Cebula to jedno z bardziej popularnych warzyw w sztuce kulinarnej na całym świecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że nazwa cebuli jest zwyczajowa – z botanicznego punktu widzenia cebula jest jednym z gatunków czosnku, więc terminologia „czosnek cebula” byłaby dużo bardziej precyzyjna.
We współczesnym świecie cebula zasadniczo nie występuje w naturze, będąc wyłącznie warzywem uprawnym. Jest popularna na całym świecie, wchodząc w skład wielu tradycyjnych potraw – również w kuchni polskiej. Element jadalny cebuli stanowi korzeń spichrzowy, czyli – jakkolwiek groteskowo to nie zabrzmi – cebula cebuli (w botanice cebulą określić możemy także elementy kwiatów czy elementy tożsame innych roślin czosnkowatych… Na przykład czosnku).
Istnieje wiele rodzajów i odmian uprawnych cebuli. Do najpopularniejszych z nich na polskim rynku należy cebula Dako, Wolska, Rawska i Żytawska. Dużo większą rozpoznawalnością wśród konsumentów cieszy się cebula dymka, cebula szalotka czy cebula cukrowa. Szczególny rodzaj cebuli może stanowić cebula kartoflanka i cebula czerwona, fachowo określana jako „Red Baron”.
Cebula stanowi wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety w jak największej ilości. Zawiera ona przede wszystkim kwercetynę i związki siarki – oba te składniki mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają powstaniu nowotworów i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Do przeciwutleniaczy obecnych wyłącznie w czerwonej cebuli zaliczymy antocyjany.
Oprócz tego cebula zasobna jest w witaminę C i B6, potas, wapń, żelazo czy chrom. Na uwagę zasługuje także kwas foliowy i beta-karoten. Cebula pomaga także na odchudzanie, z uwagi na wyraźną zawartość błonnika pokarmowego.
Cebula jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej na całym świecie – można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po uprzedniej obróbce termicznej. Cebula stanowi składnik wielu potraw, zup, sosów czy sałatek.
Przykładami dań w których cebula stanowi składnik fundamentalny może być zupa cebulowa, schab w sosie cebulowym, krążki cebulowe czy placek cebulowy.
Pokaż więcej
Cebula jest znana raczej z tego, że stanowi dodatek do wielu dań. Zeszklona na patelni często podbija smak potrawy i dodaje jej wyczuwalnego aromatu. Co gdyby potraktować cebulę jako główny składnik, na którym będzie opierać się przygotowanie posiłku? Przedstawiamy Wam bardzo ciekawy przepis.
Nie szukaj skomplikowanych sposobów na farbowanie pisanek. Poznaj niezwykły i bardzo łatwy sposób, a zachwyt rodziny jest gwarantowany. Aż żal będzie, je rozbijać.
Pół internetu nabija się z tekstów zaczynających się od „Całe życie robiłeś to źle!”. Jednak nie bez powodu najwybitniejsi szefowie kuchni udzielają rad dotyczących krojenia cebuli, a słynne akademie kulinarne robią z tego osobny przedmiot. Jak więc robić to poprawnie?
O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już dzisiaj warto wrócić do naturalnych metod farbowania jajek. Te sposoby zagwarantują ci piękne i naturalne kolory. Wszyscy będą ci zazdrościć, bo jajka w twoim koszyczku będą wyglądały najpiękniej. Poznaj moje naturalne sposoby barwienia jajek.
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że pora zabrać się za prace w naszych ogródkach. Po odpowiednim przygotowaniu gleby, możemy zacząć sadzić warzywa, którym wiosenne przymrozki z pewnością nie zaszkodzą. Do takich warzyw zaliczamy czosnek i cebulę. Przed sadzeniem koniecznie odpowiednio je przygotuj. Zabieg ten jest gwarancją obfitych zbiorów.
Powoli zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, a to oznacza, że na stołach ujrzymy przepyszne i aromatyczne potrawy, które będą tylko czekać, aby ich skosztować. Lecz to nie wszystko. Nie zapominajmy również o malowanych jajkach wielkanocnych, które dodają całemu wystrojowi niesamowitego uroku. Jak najlepiej to robić? Przekonajcie się sami.
Szybki obiad to coś, co lubi wiele osób, ponieważ fajnie przygotować smaczny posiłek w bardzo krótkim czasie. Szczególnie jak mamy mało czasu, a głód nas męczy. Przepisów na takie dania jest mnóstwo, a my mamy Wam do zaproponowania jeden z nich, który z pewnością zostanie z Wami na dłużej.
Zupa w Polsce jest niesamowicie popularnym daniem. Istnieje wiele przepisów na przepyszne, pożywne i pełnowartościowe zupy. Jak wiadomo, zupa nie musi być tylko sycące, niektóre mają również właściwości lecznicze. Rosół jest uniwersalną zupą, na której można zrobić jeszcze inną potrawę. Ale nie chodzi o pomidorową. Przedstawiamy Wam przepis na inną, ale równie smaczną zupę.
Cebula jest nieodłącznym składnikiem wielu dań. Niestety, nie każdy wie, jak przechowywać warzywo w odpowiedni sposób. Przyczynia się to do tego, że cebula staje się toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Jak rozpoznać toksyczną cebulę?
Cebula ma wiele zastosowań. Jest ona składnikiem wielu potraw. Niewątpliwie dodaje smaku i aromatu. Co gdyby właśnie to warzywo było głównym produktem potrawy, a nie tylko dodatkiem? Mamy do zaproponowania świetny przepis na szybką przekąskę, która podbije wasze podniebienia.
W Internecie znajduje się mnóstwo patentów, które mogą ułatwić nam życie. Sporo sztuczek dotyczy problemów występujących powszechnie kuchni. Zamiast wydawać krocie na chemię domową, można posiłkować się ty, co już mamy w domu. Tym razem zdradzimy co można zyskać, dodając pastę do zębów do garnka z wodą. Efekt pozytywnie zaskakuje.
Często zastanawiamy się co zrobić na obiad lub kolację. Mimo że Internet i książki kucharskie są pełne przepisów, to czasami każdy ma pustkę w głowie. Dlatego przychodzimy dzisiaj z nowatorskim przepisem na połączenie mięsa mielonego i cebuli. Koniecznie musisz to wypróbować w domu.
Cebula i szalotka należą do tej samej rodziny. Ale, jak to w rodzinie bywa, różnią się charakterem. Warto sięgać częściej po tę małą, podłużną cebulkę, bo ma inny od zwykłej smak, a przy tym wiele zdrowotnych właściwości.
Duże sklepy to także duże problemy z drobnymi kradzieżami. Jednak rzadko przyjmujemy do wiadomości, że sprawcami mogą być nie klienci, a obsługa sklepu. Tak było tym razem.
Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny.
Szukasz pysznego, ale niebanalnego przepisu? Ten, który znajdziesz poniżej to świetny sposób na to, aby zadowolić nasze kubki smakowe, ale również pochwalić się przed domownikami zaawansowanymi umiejętnościami kulinarnymi. Poznajcie pomysł na przepyszną, soczystą wieprzowinę.
Rosół rozgrzewa i smakuje jak żadna inna zupa. Pełen mięsa i warzyw od pokoleń podbija podniebienia Polaków. Jednak pewien popularny składnik psuje wszystko. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dodawania go do rosołu.
Nie przepadasz zbytnio za cebulą? Wypróbuj ten przepis, a twoja relacja z warzywem posiadającym warstwy szybko ulegnie zmianie. Cebula marynowana dodana do dań wzmocni i podkreśli ich smak. Dowiedz się, jak ją przygotować, a nie zawiedziesz się.
Używamy jej praktycznie codziennie. Jednak nie zawsze potrafimy ją dobrze wyczyścić. Wyzwaniem jest przede wszystkim nieprzyjemny aromat cebuli i czosnku. Koniecznie sprawdźcie, jak się go pozbyć z deski do krojenia.
Ludzie stale wpadają na nowe „lifehacki”, które naprawdę są bardzo pomocne. Czasami jednak przechodzą samych siebie, oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Istnieje dużo popularnych sposobów, które ułatwiają funkcjonowanie w kuchni. Jednak ten pomysł jest kuriozalny, a co najważniejsze — działa.
Jak zrobić pyszny dodatek, który wzbogaci smak potraw grilla, a nawet zwykłych kanapek? Przyda się tu cebula, którą zamkniesz w słoiku i zalejesz marynatą pełną przypraw. Przepis przyda się w każdej kuchni.
Syrop z cebuli ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Z pewnym dodatkiem doskonale zwalcza kaszel i dobrze smakuje. Ten przepis warto wypróbować w swojej kuchni.
Ciepła herbata to nie odłączny napój wielu Polaków. Szczególnie sprawdza się w towarzystwie słodkości czy też na zimowe wieczory. Ludzie nie wiedzą jednak, że w połączeniu z pewnym składnikiem nabiera ona nowych właściwości. Z pewnością Cię to zaskoczy.
Smalec to przeżytek. Z kilku składników przygotować znacznie lepsze i smaczniejsze smarowidło. Poznaj przepis na pastę z cebuli i o jej smaku przekonaj się na własnym podniebieniu. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.
Na obiad na sobotę przygotuj kotlety mielone z tego przepisu. Dzięki jednemu dodatkowi będą smaczniejsze i soczystsze. Przy nich tradycyjne mielone są bez szans. Wypróbuj sposób, a kotlety już zawsze będziesz robić tylko w ten sposób.
Krojenie cebuli w drobną kosteczkę nie idzie ci najlepiej? W ogóle się tym nie przejmuj. Poznaj nietypowy, ale skuteczny patent od influencerki kulinarnej Anny Zyśk, a już nigdy ta czynność nie przysporzy ci problemów. Wystarczą dwa widelce i ostry nóż.
Żadne apteki, żadne sztuczne dodatki. Na chrypkę najlepszy jest domowy syrop z cebuli. I to nie byle jaki syrop, bo ten z przepisu mojej cioci. Cebula, cukier i jeden dodatek sprawiają, ze skutecznie pomaga mi od lat.