Pomidor to jedna z najpopularniejszych roślin jadalnych na całym świecie, szeroko wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i domowych kuchniach. Z biologicznego punktu widzenia pomidor to owoc, jednak przez wzgląd na jego zastosowanie kulinarne zwykło się uznawać, że pomidor to warzywo.
Pomidory oryginalnie pochodzą z Ameryki Południowej (Peru), jednak uprawa pomidorów jest dziś dość powszechna również w Ameryce Północnej, Europie i Azji. W niektórych krajach, takich, jak na przykład Włochy czy Hiszpania, pomidory zajmują szczególne miejsce w sztuce kulinarnej. W Hiszpanii istnieje nawet specjalne święto („Tomatina”), w ramach którego uczestnicy biorą udział w bitwie, polegającej na obrzucaniu się pomidorami.
Wymagania do uprawy pomidorów są raczej niewielkie, a dzięki uprawom szklarniowym i tunelowym, cały proces można jeszcze bardziej uprościć. Na skalę przemysłową pomidory stosowane są do produkcji sosów (np.: ketchup), sals, przecierów, konfitur i soków.
Pomidory stanowią bardzo zdrowy składnik diety. Zawierają w sobie dużo potasu, wapnia, magnezu, beta-karotenu, oraz witaminy C, B i E. Są także niskokaloryczne. Najistotniejszym ich składnikiem jest jednak likopen, mający silne właściwości przeciwutleniające.
Częste spożywanie pomidorów wspomaga nasz układ krwionośny i odpornościowy, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, a także poprawia kondycję skóry.
Oprócz pomidorów klasycznych, na rynku dostępnych jest szereg innych odmian tego owocu. Najpopularniejszym konkurentem zwykłych pomidorów są pomidory malinowe, zawierające w sobie nieco więcej likopenu – w odróżnieniu na przykład do pomidorów żółtych, które likopenu nie posiadają w sobie wcale, co czyni je dużo mniej zdrową alternatywą. Rzadką ciekawostkę stanowią zielone pomidory, zawierające w sobie tomatynę – toksyczny składnik rozkładający się dopiero przy obróbce cieplnej. Zielone pomidory nie są jednak w pełni „zdrowe” nawet po ich obróbce.
Innym rodzajem pomidorów mogą być pomidory tigerella, charakteryzujące się mięsistością i obecnością pomarańczowych pasków na powierzchni owocu. Ciekawą alternatywę mogą stanowić pomidory rzymskie, posiadające podłużny kształt, który na pierwszy rzut oka nie przypomina pomidora. Finalnie wyróżnić można także pomidorki koktajlowe („cherry”) – są dużo mniejsze od pomidorów klasycznych, słodsze i zawierają większą ilość przeciwutleniaczy.
Pokaż więcej
Koniecznie przygotuj przekąskę na Boże Narodzenie z tego przepisu. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bo przypomina świętego Mikołaja. To prawdziwa gratka nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Poznaj unikalny sposób, a zrobisz ją bardzo łatwo i szybko.
Znana z mediów społecznościowych influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała niezwykły patent. Dzięki niemu pomidory dłużej zachowają świeżość, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie. Nie uwierzysz, na czym polega jej sposób, ale kiedy go wypróbujesz, już zawsze będziesz go stosować.
Z przechowywaniem produktów żywnościowych jest jak z życiem w ogóle – ważne jest towarzystwo. Odpowiednio dobrana parka dla naszych pomidorów może sprawić, że będą smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce.
Jeśli szukasz potrawy, która doda ci energii z samego rana, to ta grecka wersja jajecznicy jest w sam raz dla ciebie. Strapostrada, bo taką nosi nazwę, jest jedną z tradycyjnych potraw. Ogromną rolę odgrywają tutaj niezwykle aromatyczne dodatki.
Pomidory oddajemy do surówek, sosów i zup. Bywa, że kupimy ich za dużo i wówczas się psuję. Jednak warto wtedy wziąć taśmę i warzywo zakleić. Efekt każdego zaskoczy.
Karkówka na obiad to zawsze świetny pomysł. Szczególnie jeżeli przygotujesz ją z tego przepisu. Jej smak jest po prostu doskonały i nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją łatwo i co najważniejsze - szybko.
Kanapki na śniadanie jada wielu z nas. Szybkie i smaczne są bardzo popularne. Niestety jeden dodatek sprawia, że konsekwencje takiego śniadania bywają opłakane. Dlatego nigdy nie kładź tego produktu na pieczywo.
Jakie przetwory przyrządzić z pomidorów? Warto wziąć przykład z kucharza Tomasza Strzelczyka i przygotować aromatyczny i dość pikantny sos rodem z Gruzji. Z dodatkiem papryki i czosnku przysmak podbije podniebienia każdego smakosza nie tylko zimą.
Oto pomysłowy sposób na łatwe śniadanie. Jest bogate w warzywa i opiera się o prawdziwy śniadaniowy i kolacyjny hit – jajko. Jest też niezwykle proste w przygotowaniu, niezależnie od liczby uczestników posiłku.
Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Najlepiej oczywiście kupować warzywa jeszcze z szypułkami. Jest jednak sposób, by potrzymać żywotność nawet tych, które ogonków już nie mają.
Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.
Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw.
W czasach konkurencji między bazarkami i supermarketami wybór i zakup warzyw nie jest takim prostym zadaniem. Lepiej poznając produkty łatwo dokonywać bardziej świadomych wyborów. Ta zasada tyczy się także pomidorów.
Oto oryginalny sposób na pomidorowe przetwory. Mocno octowe pomidorki cherry z kopniakiem chili marynują się tu w occie jabłkowym z przyprawami. Efektem są pikle o złożonym smaku.
Pomidory to nieodzowny produkt w wielu potrawach — kładziemy je nawet na najzwyklejsze kanapki. Śmiało można więc stwierdzić, że warzywo to jadamy niemal codziennie. Największą przeszkodą, która powstrzymuje nas od kupowania pomidorków koktajlowych, jest niewygodny sposób krojenia. Malutkie owoce (tak, pomidory to tak naprawdę owoce) są mało przyjemne w obróbce, właśnie przez ich wielkość. Znam jednak sposób, dzięki któremu ta czynność będzie przyjemna, a nawet łatwiejsza do wykonania niż przy dużych gatunkach.
Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować.
Sałatka z pomidorów jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak ta, którą chcę polecić, dosłownie zachwyca każdego. Pyszny sos jest tajemnicą tego wyjątkowego smaku, któremu tak trudno się oprzeć.
Pomidory, choć dostępne cały rok, grzechu warte są tylko latem. Są wtedy tanie i pełne smaku. Aby smak ten zachować, robimy przetwory – ale nie byle jakie. Oprócz domowego przecieru na pomidorową sięgnijmy także po ten.
Pomidory nie tylko jako składnik kanapek i sałatek. Będą smakowały jeszcze lepie. Wystarczy, że poznaj przepis i przygotujesz pomidory z piekarnika. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Poznaj ten przepis na śniadanie, a na pierwszy posiłek w ciągu dnia nie przygotujesz już nic innego. Faszerowane pomidory pokocha cała rodzina i nikt nawet nie pomyśli o tradycyjnych kanapkach. Przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne, więc zdążysz zrobić to danie przed wyjściem z domu. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły.
Grilluję często i z przyjemnością. Dania wychodzą pysznie, również dzięki pewnemu dodatkowi. Wszystko dlatego, że do przygotowanych potraw serwuję przepyszną sałatkę na grilla. Czytaj dalej, a nie uwierzysz jakie to proste.
Pomidory najlepiej smakują latem. Soczyste i aromatyczne jadamy same lub używamy ich do rozmaitych potraw. Jednak jak przechowywać pomidory? Pewien sposób sprawia, że pleśnieją i do niczego się już nie nadają.
Sałatka do obiadu to niezastąpiony dodatek. Znudziły cię te popularne? Koniecznie poznaj przepis, zrób i podaj na obiad. Sałatka z pomidorów i cebuli okaże się strzałem w dziesiątkę, a rodzina? Nie będzie mogła wyjść z podziwu, a to wszystko dzięki sosowi.
Pomidory mogę jeść przez cały rok. Te zamknięte w słoikach z aromatyczną mieszanką, smakują wyjątkowo. Podaję je do dań mięsnych i ziemniaczanych. Pomidory znakomicie wzbogacają smak potraw.
Zatrzymaj smak pomidorów na zimę. Przygotowane z nich przetwory staną się bazą wielu pysznych dań. Poznaj przepis i wypróbuj ten sposób, a będziesz przygotowywać je co sezon. Zebrane latem pomidory jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze.
Nadchodzi weekend, a wraz z nim grillowanie. Dlatego poznaj przepis na sałatkę, która najlepiej pasuje do potraw z grilla. Zrobisz ją z pomidorów i jeszcze 2 składników. Wyjdzie sałatka, że palce lizać.
Lubisz pomidory? Teraz przyrządź je tak samo, jak ja. Pyszny sos nadaje tym warzywom znakomitego smaku i sprawia, że pomidory są wyjątkowo pyszne. Polecam każdemu ten prosty przepis, który warto wykorzystać w swojej kuchni.
W zalewie zalew pomidorowych zapominamy czasem, że najlepszą przygotowuje się z surowych pomidorów. Warto więc przypomnieć: w sezonie, kiedy świeże, pachnące krajowe pomidory są łatwo dostępne i dość tanie, nie idziemy na kompromisy. Pamiętajmy o sosie ze świeżych pomidorów.