Jak upiec żeberka, żeby mięso odchodziło od kości?
Nie da się ukryć, że żeberka są wyjątkowym smakołykiem. Wyborne danie niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Kilka prostych sztuczek sprawi, że żeberka wyjdą znacznie lepiej. Każdy powinien o nich pamiętać.
Sekrety wyśmienitych żeberek
Na naszym portalu gościło wiele mięsnych dań. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny sposób na przyrządzenie wątróbki. Dziś pod lupę weźmiemy żeberka. Okazuje się, że przed przystąpieniem do przygotowań należy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii.
Podstawą jest dobór odpowiedniego mięsa. Najlepiej wybierać żeberka, które nie zawierają dodatkowego kawałka polędwicy. Przygotowuje się ją w zupełnie inny sposób i nie potrzebujemy jej do upieczenia mięsnego specjału. Warto również sięgać po żeberka pokrojone w paski.
Ważne jest także staranne umycie żeberek. Przeważnie tnie się je przy użyciu piły. W związku z tym na ich powierzchni znajdują się drobinki kości. Takie niespodzianki nie są mile widziane przez wielbicieli żeberek. Z kawałka mięsa należy usunąć niepotrzebne błony i fragmenty tkanki tłuszczowej.
Oporządzone żeberka warto marynować na sucho w przyprawach. Część mistrzów kuchni zaleca robienie tego przez około 10 godzin. Jednak najbardziej kluczowe jest to, by żeberek nie gotować przed pieczeniem. W ten sposób stracimy smak mięsa i wcale nie będzie ono łatwiej odchodziło od kości.
(Canva.com / Mykola Lunov)
Jak idealnie przygotować żeberka?
Żeberka można przyrządzić w prosty sposób. Wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu. Poniższa receptura nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Najpierw należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
2 płaty żeberek wieprzowych
90 ml sosu BBQ
20 ml whiskey
15 ml octu winnego
3 ząbki czosnku
oliwa
woda
Marynata:
5 g brązowego cukru
2 g soli
2 g pieprzu
2 g chili
2 g słodkiej papryki wędzonej
2 g mielonego imbiru
2 g kminu rzymskiego
2 g majeranku
Na początku starannie myjemy żeberka. Po osuszeniu i pozbyciu się błon oraz tłuszczu nacieramy je oliwą z wyciśniętym czosnkiem. Mięsne kąski obtaczamy w mieszance przypraw. Oczywiście możemy wykorzystać inne składniki marynaty.
Im dłużej żeberka będą się marynowały, tym lepiej. Jednak wystarczają nawet 2 godziny. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance umieszczamy whiskey i ocet. Żeberka kładziemy mięsem do góry.
Całość zalewamy wodą tak, aby powstała warstwa około 0,5 cm. Żeberka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Po 2,5 godziny mięso smarujemy sosem BBQ. Temperaturę zwiększamy do 180 stopni Celsjusza. Po kilkunastu minutach specjał powinien być gotowy. Warto zaserwować go z przepyszną surówką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hotchillismaki.blogspot.com