Smakosze.pl Przepisy Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców
Jakub Kossakowski / materiały własne

Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców

31 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nietrudno natknąć się na wielbicieli kotletów mielonych. Znaczna część smakoszy zajada je z miłą chęcią. Coraz więcej miłośników kulinariów stara się ograniczyć spożycie mięsa. Wówczas warto sięgnąć po przepis na wegetariańskie kotlety mielone.

Kotlety mielone bez mięsa?

Dla bardziej konserwatywnych smakoszy taki scenariusz jest praktycznie nie do pomyślenia. Wszakże klasyczne kotlety mielone w znacznej mierze składają się właśnie z mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie możemy pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji w kuchni. Zwłaszcza że wyjdzie nam ona na zdrowie .

Na naszym portalu niejednokrotnie gościły kultowe kulinarne klasyki w bezmięsnych alternatywach. Ostatnio wspominaliśmy, chociażby o smalcu z fasoli . Tego typu eksperymenty cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ mięso znajduje się niemal na końcu piramidy żywienia, a jego produkcja negatywnie odbija się na środowisku.

Przepis na bezmięsne mielone nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Podstawowym produktem będzie roślinny zamiennik mięsa mielonego . W sklepach Lidl można natknąć się na produkt marki Next Level. Natomiast w innych supermarketach coraz częstszym widokiem jest wegańskie mielone Z Gruntu Dobre od Sokołowa. Takich alternatyw jest coraz więcej i warto je wykorzystać w pyszny sposób.

Oprócz zamiennika mięsa mielonego potrzebne nam będą dobrze znane składniki. Lista jest krótka i część z nich znajdziemy we własnej kuchni . W jakie produkty musimy się zaopatrzyć przed rozpoczęciem gotowania?

  • 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • kajzerka

  • 200 ml mleka

  • pieprz ziołowy

  • sól

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Banalnie prosty przepis na wegetariański specjał

Na początku roślinne mielone umieszczamy w sporej misce. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek wyciskamy. Oba składniki dodajemy do mięsa . Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Ją również wkładamy do miski.

Dodajemy również jajko oraz przyprawy. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Możemy ją dodatkowo wzbogacić o ser i wędzoną paprykę . Jeśli chcemy przygotować wegańskie mielone, wówczas wystarczy zrezygnować z dodatku namaczanej bułki i jajka.

Z masy lepimy kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut na każdą stronę. Kotlety mielone powinny nam się ładnie zarumienić .

Danie najlepiej serwować z ubitymi ziemniakami i mizerią. Domownicy nie będą mogli uwierzyć, że zajadają przysmak, w którym nie ma mięsa. Wcześniej warto uraczyć ich wegetariańską zupą pomidorową .

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy