Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.
Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.
Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.
Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.
Przepis na kolację z cykorii pomysłu Ireny Gumowskiej
Składniki:
8 cykorii
kwasek cytrynowy - lepiej zastąpić sokiem z cytryny
10 dag masła roślinnego
sól i pieprz do smaku
słodka papryka
1-2 żółtka
2 łyżki śmietany
1-2 łyżki masła
Jak zrobić pomysłową kolację z pieczonej cykorii?
Warzywa do kolacji umyj i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Całość skrop sokiem z cytryny lub delikatnie oprósz kwaskiem cytrynowym. Następnie na cykorii rozłóż równomiernie wiórki masła roślinnego, obsyp ją też solą, pieprzem i słodką papryką.
Zawartość naczynia podlej 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 25 minut. Możesz też przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25-30 minut do piekarnika o temp. 180 st. C. W tym czasie warzywa powinny zrobić się miękkie.
Wywar powstały podczas duszenia cykorii zmiksuj z żółtkiem jaja kurzego. Dodaj też 2 łyżki śmietany i tyle samo masła. Całość ubijaj nad parą do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Cykorię wyłóż na talerze i polej częścią sosu. Pozostałą jego ilość przelej i podaj w sosjerce. Tak przygotowaną kolację podawaj z wędliną i świeżym pieczywem. Kolejny pomysłowy sposób na kolację z cukinii pokazywaliśmy w tym przepisie. Smakowite parówki w cieście doskonale zakończą dzień.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki
Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Irena Gumowska "Na co dzień i od święta", Instytut Prasy i Wydawnictw "Novum"