Smakosze.pl Restauracje Wielkie przygotowania do otwarcia restauracji
pixnio.com

Wielkie przygotowania do otwarcia restauracji

14 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Restauracje i cała branża gastronomiczna to gałęź gospodarki, która doznała ogromnych szkód z powodu pandemii koronawirusa i rozporządzeń, które miały ją zatrzymać. Niestety, lokale zostały obłożone zakazami, przez co wiele biznesów zwyczajnie upadło.

Na szczęście na początku maja ogłoszono odmrażanie gospodarki, co wiąże się, chociażby, z powolnym powrotem restauracji do normalnej pracy. Dlatego już od jutra, 15 maja, będzie można w pełni legalnie usiąść w ogródku i zjeść pyszny posiłek z najbliższymi.

Restauracje otwierają ogródki

Restauratorzy przez wiele miesięcy od marca 2020, z małą wakacyjna przerwą, nie mogli otworzyć swoich lokali. Zgodnie z rozporządzeniami, które obowiązują nawet dzisiaj, za przyjmowanie klientów wewnątrz grozi surowa kara finansowa.

Czuję się tak, jakby na nas napluto. Rząd uznał nas za całkowicie zbędnych, nikt z nami nie rozmawiał. Nagle, z dnia na dzień, straciliśmy możliwość działania - mówi dla portalu money.pl właściciel baru Spaleni Słońcem w Łodzi, odnośnie zakazów związanych z lockdownem.

Dzień przed otwarciem ogródków załogi biznesów gastronomicznych mają mnóstwo pracy. Ustawienie ławek, stołów i parasoli, a także ponowne wdrożenie się w pracę stacjonarną, wymagają ogromnego wysiłku i skupienia. Wiele osób wydaje się być jednak pozytywnych - wszak ich zarobki mogą znacznie wzrosnąć.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Źródło: rudolfgeiger, Getty Images

Przetrwanie było ciężkie

W trakcie lockdownu mnóstwo biznesów nie zdołało wytrzymać. Jak mówią rozmówcy money.pl, teraz restauratorzy będą próbowali odratować straty, które ponieśli przez wiele miesięcy zamknięcia. W ich planach jest zwiększenie cen i nadzieja, że Polacy mają oszczędzone pieniądze.

Dzięki pandemii mogą jednak powstać zmiany na lepsze. Lokale, które zatrudniały pracowników na umowy śmieciowe i szybko się ich pozbyły w trakcie lockdownu, teraz mają bardzo duży problem - dlatego firmy mogą zacząć rekrutować na bardziej bezpieczne umowy.

Jeśli brakuje ci więc spotkań ze znajomymi przy smacznym jedzeniu poza domem, wybierz się do najbliższej knajpy. Z pewnością pomożesz właścicielom odbić się od dna, a sam w końcu spędzisz miło czas. Z pewnością warto zarezerwować zawczasu  miejsce, aby móc skorzystać z okazji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: money.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy