Wegetariańska kanapka z awokado, pomidorem i bazylią
Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią - składniki
Przygotuj następujące składniki:
ulubione pieczywo,
1 awokado,
pomidor zwykły lub garść pomidorków koktajlowych,
kilka kropli cytryny,
kilka listków świeżej bazylii,
sól, pieprz,
opcjonalnie - papryczka chili, sos tabasco (dla zaostrzenia smaku).
undefined
Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią - przygotowanie
Przygotuj wszystkie składniki.
Awokado rozgnieć widelcem na płaskim talerzu. Dopraw do smaku solą, pieprzem (opcjonalnie dodaj też chili lub sos tabasco).
Pomidorki koktajlowe posiekaj i dodaj do masy z awokado. Jeśli wolisz użyć zwykłego pomidora - pokrój go na plastry.
Do pasty dodaj sok z cytryny.
Rozsmaruj przygotowaną pastę z awokado na kanapce. Na wierzch ułóż pomidory i bazylię.
Uwaga! Taką kanapkę możesz zjeść także na grillowanym pieczywie - na ciepło! jest równie smaczna i kusząca!
Awokado - źródło witamin
Awokado jest dość kaloryczne, ale w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Zawiera kwas oleinowy, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, a zawarta w awokado luteina korzystnie wpływająca na wzrok, z kolei witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas wspierają układ nerwowy i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.