Przepis na wegetariański smalczyk z fasoli
Wiele osób z nostalgią wspomina proste dania, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością. Właśnie do takich smakołyków można zaliczyć chleb ze smalcem. Warto postawić na specjał w niecodziennej odsłonie.
Smalec z fasoli?
Dla niektórych miłośników kulinariów taki pomysł wydaje się niedorzeczny. Jednak smalec w tym wydaniu wywołuje autentyczny zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba dla osób, które stronią od wyrobów mięsnych.
Bezmięsna kuchnia wcale nie musi być nudna. Na naszym portalu niejednokrotnie prezentowaliśmy przepisy, w których nie trzeba było sięgać po mięso. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Mięso nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych, w związku z tym warto sięgać po roślinne zamienniki uwielbianych specjałów. Smalec z fasoli przekona do siebie nawet zatwardziałych mięsożerców.
Roślinny smalec jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy powinien sobie bez większych problemów poradzić z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
200 g suchej białej fasoli
2 cebule
2 ząbki czosnku
jabłko
60 ml oleju
2 g majeranku
odrobina soli i pieprzu
(Canva.com / MagMos)
Jak zrobić smalec z fasoli?
Na początku trzeba namoczyć fasolę. Na 200 g produktu powinno przypadać 500 ml wody. Taka kąpiel powinna trwać około 10 godzin. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Umieszczamy ją w garnku z wodą, a następnie gotujemy do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedzamy i ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy do niej czosnek. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Również umieszczamy je na patelni.
Mieszankę dodajemy do fasoli. Całość wzbogacamy o przyprawy. Smalec warto urozmaicić o wędzoną paprykę, która doda nam mięsnego smaku. Jednak nie jest to niezbędny zabieg. Kiedy wszystkie składniki starannie wymieszamy, nasz smalec roślinny będzie gotowy. Idealnie komponuje się z pajdą chleba i ogórkami kiszonymi. Warto również sięgnąć po przepis na serowo-szpinakową ucztę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje