Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal
Cebula jest nieodzowna w naszej kuchni. Jednak jej krojenie czasem doprowadza nas do łez. Jednak ten sposób sprawi, że teraz krojenie cebuli stanie się łatwe. Wystarczy uzbroić się w dwa widelce.
Cebula w naszej kuchni
Cebula jest popularnych warzywem w polskiej kuchni. Dodaje smaku i aromatu wielu potrawom. Bez niej trudno wyobrazić sobie gotowanie. Cebula jest w kuchni potrzebna i zawiera cenna wartości odżywcze. Bogata jest magnez, żelazo i wapń. Pełna jest witamin C, E, A, B, K i błonnika pokarmowego.
Cebulę warto jeść dla smaku i zdrowia. Jednak zanim trafi do surówek, sałatek, dań mięsnych, czy zup, musimy ją najpierw pokroić. I tu zwykle zaczynają się przysłowiowe schody. Krojenie cebuli nie jest wcale prostą sprawą. Cebula jest dość śliska i łatwo nam ucieka spod noża. Taka sytuacja może być niebezpieczna i doprowadzić do skaleczenia dłoni.
Jak łatwo pokroić cebulę?
Warto poznać sposób na łatwe, szybkie i bezpieczne pokrojenie cebuli. Dzięki niemu nie skaleczymy się i pokroimy warzywo szybko i sprawnie . To szczególnie ważne, gdy do pokrojenia mamy kilka cebul . Dlatego najpierw należy przygotować dwa widelce.
Wbijamy je w cebule jeden przy drugim. Teraz kroimy warzywo, trafiając ostrzem noża w przerwy między ząbkami widelców . Ten prosty sposób pozwoli nam szybko i bezboleśnie pokroić popularne warzywo. Cebula już nam się nie wyślizgnie.
Ułatw sobie pracę w kuchni
Sposób z dwoma widelcami jest wart polecenia. Ułatwia pracę w kuchni. Teraz gdy mamy dużo cebuli do pokrojenia, zrobimy to w prosty, szybki i bezpieczny sposób . Warto pamiętać, że schłodzenie cebuli przed krojeniem sprawi, że warzywo nie wyciśnie nam łez z oczu.
Czasem działa też namoczenie noża w bardzo zimnej wodzie i dopiero krojenie nim cebuli. To powoduje, że zostają zneutralizowane enzymy z cebuli, które drażnią nam oczy . Warto też kroić cebulę bardzo ostrym nożem. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób obrać czosnek. Radziliśmy, jak uratować zbyt tłusty gulasz.
Źródło: zloteprzeboje.pl