Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

Cebula – co to jest? Podstawowe informacje

Cebula to jedno z bardziej popularnych warzyw w sztuce kulinarnej na całym świecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że nazwa cebuli jest zwyczajowa – z botanicznego punktu widzenia cebula jest jednym z gatunków czosnku, więc terminologia „czosnek cebula” byłaby dużo bardziej precyzyjna.

We współczesnym świecie cebula zasadniczo nie występuje w naturze, będąc wyłącznie warzywem uprawnym. Jest popularna na całym świecie, wchodząc w skład wielu tradycyjnych potraw – również w kuchni polskiej. Element jadalny cebuli stanowi korzeń spichrzowy, czyli – jakkolwiek groteskowo to nie zabrzmi – cebula cebuli (w botanice cebulą określić możemy także elementy kwiatów czy elementy tożsame innych roślin czosnkowatych… Na przykład czosnku).

Jakie są rodzaje cebuli?

Istnieje wiele rodzajów i odmian uprawnych cebuli. Do najpopularniejszych z nich na polskim rynku należy cebula Dako, Wolska, Rawska i Żytawska. Dużo większą rozpoznawalnością wśród konsumentów cieszy się cebula dymka, cebula szalotka czy cebula cukrowa. Szczególny rodzaj cebuli może stanowić cebula kartoflanka i cebula czerwona, fachowo określana jako „Red Baron”. 

Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Cebula stanowi wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety w jak największej ilości. Zawiera ona przede wszystkim kwercetynę i związki siarki – oba te składniki mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają powstaniu nowotworów i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Do przeciwutleniaczy obecnych wyłącznie w czerwonej cebuli zaliczymy antocyjany.

Oprócz tego cebula zasobna jest w witaminę C i B6, potas, wapń, żelazo czy chrom. Na uwagę zasługuje także kwas foliowy i beta-karoten. Cebula pomaga także na odchudzanie, z uwagi na wyraźną zawartość błonnika pokarmowego.

Wykorzystanie cebuli w kuchni – jakie potrawy?

Cebula jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej na całym świecie – można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po uprzedniej obróbce termicznej. Cebula stanowi składnik wielu potraw, zup, sosów czy sałatek.

Przykładami dań w których cebula stanowi składnik fundamentalny może być zupa cebulowa, schab w sosie cebulowym, krążki cebulowe czy placek cebulowy.

Pokaż więcej

Masa przelewana do innego naczynia
28.03.2025 19:09 Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki

Cebula jest znana raczej z tego, że stanowi dodatek do wielu dań. Zeszklona na patelni często podbija smak potrawy i dodaje jej wyczuwalnego aromatu. Co gdyby potraktować cebulę jako główny składnik, na którym będzie opierać się przygotowanie posiłku? Przedstawiamy Wam bardzo ciekawy przepis. 

pisanki
24.03.2025 15:17 Nikt mi nie wierzy, że sam robię te pisanki. Korzystam ze składnika, który wielu wyrzuca do kosza

Nie szukaj skomplikowanych sposobów na farbowanie pisanek. Poznaj niezwykły i bardzo łatwy sposób, a zachwyt rodziny jest gwarantowany. Aż żal będzie, je rozbijać. 

krojenie cebuli
21.03.2025 12:58 Całe życie źle kroiłeś cebulę. Żałuję, że nie wiedziałem tego wcześniej

Pół internetu nabija się z tekstów zaczynających się od „Całe życie robiłeś to źle!”. Jednak nie bez powodu najwybitniejsi szefowie kuchni udzielają rad dotyczących krojenia cebuli, a słynne akademie kulinarne robią z tego osobny przedmiot. Jak więc robić to poprawnie?

cebula z goździkami
20.03.2025 18:37 Weź cebulę i wbij w nią goździki. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie

O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.

malowane jajka
15.03.2025 15:55 Na Wielkanoc farbuję jajka na 5 kolorów. Nikt mi nie wierzy, jakie to proste

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już dzisiaj warto wrócić do naturalnych metod farbowania jajek. Te sposoby zagwarantują ci piękne i naturalne kolory. Wszyscy będą ci zazdrościć, bo jajka w twoim koszyczku będą wyglądały najpiękniej. Poznaj moje naturalne sposoby barwienia jajek. 

sadzenie cebuli
11.03.2025 21:00 Zrób przed posadzeniem czosnku i cebuli. Nie tknie ich żaden szkodnik

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że pora zabrać się za prace w naszych ogródkach. Po odpowiednim przygotowaniu gleby, możemy zacząć sadzić warzywa, którym wiosenne przymrozki z pewnością nie zaszkodzą. Do takich warzyw zaliczamy czosnek i cebulę. Przed sadzeniem koniecznie odpowiednio je przygotuj. Zabieg ten jest gwarancją obfitych zbiorów.

Pisanki pięknie pomalowane
06.03.2025 16:23 Łupiny cebuli to nie wszystko, tak zawsze farbuję jajka na Wielkanoc. Trik na medal

Powoli zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, a to oznacza, że na stołach ujrzymy przepyszne i aromatyczne potrawy, które będą tylko czekać, aby ich skosztować. Lecz to nie wszystko. Nie zapominajmy również o malowanych jajkach wielkanocnych, które dodają całemu wystrojowi niesamowitego uroku. Jak najlepiej to robić? Przekonajcie się sami. 

Szybki obiad zrobiony w papierze do pieczenia
04.03.2025 06:00 Zawiń w papier do pieczenia i wrzuć na patelnie. Obiad na każdą kieszeń, zrobisz w chwilę

Szybki obiad to coś, co lubi wiele osób, ponieważ fajnie przygotować smaczny posiłek w bardzo krótkim czasie. Szczególnie jak mamy mało czasu, a głód nas męczy. Przepisów na takie dania jest mnóstwo, a my mamy Wam do zaproponowania jeden z nich, który z pewnością zostanie z Wami na dłużej.

Zupa wlewana do garnka
03.03.2025 06:00 Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Najlepszą zupę na rosole zrobisz z tego przepisu

Zupa w Polsce jest niesamowicie popularnym daniem. Istnieje wiele przepisów na przepyszne, pożywne i pełnowartościowe zupy. Jak wiadomo, zupa nie musi być tylko sycące, niektóre mają również właściwości lecznicze. Rosół jest uniwersalną zupą, na której można zrobić jeszcze inną potrawę. Ale nie chodzi o pomidorową. Przedstawiamy Wam przepis na inną, ale równie smaczną zupę. 

cebula
25.02.2025 19:26 Ta cebula jest toksyczna, nie jedz za żadne skarby. Ryzykujesz poważnym problemem

Cebula jest nieodłącznym składnikiem wielu dań. Niestety, nie każdy wie, jak przechowywać warzywo w odpowiedni sposób. Przyczynia się to do tego, że cebula staje się toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Jak rozpoznać toksyczną cebulę?

Obrana cebula umieszczona w zakrętce
19.02.2025 12:45 Weź cebulę i połóż na nakrętce. Ten patent zasługuje na złoty medal

Cebula ma wiele zastosowań. Jest ona składnikiem wielu potraw. Niewątpliwie dodaje smaku i aromatu. Co gdyby właśnie to warzywo było głównym produktem potrawy, a nie tylko dodatkiem? Mamy do zaproponowania świetny przepis na szybką przekąskę, która podbije wasze podniebienia. 

Pasta do zębów, a w tle patelnia
09.02.2025 17:54 Weź pastę do zębów i wrzuć ją do wrzącej wody. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

W Internecie znajduje się mnóstwo patentów, które mogą ułatwić nam życie. Sporo sztuczek dotyczy problemów występujących powszechnie kuchni. Zamiast wydawać krocie na chemię domową, można posiłkować się ty, co już mamy w domu. Tym razem zdradzimy co można zyskać, dodając pastę do zębów do garnka z wodą. Efekt pozytywnie zaskakuje.

Cebule w garnku z wodą
05.02.2025 19:04 Weź cebulę i wrzuć do gara z wodą. To danie wymyślił chyba jakiś geniusz

Często zastanawiamy się co zrobić na obiad lub kolację. Mimo że Internet i książki kucharskie są pełne przepisów, to czasami każdy ma pustkę w głowie. Dlatego przychodzimy dzisiaj z nowatorskim przepisem na połączenie mięsa mielonego i cebuli. Koniecznie musisz to wypróbować w domu. 

siekanie szalotki
03.02.2025 18:51 Dodaję zamiast cebuli, smakuje o niebo lepiej. Do tego jest zdrowsza

Cebula i szalotka należą do tej samej rodziny. Ale, jak to w rodzinie bywa, różnią się charakterem. Warto sięgać częściej po tę małą, podłużną cebulkę, bo ma inny od zwykłej smak, a przy tym wiele zdrowotnych właściwości.

kasa z terminalem
01.02.2025 07:00 Ekspedientka okradała sklep. Oszukiwała na kasie, grozi jej wiele lat więzienia

Duże sklepy to także duże problemy z drobnymi kradzieżami. Jednak rzadko przyjmujemy do wiadomości, że sprawcami mogą być nie klienci, a obsługa sklepu. Tak było tym razem.

cebula marynowana
29.01.2025 09:13 Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal

Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny. 

Schab nadziewany cebulą
27.01.2025 12:44 Natnij schab i wypchaj cebulą. Ten przepis to hit w moim domu, każdy chce dokładkę

Szukasz pysznego, ale niebanalnego przepisu? Ten, który znajdziesz poniżej to świetny sposób na to, aby zadowolić nasze kubki smakowe, ale również pochwalić się przed domownikami zaawansowanymi umiejętnościami kulinarnymi. Poznajcie pomysł na przepyszną, soczystą wieprzowinę.

rosół
25.01.2025 21:01 Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiem

Rosół rozgrzewa i smakuje jak żadna inna zupa. Pełen mięsa i warzyw od pokoleń podbija podniebienia Polaków. Jednak pewien popularny składnik psuje wszystko. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dodawania go do rosołu. 

cebula w zalewie
18.01.2025 17:14 Pakuję cebulę do słoika i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia

Nie przepadasz zbytnio za cebulą? Wypróbuj ten przepis, a twoja relacja z warzywem posiadającym warstwy szybko ulegnie zmianie. Cebula marynowana dodana do dań wzmocni i podkreśli ich smak. Dowiedz się, jak ją przygotować, a nie zawiedziesz się. 

deska do krojenia
18.01.2025 15:44 Zrób to, a pozbędziesz się brzydkiego zapachu. Deska będzie jak nowa

Używamy jej praktycznie codziennie. Jednak nie zawsze potrafimy ją dobrze wyczyścić. Wyzwaniem jest przede wszystkim nieprzyjemny aromat cebuli i czosnku. Koniecznie sprawdźcie, jak się go pozbyć z deski do krojenia.

Garnek nad patelnią
16.01.2025 17:53 Weź garnek i połóż na patelni. Powód nie mieści się w głowie, ten patent to hit

Ludzie stale wpadają na nowe „lifehacki”, które naprawdę są bardzo pomocne. Czasami jednak przechodzą samych siebie, oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Istnieje dużo popularnych sposobów, które ułatwiają funkcjonowanie w kuchni. Jednak ten pomysł jest kuriozalny, a co najważniejsze — działa. 

cebula marynowana
12.01.2025 22:00 Posiekaj, włóż do słoika i zalej do przykrycia. Zakochasz się w tym magicznym smaku

Jak zrobić pyszny dodatek, który wzbogaci smak potraw grilla, a nawet zwykłych kanapek? Przyda się tu cebula, którą zamkniesz w słoiku i zalejesz marynatą pełną przypraw. Przepis przyda się w każdej kuchni. 

syrop
10.01.2025 13:37 Zielarka pokazała jak zrobić syrop z cebuli. Wystarczą tylko 2 składniki

Syrop z cebuli ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Z pewnym dodatkiem doskonale zwalcza kaszel i dobrze smakuje. Ten przepis warto wypróbować w swojej kuchni. 

Herbata z łupin z cebuli
08.01.2025 19:49 Są pełne witamin i błonnika, a Polacy je wyrzucają. Zrobisz z nich najlepszą herbatę, jaka może być

Ciepła herbata to nie odłączny napój wielu Polaków. Szczególnie sprawdza się w towarzystwie słodkości czy też na zimowe wieczory.  Ludzie nie wiedzą jednak, że w połączeniu z pewnym składnikiem nabiera ona nowych właściwości. Z pewnością Cię to zaskoczy.

pokrojona cebula na patelni
28.12.2024 19:15 Zeszklij cebulę na oleju i dodaj resztę składników. Pasta do chleba lepsza niż smalec

Smalec to przeżytek. Z kilku składników przygotować znacznie lepsze i smaczniejsze smarowidło. Poznaj przepis na pastę z cebuli i o jej smaku przekonaj się na własnym podniebieniu. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę. 

masa na kotlety mielone
28.12.2024 18:06 Przesmaż z cebulą i wrzuć do masy na mielone. Kotlety z tym dodatkiem smakują jak marzenie

Na obiad na sobotę przygotuj kotlety mielone z tego przepisu. Dzięki jednemu dodatkowi będą smaczniejsze i soczystsze. Przy nich tradycyjne mielone są bez szans. Wypróbuj sposób, a kotlety już zawsze będziesz robić tylko w ten sposób. 

Cebula z wbitymi widelcami
21.12.2024 18:30 Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Krojenie cebuli w drobną kosteczkę nie idzie ci najlepiej? W ogóle się tym nie przejmuj. Poznaj nietypowy, ale skuteczny patent od influencerki kulinarnej Anny Zyśk, a już nigdy ta czynność nie przysporzy ci problemów. Wystarczą dwa widelce i ostry nóż.

syrop z cebuli
14.12.2024 17:24 Taki syrop z cebuli robiła moja ciocia. Poza cukrem dawała do słoiczka jeszcze to

Żadne apteki, żadne sztuczne dodatki. Na chrypkę najlepszy jest domowy syrop z cebuli. I to nie byle jaki syrop, bo ten z przepisu mojej cioci. Cebula, cukier i jeden dodatek sprawiają, ze skutecznie pomaga mi od lat.