Smakosze.pl
Przepyszny mięsny specjał

Sceny z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przepis na faszerowany boczek według Tomasza Strzelczyka

31 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia Tomasz Strzelczyk doskonale wie, czego od jedzenia oczekują smakosze. Jego frykasy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po recepturę na wyborny faszerowany boczek. Danie momentalnie znika z talerzy.

Boczek często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyrobu mięsnego. Okazuje się, że wyborny boczek może być jeszcze lepszy. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób. Tym razem spowije on przepyszny farsz.

Tomasz Strzelczyk ponownie zachwycił smakoszy

Tomasz Strzelczyk regularnie dzieli się swoimi przepisami na rozmaite smakołyki. Niedawno przedstawialiśmy recepturę mistrza kuchni na sałatkę jarzynową. Ostatnio na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, opublikowano nagranie, na którym kucharz zaprezentował przepis na faszerowany boczek. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. 

Faszerowany boczek z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubują się w swojskich smakach. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatkowym atutem potrawy są niedrogie składniki.

Sam Tomasz Strzelczyk na wstępnie swojego nagranie nadmienił, że boczek w tej odsłonie jest bardzo soczysty i chrupiący z zewnątrz. Zanim przystąpimy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 kg boczku z kością

  • sól

  • pieprz

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego

  • 400 g pieczarek

  • 200 g kaszy gryczanej

  • cebula

  • jajko

  • natka pietruszki

  • ząbek czosnku

  • 15 g tartego majeranku

  • sól

  • pieprz 

(YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA)

Banalny przepis na niecodzienny smakołyk

Na początku przygotujemy farsz. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem. Grzyby podsmażamy na złocisty kolor. Pieczarki wzbogacamy o posiekany czosnek i cebulę.

Kiedy cebula i czosnek już się zeszklą, przekładamy mieszankę do miski. Dodajemy sparzoną kaszę gryczaną oraz mięso mielone. Całość wzbogacamy o posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec farsz sklejamy ze sobą jajkiem.

Boczek z żeberkami delikatnie nacinamy z wierzchu. Wycinamy w nim kieszeń, w której umieszczamy farsz. Powinien być dosyć mocno ubity. Otwór w boczku zamykamy wykałaczkami. Mięso nacieramy sola i pieprzem. 

Faszerowany boczek pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 3 godziny. Godny uwagi jest także przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki w niecodziennym wydaniu. Z pewnością warto zobaczyć na własne oczy, jak kucharz przygotowuje przepyszny faszerowany boczek. Nagranie znajduje się poniżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >