Cebula to jedno z bardziej popularnych warzyw w sztuce kulinarnej na całym świecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że nazwa cebuli jest zwyczajowa – z botanicznego punktu widzenia cebula jest jednym z gatunków czosnku, więc terminologia „czosnek cebula” byłaby dużo bardziej precyzyjna.
We współczesnym świecie cebula zasadniczo nie występuje w naturze, będąc wyłącznie warzywem uprawnym. Jest popularna na całym świecie, wchodząc w skład wielu tradycyjnych potraw – również w kuchni polskiej. Element jadalny cebuli stanowi korzeń spichrzowy, czyli – jakkolwiek groteskowo to nie zabrzmi – cebula cebuli (w botanice cebulą określić możemy także elementy kwiatów czy elementy tożsame innych roślin czosnkowatych… Na przykład czosnku).
Istnieje wiele rodzajów i odmian uprawnych cebuli. Do najpopularniejszych z nich na polskim rynku należy cebula Dako, Wolska, Rawska i Żytawska. Dużo większą rozpoznawalnością wśród konsumentów cieszy się cebula dymka, cebula szalotka czy cebula cukrowa. Szczególny rodzaj cebuli może stanowić cebula kartoflanka i cebula czerwona, fachowo określana jako „Red Baron”.
Cebula stanowi wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety w jak największej ilości. Zawiera ona przede wszystkim kwercetynę i związki siarki – oba te składniki mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają powstaniu nowotworów i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Do przeciwutleniaczy obecnych wyłącznie w czerwonej cebuli zaliczymy antocyjany.
Oprócz tego cebula zasobna jest w witaminę C i B6, potas, wapń, żelazo czy chrom. Na uwagę zasługuje także kwas foliowy i beta-karoten. Cebula pomaga także na odchudzanie, z uwagi na wyraźną zawartość błonnika pokarmowego.
Cebula jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej na całym świecie – można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po uprzedniej obróbce termicznej. Cebula stanowi składnik wielu potraw, zup, sosów czy sałatek.
Przykładami dań w których cebula stanowi składnik fundamentalny może być zupa cebulowa, schab w sosie cebulowym, krążki cebulowe czy placek cebulowy.
Pokaż więcej
Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.
Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu dań. Okazuje się, że z warzywa można przygotować także chrupiącą przekąskę, która zachwyca smakiem i niespotykanym wyglądem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją zrobić. Smak uzależnia i przysmak z cebuli będziesz przyrządzać znacznie częściej.
Cebula jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Dlatego warto dowiedzieć się, jak odpowiednio ją przechowywać, aby wytrzymała przez zimowe miesiące. Sposób jest łatwy, ale należy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym warzywo nie ulegnie zepsuciu. Czytaj dalej, a o wszystkim się dowiesz.
Nie każde warzywo jest zdrowe. Jedno z tych najpopularniejszych może być niebezpieczne dla zdrowia. Narażona jest w szczególności wątroba, której poprawne funkcjonowanie jest niezbędne dla organizmu. Czytaj dalej, ale dowiesz się, czego unikać oraz dlaczego jest aż tak szkodliwe.
Słodkie i słone smaki łączą się w tej treściwej sałatce. Jest ona świetną przekąską, którą można przygotować z wyprzedzeniem. Jako taka sprawdzi się więc na przyjęciach albo jako przystawka. Ten przepis będzie wprost idealny na nadchodzące andrzejki.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji znowu na stołach zagoszczą tradycyjne potrawy. Dla mnie smakiem, który najbardziej kojarzy mi się z Wigilią, jest barszcz czerwony. Moja babcia miała na barszcz swój sposób i była prawdziwą mistrzynią w jego przyrządzaniu.
Ze Stanów Zjednoczonych nadchodzą niepokojące wiadomości. Wzrosła liczba ofiar zatrucia w sieci restauracji McDonald's. Szczególnie poszkodowana jest 15-latka. Szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Cebula jest warzywem, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Wzbogaca smak potraw i dostarcza witamin. Warto zastosować pewną sztuczkę kuchenną, by dłużej cieszyć się wartościami tego warzywa.
Łupiny z cebuli traktujesz jako odpadek? To błąd. Okazuje się, że obierki, które najczęściej trafiają do śmieci, mają sporo cennych dla zdrowia właściwości. Koniecznie dowiedz się, jak o tej porze roku wykorzystać łupiny z cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucisz.
Jesień to kulinarny raj dla wielu smakoszy. W tym czasie ruszamy do lasów i zbieramy grzyby. Warto z nich przyrządzić pyszny i kremowy sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk. Lepszego próżno szukać.
Bez cebuli trudno wyobrazić sobie kuchnie i gotowanie. Jeśli sadzisz cebule na działce, to teraz przed posadzeniem zrób z nią jedną rzecz. Efekty na wiosnę przejdą najśmielsze oczekiwania.
Kurczak jeszcze nigdy nie był tak dobry. Poznaj łatwy przepis i przygotuj smaczny obiad dla całej rodziny. Danie zachwyci wszystkich tak bardzo, że to mięso będziesz przygotowywać tylko w ten sposób. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.
Kurczak jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze. Poznaj przepis na zachwycające danie i zrób je nawet dzisiaj. Rodzina będzie błagać, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Szczegóły poznasz w dalszej części artykułu.
Domowe rośliny i zioła narażone są na wciornastki. Ten szkodliwy pasożyt jest trudny do usunięcia, ale istnieje domowy sposób, dzięki któremu ochronisz swoje rośliny. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zwalczać wciornastki. Sposób jest banalny, a środek na pasożyty przygotujesz z domowego składnika.
Rosół jest tradycyjną zupą uwielbianą przez miliony Polaków. Według najnowszych doniesień okazuje się, że jeden z popularnych składników dania jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za dodatek oraz dlaczego należy go unikać. Wskażemy ci także, jak pozbyć się związanego z nim problemem, aby rosół nie stracił na smaku.
Powoli kończy się lato i zaczyna się sezon na przeziębienia i infekcje. Warto wzmocnić odporność i przyrządzić syrop z miodu i cebuli. Taki domowy preparat sprawi, że żadna choroba nie będzie nam straszna.
Cebula jest nieodzowna w naszej kuchni. Jednak jej krojenie czasem doprowadza nas do łez. Jednak ten sposób sprawi, że teraz krojenie cebuli stanie się łatwe. Wystarczy uzbroić się w dwa widelce.
Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę.
Jeśli masz w domu cebule i ciasto francuskie, to świetnie trafiłaś. Za chwilę przekonasz się, co stanie się, gdy położysz jedno na drugie. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostej czynności powstaje prawdziwe cudo. Gotowa na kulinarne uniesienie? Zaczynamy.
Szybki przepis na mięso mielone zapieczone w cienkim, lekko pulchnym cieście. Choć danie wygląda niecodziennie, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a składniki – tanie i powszechnie dostępne.
Boczek ma wielu wiernych zwolenników. Dzięki temu prostemu przepisowi smakuje jak z wędzarni. Wypróbuj ten patent w swojej kuchni i zachwyć domowników smakiem tak przyrządzonego boczku.
Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.
Szukasz pomysłu na smaczny, pożywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu? Postaw na cukinię! Warzywo zapieczone z cebulą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Zapewniamy, że takie danie będziesz przygotowywać znacznie częściej.
Marynowana czerwona cebulka to idealny kompan wielu zimowych posiłków. Latem, kiedy przygotowujemy przetwory, warto pomyśleć o przygotowaniu jej domowej wersji, wolnej od sztucznych konserwantów, barwników i niepożądanych dodatków.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.
Polskę zalała fala upałów. Co jeść w taką pogodę? Najlepszy obiad w upalny dzień zrobisz z cebuli i jeszcze kilku składników. Wyjdzie danie, które zadziwi każdego smakosza.
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni.
Trudno o prostszą przekąskę. Ta składa się bowiem właściwie z jednego składnika. A w jej przygotowaniu pomocna jest pomysłowa sztuczka.