Smakosze.pl Porady Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal
Fot. YouTube/Shortstop

Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal

9 września 2024

Cebula jest nieodzowna w naszej kuchni. Jednak jej krojenie czasem doprowadza nas do łez. Jednak ten sposób sprawi, że teraz krojenie cebuli stanie się łatwe. Wystarczy uzbroić się w dwa widelce.

Cebula w naszej kuchni

Cebula jest popularnych warzywem w polskiej kuchni. Dodaje smaku i aromatu wielu potrawom. Bez niej trudno wyobrazić sobie gotowanie. Cebula jest w kuchni potrzebna i zawiera cenna wartości odżywcze. Bogata jest magnez, żelazo i wapń. Pełna jest witamin C, E, A, B, K i błonnika pokarmowego.

Cebulę warto jeść dla smaku i zdrowia. Jednak zanim trafi do surówek, sałatek, dań mięsnych, czy zup, musimy ją najpierw pokroić. I tu zwykle zaczynają się przysłowiowe schody. Krojenie cebuli nie jest wcale prostą sprawą. Cebula jest dość śliska i łatwo nam ucieka spod noża. Taka sytuacja może być niebezpieczna i doprowadzić do skaleczenia dłoni.

cebula
Fot. Canva/Couleur
Weź chleb i rozsmaruj na nim mięso mielone. Ten przepis to hit nad hitami

Jak łatwo pokroić cebulę?

Warto poznać sposób na łatwe, szybkie i bezpieczne pokrojenie cebuli. Dzięki niemu nie skaleczymy się i pokroimy warzywo szybko i sprawnie . To szczególnie ważne, gdy do pokrojenia mamy kilka cebul . Dlatego najpierw należy przygotować dwa widelce.

Wbijamy je w cebule jeden przy drugim. Teraz kroimy warzywo, trafiając ostrzem noża w przerwy między ząbkami widelców . Ten prosty sposób pozwoli nam szybko i bezboleśnie pokroić popularne warzywo. Cebula już nam się nie wyślizgnie.

Ułatw sobie pracę w kuchni

Sposób z dwoma widelcami jest wart polecenia. Ułatwia pracę w kuchni. Teraz gdy mamy dużo cebuli do pokrojenia, zrobimy to w prosty, szybki i bezpieczny sposób . Warto pamiętać, że schłodzenie cebuli przed krojeniem sprawi, że warzywo nie wyciśnie nam łez z oczu.

Czasem działa też namoczenie noża w bardzo zimnej wodzie i dopiero krojenie nim cebuli. To powoduje, że zostają zneutralizowane enzymy z cebuli, które drażnią nam oczy . Warto też kroić cebulę bardzo ostrym nożem. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób obrać czosnek. Radziliśmy, jak uratować zbyt tłusty gulasz.

cebula
Fot. Canva/ma-no

Źródło: zloteprzeboje.pl

Wrzucam do kartofli, przestają kiełkować. Patent stosują wszyscy sąsiedzi
Lidl wprowadził limity. Wszystko przez dzisiejszą promocję
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy