Smakosze.pl Produkty Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb
canva/y-studio; Screen z filmu na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb

4 lutego 2023

Ryby są istotnym elementem diety. Jak jednak wybrać wartościowe produkty? Jeden z dietetyków poleca sardynki — ryby mniej popularne niż śledzie, a bogatsze w składniki odżywcze i o wiele rzadziej gromadzące duże ilości toksyn.

Ryby są źródłem wielu cennych składników w diecie, wśród których wymienić można m.in. witaminę B12, selen, jod, żelazo czy kwasy Omega 3. Warto więc włączyć je do swojej diety. Na jakie gatunki postawić? Dietetyk wskazał jeden szczególnie cenny i niemal zapomniany.

Sardynki są smaczne i wartościowe

Sprzedawana najczęściej w puszkach, w oleju czy oliwie, sardynka jest o wiele lepszym wyborem niż śledź czy pstrąg. Jak informuje w swoim nagraniu dietetyk dr Bartek Kulczyński, ryba ta jest doskonałym źródłem wapnia. Porcja o masie 100 g zawiera aż 400 mg tego składnika.

Równie dużo znajdziemy w niej selenu, jednego z kluczowych elementów regulacji tarczycy oraz układu nerwowego. Jak mówi dietetyk, 100 g sardynek zawiera aż 50 ug pierwiastka, a ta ilość niemal w całości pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie.

Nie można również pominąć wysokiej zawartości białka we wspomnianej rybie. Aż 24 g ze 100 g będzie stanowiło czyste białko. W sardynce znajdziemy też znaczną ilość witaminy B12 - 9 um/ 100 g produktu. Taka ilość to niemal czterokrotność zalecanej dziennej dawki tego związku chemicznego.

Sardynka rybą wolną od toksyn

Dietetyk zdradza, że wbrew obiegowej opinii, nie wszystkie ryby są skażone toksynami takimi jak m.in. metale ciężkie czy dioksyny i należy je spożywać 2-3 razy w tygodniu. Sardynki należą do jednych z najmniej podatnych na akumulację szkodliwych składników gatunków i zdecydowanie warto po nie sięgnąć.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na potrawy z rybami. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować znakomity smażony filet . Ten natomiast zdradza tajniki smakowitej sałatki ze śledzi i buraka .

Dietetyk poleca sardynki
canva/Juanmonino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Dr Bartek Kulczyński

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy