Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

Cebula – co to jest? Podstawowe informacje

Cebula to jedno z bardziej popularnych warzyw w sztuce kulinarnej na całym świecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że nazwa cebuli jest zwyczajowa – z botanicznego punktu widzenia cebula jest jednym z gatunków czosnku, więc terminologia „czosnek cebula” byłaby dużo bardziej precyzyjna.

We współczesnym świecie cebula zasadniczo nie występuje w naturze, będąc wyłącznie warzywem uprawnym. Jest popularna na całym świecie, wchodząc w skład wielu tradycyjnych potraw – również w kuchni polskiej. Element jadalny cebuli stanowi korzeń spichrzowy, czyli – jakkolwiek groteskowo to nie zabrzmi – cebula cebuli (w botanice cebulą określić możemy także elementy kwiatów czy elementy tożsame innych roślin czosnkowatych… Na przykład czosnku).

Jakie są rodzaje cebuli?

Istnieje wiele rodzajów i odmian uprawnych cebuli. Do najpopularniejszych z nich na polskim rynku należy cebula Dako, Wolska, Rawska i Żytawska. Dużo większą rozpoznawalnością wśród konsumentów cieszy się cebula dymka, cebula szalotka czy cebula cukrowa. Szczególny rodzaj cebuli może stanowić cebula kartoflanka i cebula czerwona, fachowo określana jako „Red Baron”. 

Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Cebula stanowi wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety w jak największej ilości. Zawiera ona przede wszystkim kwercetynę i związki siarki – oba te składniki mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają powstaniu nowotworów i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Do przeciwutleniaczy obecnych wyłącznie w czerwonej cebuli zaliczymy antocyjany.

Oprócz tego cebula zasobna jest w witaminę C i B6, potas, wapń, żelazo czy chrom. Na uwagę zasługuje także kwas foliowy i beta-karoten. Cebula pomaga także na odchudzanie, z uwagi na wyraźną zawartość błonnika pokarmowego.

Wykorzystanie cebuli w kuchni – jakie potrawy?

Cebula jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej na całym świecie – można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po uprzedniej obróbce termicznej. Cebula stanowi składnik wielu potraw, zup, sosów czy sałatek.

Przykładami dań w których cebula stanowi składnik fundamentalny może być zupa cebulowa, schab w sosie cebulowym, krążki cebulowe czy placek cebulowy.

Pokaż więcej

marynowanie cebuli
24.07.2024 18:00 Pokrój, włóż do słoja i zalej do przykrycia. Ten smak to jakaś magia

Marynowana czerwona cebulka to idealny kompan wielu zimowych posiłków. Latem, kiedy przygotowujemy przetwory, warto pomyśleć o przygotowaniu jej domowej wersji, wolnej od sztucznych konserwantów, barwników i niepożądanych dodatków.

marynowana cebula
09.07.2024 08:01 Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.

przekąska z cebuli
30.06.2024 17:23 Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Polskę zalała fala upałów. Co jeść w taką pogodę? Najlepszy obiad w upalny dzień zrobisz z cebuli i jeszcze kilku składników. Wyjdzie danie, które zadziwi każdego smakosza. 

mszyce
18.06.2024 16:13 Rozpraw się z mszycami raz na zawsze. Wszystko, czego potrzebujesz, masz w kuchni

Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni. 

nacinanie cebuli
18.06.2024 14:07 Kładę cebulę na pokrywce od słoika i zaczynam kroić. Nikt mi nie wierzył, że to działa

Trudno o prostszą przekąskę. Ta składa się bowiem właściwie z jednego składnika. A w jej przygotowaniu pomocna jest pomysłowa sztuczka.

marchew
13.06.2024 13:18 Weź resztki z kuchni i zrób z nich nawóz. Marchew będzie rosła jak szalona

Zdaniem wielu, przydomowa uprawa warzyw ma sens, o ile są to warzywa ekologiczne. Nie znaczy to oczywiście, że nie można stosować nawozów czy oprysków – warto jednak wiedzieć, czego do nich użyć. Świetnie sprawdzają się tu domowe resztki.

cebula
12.06.2024 08:40 Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Z takim opryskiem cebula obrodzi, jak nigdy wcześniej

Uprawiasz cebulę, ale szkodniki zakłócają proces jej dojrzewania? W takim razie dowiedz się, jak przygotować naturalny oprysk, który temu zaradzi. Będziesz potrzebować do tego dwóch składników, które masz w swojej kuchni. Metoda jest banalna i co najważniejsze skuteczna. Wypróbuj, a się nie zawiedziesz. 

kurczak w rękawie
28.05.2024 18:13 Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal

W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.

pieczona cebula z kaszą gryczaną
21.05.2024 08:40 Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny

Zapomnij o smażeniu cebuli. Pieczona smakuje o wiele lepiej, a w dodatku pasuje do każdego dania. Poznaj niezwykły przepis babci i sama przekonaj się o zaskakującym smaku tak przygotowanej cebuli. Już nigdy nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej a co najważniejsze – rodzina będzie zachwycona.

rosół
18.05.2024 17:28 Polacy masowo dodają to warzywo do rosołu, a dietetyk załamuje ręce. Omijaj szerokim łukiem

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Zwykle w garnku ląduje warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku tej zupie. Okazuje się, że może być szkodliwe dla zdrowia. 

cebula na pokrywce
17.05.2024 18:17 Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz

Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.

schab z cebulą
09.05.2024 08:52 Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.

schab faszerowany cebulą
27.04.2024 14:01 Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.

szczypior
21.04.2024 21:13 Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu

Szczypiorek to jedno z ulubionych warzyw wielu osób. Nic dziwnego, że popularne jest jego mrożenie. Jak to zrobić poprawnie, odpowiedź w artykule. Zdradzamy, krok po kroku jak zamrozić szczypiorek, by nie stał się bryłą lodu.

cebula
17.04.2024 18:35 Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.

cebula
14.04.2024 15:30 Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego

Jeśli lubisz nowości w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Weź tylko cebulę i wrzuć ją do wrzątku. Wkrótce powstanie efektowne danie, które na każdym zrobi wrażenie. Jego smak  jest wart poznania. 

szczypior w butelce
09.04.2024 11:27 Wujek pokazał mi sposób na pędzenie szczypioru w mieszkaniu. Wystarczy plastikowa butelka po wodzie

Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..

garnek rosołu
04.04.2024 17:40 Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowia

W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?

kraszanki z roślinami
25.03.2024 17:33 Ten sposób farbowania pisanek pokazała mi babcia. Jest najlepszy i niezawodny

Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.

książka
22.03.2024 15:48 Domowe zioła i warzywa zawsze na wyciągnięcie ręki. To ostatni moment na założenie swojego ogródka

Czy uprawa ziół i warzyw wymaga ogródka „z prawdziwego zdarzenia"? Absolutnie nie! Jak udowadnia Joanna Żytkowska w swojej nowej książce, nie ma przestrzeni zbyt małej na takie przedsięwzięcie. Możesz mieć własne rośliny na tarasie, balkonie, a nawet na parapecie.

jajka
19.03.2024 16:10 Od lat używam tego do barwienia jajek, efekt powala na łopatki. Łupiny cebuli to nie wszystko

Już wkrótce barwne pisanki zagoszczą na naszych wielkanocnych stołach. Można je też wykorzystać w wystroju domu. Jak najlepiej barwić jajka, by efekt zachwycał? W tym celu używa się łupin cebuli, ale warto też skorzystać z pewnej pięknej rośliny.

placki ziemniaczane na patelni
11.03.2024 17:23 W życiu nie jadłem lepszych placków ziemniaczanych. Z tym niecodziennym dodatkiem wychodzą fenomenalne

Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.

danie z cebuli
09.03.2024 19:04 Natnij cebulę i wrzuć ja do wrzątku. Ten sposób zrobi furorę na Wielkanoc

Jeśli szukasz dania, które zrobi furorę na Wielkanoc, to dobrze trafiłeś. Wystarczy cebula, kilka składników, a efekt zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole. Czegoś takiego na pewno jeszcze nie jedli. Każdy poprosi o ten wystrzałowy przepis na pyszne danie. 

jajka w ryżu
08.03.2024 13:18 Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu, ten patent to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Czy wiesz co się stanie, gdy zamoczysz jajka w wodzie i obtoczysz w ryżu? Warto sprawdzić, bo efekt jest znakomity. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Dlatego nie czekaj i działaj.

kulki mięsne na cebuli
28.02.2024 19:14 Natnij cebule w ten sposób i ułóż kulki z mięsa mielonego. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Czy można zrobić efektowny obiad z zaledwie kilku składników? Jak najbardziej! Ten przepis właśnie to umożliwia. Weź mięso mielone, a cebulę natnij w ten sposób. Niebawem wyjdzie pyszny obiad, który dodatkowo cieszy oczy.

Zapiekana kapusta pekińska
06.02.2024 17:11 Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę

Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku. 

cebula w słoiku
03.02.2024 09:40 Pakuję posiekaną cebulę do słoika i wlewam zalewę. Ten przysmak jem całą zimę

Cebula nie należy do najczęściej marynowanych warzyw. A szkoda, bo ten niezwykły dodatek w zalewie octowej wydobywa swoje liczne zalety. Oto przepis na cebulę, która doskonale odnajduje się jako towarzysz obiadów.

kolacja
30.01.2024 16:04 Kroję kiełbasę i wrzucam na patelnię razem z cebulą. Ostatnio to moja ulubiona kolacja

Kiełbasa i cebula to idealna kulinarna para. Pasują na kolację, dlatego robię z nich danie pełne smaku i aromatu. Polecam ten prosty przepis smakoszom, którym zależy na pożywnej kolacji.