Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.02.2023 22:04

Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo

kolacja
archiwum.mbp.kalisz, Canva / frederique wacquier

Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.

Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.

Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.

Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.

Przepis na kolację z cykorii pomysłu Ireny Gumowskiej

Składniki:

  • 8 cykorii

  • kwasek cytrynowy - lepiej zastąpić sokiem z cytryny

  • 10 dag masła roślinnego

  • sól i pieprz do smaku

  • słodka papryka

  • 1-2 żółtka

  • 2 łyżki śmietany

  • 1-2 łyżki masła

Jak zrobić pomysłową kolację z pieczonej cykorii?

Warzywa do kolacji umyj i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Całość skrop sokiem z cytryny lub delikatnie oprósz kwaskiem cytrynowym. Następnie na cykorii rozłóż równomiernie wiórki masła roślinnego, obsyp ją też solą, pieprzem i słodką papryką.

Zawartość naczynia podlej 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 25 minut. Możesz też przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25-30 minut do piekarnika o temp. 180 st. C. W tym czasie warzywa powinny zrobić się miękkie.

Wywar powstały podczas duszenia cykorii zmiksuj z żółtkiem jaja kurzego. Dodaj też 2 łyżki śmietany i tyle samo masła. Całość ubijaj nad parą do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

Cykorię wyłóż na talerze i polej częścią sosu. Pozostałą jego ilość przelej i podaj w sosjerce. Tak przygotowaną kolację podawaj z wędliną i świeżym pieczywem. Kolejny pomysłowy sposób na kolację z cukinii pokazywaliśmy w tym przepisie. Smakowite parówki w cieście doskonale zakończą dzień.

Canva / -lvinst-
Canva / -lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Irena Gumowska "Na co dzień i od święta", Instytut Prasy i Wydawnictw "Novum"