Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

Cebula – co to jest? Podstawowe informacje

Cebula to jedno z bardziej popularnych warzyw w sztuce kulinarnej na całym świecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że nazwa cebuli jest zwyczajowa – z botanicznego punktu widzenia cebula jest jednym z gatunków czosnku, więc terminologia „czosnek cebula” byłaby dużo bardziej precyzyjna.

We współczesnym świecie cebula zasadniczo nie występuje w naturze, będąc wyłącznie warzywem uprawnym. Jest popularna na całym świecie, wchodząc w skład wielu tradycyjnych potraw – również w kuchni polskiej. Element jadalny cebuli stanowi korzeń spichrzowy, czyli – jakkolwiek groteskowo to nie zabrzmi – cebula cebuli (w botanice cebulą określić możemy także elementy kwiatów czy elementy tożsame innych roślin czosnkowatych… Na przykład czosnku).

Jakie są rodzaje cebuli?

Istnieje wiele rodzajów i odmian uprawnych cebuli. Do najpopularniejszych z nich na polskim rynku należy cebula Dako, Wolska, Rawska i Żytawska. Dużo większą rozpoznawalnością wśród konsumentów cieszy się cebula dymka, cebula szalotka czy cebula cukrowa. Szczególny rodzaj cebuli może stanowić cebula kartoflanka i cebula czerwona, fachowo określana jako „Red Baron”. 

Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Cebula stanowi wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety w jak największej ilości. Zawiera ona przede wszystkim kwercetynę i związki siarki – oba te składniki mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają powstaniu nowotworów i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Do przeciwutleniaczy obecnych wyłącznie w czerwonej cebuli zaliczymy antocyjany.

Oprócz tego cebula zasobna jest w witaminę C i B6, potas, wapń, żelazo czy chrom. Na uwagę zasługuje także kwas foliowy i beta-karoten. Cebula pomaga także na odchudzanie, z uwagi na wyraźną zawartość błonnika pokarmowego.

Wykorzystanie cebuli w kuchni – jakie potrawy?

Cebula jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej na całym świecie – można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po uprzedniej obróbce termicznej. Cebula stanowi składnik wielu potraw, zup, sosów czy sałatek.

Przykładami dań w których cebula stanowi składnik fundamentalny może być zupa cebulowa, schab w sosie cebulowym, krążki cebulowe czy placek cebulowy.

Pokaż więcej

cebula
17.04.2024 18:35 Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.

cebula
14.04.2024 15:30 Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego

Jeśli lubisz nowości w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Weź tylko cebulę i wrzuć ją do wrzątku. Wkrótce powstanie efektowne danie, które na każdym zrobi wrażenie. Jego smak  jest wart poznania. 

szczypior w butelce
09.04.2024 11:27 Wujek pokazał mi sposób na pędzenie szczypioru w mieszkaniu. Wystarczy plastikowa butelka po wodzie

Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..

garnek rosołu
04.04.2024 17:40 Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowia

W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?

kraszanki z roślinami
25.03.2024 17:33 Ten sposób farbowania pisanek pokazała mi babcia. Jest najlepszy i niezawodny

Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.

książka
22.03.2024 15:48 Domowe zioła i warzywa zawsze na wyciągnięcie ręki. To ostatni moment na założenie swojego ogródka

Czy uprawa ziół i warzyw wymaga ogródka „z prawdziwego zdarzenia"? Absolutnie nie! Jak udowadnia Joanna Żytkowska w swojej nowej książce, nie ma przestrzeni zbyt małej na takie przedsięwzięcie. Możesz mieć własne rośliny na tarasie, balkonie, a nawet na parapecie.

jajka
19.03.2024 16:10 Od lat używam tego do barwienia jajek, efekt powala na łopatki. Łupiny cebuli to nie wszystko

Już wkrótce barwne pisanki zagoszczą na naszych wielkanocnych stołach. Można je też wykorzystać w wystroju domu. Jak najlepiej barwić jajka, by efekt zachwycał? W tym celu używa się łupin cebuli, ale warto też skorzystać z pewnej pięknej rośliny.

placki ziemniaczane na patelni
11.03.2024 17:23 W życiu nie jadłem lepszych placków ziemniaczanych. Z tym niecodziennym dodatkiem wychodzą fenomenalne

Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.

danie z cebuli
09.03.2024 19:04 Natnij cebulę i wrzuć ja do wrzątku. Ten sposób zrobi furorę na Wielkanoc

Jeśli szukasz dania, które zrobi furorę na Wielkanoc, to dobrze trafiłeś. Wystarczy cebula, kilka składników, a efekt zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole. Czegoś takiego na pewno jeszcze nie jedli. Każdy poprosi o ten wystrzałowy przepis na pyszne danie. 

jajka w ryżu
08.03.2024 13:18 Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu, ten patent to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Czy wiesz co się stanie, gdy zamoczysz jajka w wodzie i obtoczysz w ryżu? Warto sprawdzić, bo efekt jest znakomity. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Dlatego nie czekaj i działaj.

kulki mięsne na cebuli
28.02.2024 19:14 Natnij cebule w ten sposób i ułóż kulki z mięsa mielonego. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Czy można zrobić efektowny obiad z zaledwie kilku składników? Jak najbardziej! Ten przepis właśnie to umożliwia. Weź mięso mielone, a cebulę natnij w ten sposób. Niebawem wyjdzie pyszny obiad, który dodatkowo cieszy oczy.

Zapiekana kapusta pekińska
06.02.2024 17:11 Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę

Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku. 

cebula w słoiku
03.02.2024 09:40 Pakuję posiekaną cebulę do słoika i wlewam zalewę. Ten przysmak jem całą zimę

Cebula nie należy do najczęściej marynowanych warzyw. A szkoda, bo ten niezwykły dodatek w zalewie octowej wydobywa swoje liczne zalety. Oto przepis na cebulę, która doskonale odnajduje się jako towarzysz obiadów.

kolacja
30.01.2024 16:04 Kroję kiełbasę i wrzucam na patelnię razem z cebulą. Ostatnio to moja ulubiona kolacja

Kiełbasa i cebula to idealna kulinarna para. Pasują na kolację, dlatego robię z nich danie pełne smaku i aromatu. Polecam ten prosty przepis smakoszom, którym zależy na pożywnej kolacji. 

mięso mielone
29.01.2024 12:39 Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkę

Kotlety mielone to przeżytek. Lepiej zrób na obiad danie z tego przepisu. Będziesz zdziwiona, jak szybko znika ze stołu. Moja rodzina za tym przepada.

Cebule z jajkiem
21.01.2024 09:40 Wydrąż cebulę, wbij do niej jajko i włóż do piekarnika. Ta przekąska nie ma sobie równych

Na ten przepis składają się znajome składniki. Są jednak podane w bardzo nieoczekiwanej formie. Zapiekane w cebuli jajka, warzywa i mięso z pewnością nie tylko przypadną do gustu domownikom, jeśli chodzi o smak. Dodatkowo wywołają furorę wyglądem.

cebula
10.01.2024 19:03 Natnij cebulę w ten sposób i wrzuć do wrzątku. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Dodajemy ją zarówno do sosów, zup jak i sałatek. Są też tacy, którzy jedzą ją na surowo. Ten przepis pokazuje zupełnie inny sposób na cebulę. Będziesz w szoku.

wątróbka
09.01.2024 11:35 Napiszę Wam dlaczego moja wątróbka wieprzowa zawsze wychodzi mięciutka. Nie wszyscy to wiedzą

Czy lubisz jeść wątróbkę? Ja za nią przepadam, jednak zwykle nie wychodziła mi taka, jakiej oczekiwałam. Po prostu była zbyt twarda i sucha. Teraz dzięki tym radom robię wątróbkę mięciutką i rozpływającą się w ustach.

błyskawiczna sałatka jarzynowa
23.12.2023 19:03 Swoją sałatkę robię za 10 złotych w 10 minut. Goście po spróbowaniu mówią, że jest 10 na 10

Bez gotowania warzyw i bez żmudnego krojenia. Znalazłam sposób na błyskawiczną sałatkę jarzynową. Idealnie sprawdzi się, gdy masz mało czas, zapomniałaś o wcześniejszych przygotowaniach, lub zwyczajnie naszła cię nagła ochota na ten klasyczny przysmak. Jak ją przyrządzić? Zdradzam w dalszej części tekstu.

kucharz trzyma śledzie
23.12.2023 10:34 Moczysz śledzie w wodzie lub mleku? Ten napój da 100 razy lepszy efekt

Dwie najpopularniejsze metody odsalania śledzi przed przygotowaniem ich w zalewie lub na patelni to moczenie w wodzie lub mleku. Obie dają niezłe efekty, ale czy da się lepiej? Da się! Z tym niezwykłym wachlarzem płynów do namaczania śledzi.

Śledź w oleju
20.12.2023 00:50 Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią

Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią. 

sałatka jarzynowa
19.12.2023 19:01 Gessler bije na alarm. Nawet nie myśl o dodawaniu tego składnika do sałatki jarzynowej, zepsuje jej smak

Sałatka jarzynowa jest kulinarną gwiazdą na świątecznych stołach. Jednak dodanie do niej pewnego składnika, zepsuje smak tej tradycyjnej sałatki. Magda Gessler radzi, jakiego dodatku musimy unikać, by utrzymać ten niepowtarzalny smak. 

syrop z cebuli
19.12.2023 09:16 Włóż cebulę do słoika, dodaj tę przyprawę i zalej miodem. Przy tym inne syropy mogą się schować

Syrop z cebuli mimo upływu czasu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wzmocnienie odporności i jesienno-zimowe przypadłości. Klasyczną miksturę warto wzbogacić o dodatkowe składniki. Z nimi będzie jeszcze skuteczniejszy i o wiele smaczniejszy.

cebula
04.12.2023 21:05 Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. To warzywo dodajemy do sosów, zup i zapiekanek. Jednak warto zrobić z nim coś jeszcze. Przyda się pokrywka do pokrojenia cebuli. Po wrzuceniu pokrojonej cebuli na patelnię zyskacie ciekawe danie. 

None
22.11.2023 07:48 Najlepsza zupa na zimę, jaką znam. Jest pyszna, rozgrzewająca i w dodatku francuska. Goście za każdym razem się nią zachwycają

Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.

rosół
17.11.2023 10:48 Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

Polacy kochają jeść rosół. Uważamy tę z zupę za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Do rosołu chętnie dodajemy bukiet warzyw. Jednak jak się okazuje, z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Dowiedz się, z jakiego i dlaczego. 

cebula
27.10.2023 13:13 Weź cebulę i wydrąż ją łyżką. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Warto w kuchni polegać na sprawdzonych i naturalnych rozwiązaniach. Dlatego weźcie cebulę i wydrążcie ją w środku. Efekt was zaskoczy, a specyfik, który uzyskamy przyda się właśnie jesienią. Dzięki niemu wzmocnimy odporność i zadbamy o zdrowie. 

pomysłowa sałatka z buraków
24.10.2023 09:26 Przepis na tę sałatkę mam od znajomej kucharki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o takim połączeniu smaków

Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio smakowitą sałatką. Jest zawodową kucharką, więc danie smakowało wybitnie. Okazało się jednak, że składa się z samych prostych i łatwo dostępnych składników. Bez wahania zapisałam przepis na to cudo.