Smakosze.pl
Żeberka wyjdą idealnie

Canva.com / rawinfoto

Jak upiec żeberka, żeby mięso odchodziło od kości?

31 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby żeberka. Mięsny specjał jest kulinarnym szlagierem i ciężko mu się oprzeć. Warto wiedzieć, jak przygotować perfekcyjne żeberka. Mięso z łatwością będzie odchodziło od kości.

Nie da się ukryć, że żeberka są wyjątkowym smakołykiem. Wyborne danie niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Kilka prostych sztuczek sprawi, że żeberka wyjdą znacznie lepiej. Każdy powinien o nich pamiętać.

Sekrety wyśmienitych żeberek

Na naszym portalu gościło wiele mięsnych dań. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny sposób na przyrządzenie wątróbki. Dziś pod lupę weźmiemy żeberka. Okazuje się, że przed przystąpieniem do przygotowań należy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii.

Podstawą jest dobór odpowiedniego mięsa. Najlepiej wybierać żeberka, które nie zawierają dodatkowego kawałka polędwicy. Przygotowuje się ją w zupełnie inny sposób i nie potrzebujemy jej do upieczenia mięsnego specjału. Warto również sięgać po żeberka pokrojone w paski.

Ważne jest także staranne umycie żeberek. Przeważnie tnie się je przy użyciu piły. W związku z tym na ich powierzchni znajdują się drobinki kości. Takie niespodzianki nie są mile widziane przez wielbicieli żeberek. Z kawałka mięsa należy usunąć niepotrzebne błony i fragmenty tkanki tłuszczowej.

Oporządzone żeberka warto marynować na sucho w przyprawach. Część mistrzów kuchni zaleca robienie tego przez około 10 godzin. Jednak najbardziej kluczowe jest to, by żeberek nie gotować przed pieczeniem. W ten sposób stracimy smak mięsa i wcale nie będzie ono łatwiej odchodziło od kości.

(Canva.com / Mykola Lunov)

Jak idealnie przygotować żeberka?

Żeberka można przyrządzić w prosty sposób. Wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu. Poniższa receptura nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Najpierw należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

  • 2 płaty żeberek wieprzowych

  • 90 ml sosu BBQ

  • 20 ml whiskey

  • 15 ml octu winnego

  • 3 ząbki czosnku

  • oliwa

  • woda

Marynata:

  • 5 g brązowego cukru

  • 2 g soli

  • 2 g pieprzu

  • 2 g chili

  • 2 g słodkiej papryki wędzonej

  • 2 g mielonego imbiru

  • 2 g kminu rzymskiego

  • 2 g majeranku

Na początku starannie myjemy żeberka. Po osuszeniu i pozbyciu się błon oraz tłuszczu nacieramy je oliwą z wyciśniętym czosnkiem. Mięsne kąski obtaczamy w mieszance przypraw. Oczywiście możemy wykorzystać inne składniki marynaty.

Im dłużej żeberka będą się marynowały, tym lepiej. Jednak wystarczają nawet 2 godziny. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance umieszczamy whiskey i ocet. Żeberka kładziemy mięsem do góry.

Całość zalewamy wodą tak, aby powstała warstwa około 0,5 cm. Żeberka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Po 2,5 godziny mięso smarujemy sosem BBQ. Temperaturę zwiększamy do 180 stopni Celsjusza. Po kilkunastu minutach specjał powinien być gotowy. Warto zaserwować go z przepyszną surówką

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hotchillismaki.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >