi w prostej, ale niezwykle aromatycznej marynacie.
Jeśli jesteście smakoszami pomidorów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robię pomidory w śnieżnej zalewie, które intrygująco wyglądają i znakomicie smakują. Będą doskonałym dodatkiem do wielu dań jesienią i zimą.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno nam nie tylko smakować, ale dostarczać też energii. Dlatego na śniadanie przygotowuję jajka. Do tego jeszcze kilka składników i pyszny posiłek jest gotowy. Mój mąż przepada za tym śniadaniem. Sprawdźcie dlaczego.
Moja babcia jest najlepszą kucharką w rodzinie. Niemal ze wszystkiego potrafi wyczarować obłędne danie. Od kiedy pamiętam, uwielbiam jej przepis na kalafiora z dodatkiem boczku. Z tych prostych składników powstaje wyjątkowy szybki obiad.
Czy jedliście już śniadanie? Jeśli nie, to polecamy pyszny przepis na jajka z pomidorami. Tak przyrządzone śniadanie będzie smakować nawet lepiej od jajecznicy. Jest smaczne i proste w przygotowaniu. Wypróbujcie koniecznie ten przepis w swojej kuchni.
Awanturka, czyli kanapkowa pasta z czasów PRL-u do dziś w wielu domach święci triumfy. Moja ciocia jest jej entuzjastką. Gdy jednak opowiedziała mi, czym podkreśla smak ryby, byłam mocno zaskoczona.
Pomidory kojarzą się nam ze smakami lata. Dla wszystkich smakoszy pomidorów mamy pyszny przepis. Polecamy kiszone pomidory, które będą smacznym dodatkiem do wielu potraw. Robi się je łatwo i smakuję lepiej, niż niejedna surówka.
Pomidory wypełnione jajkami wyglądają bardzo efektownie. Przepis znalazłam w Internecie i musiałam go przetestować. Goście, którym podałam tę przekąskę, byli zachwyceni. Teraz już nie wyobrażam sobie, by jej nie przygotować na nasze spotkanie.
Czy chcecie ułatwić sobie życie w kuchni? Jeśli tak, to polecam sztuczkę kuchenną. Potrzebujesz do niej pomidora i widelca. Spróbuj, a nie pożałujesz. Teraz często korzystam z tego patentu w kuchni.
Nie masz czasu rano na robienie śniadania? W pomocą przyjdzie poniższy przepis. Z zaledwie 3 składników wyczarujesz smaczne i pożywne danie. To idealny pomysł zarówno w tygodniu, jak i na weekend.
Pomidory są ważnym i lubianym elementem naszej diety. Zwykle dodajemy je do kanapek i sałatek. Jednak, czy wiecie, co się stanie, gdy pomidory obsypiemy mąką? Polecamy ten przepis na pyszne danie z pomidorów.
Dżem można zrobić z dowolnego owocu. Moja prababcia zawsze przygotowywała zapas przetworu z pomidorów. Dodawała ostrej papryczki, która nadawała mu wyjątkowego charakteru. Słoiki z tym specjałem znikają ze spiżarni raz dwa.
Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.