Przepis na kiszone pączki mniszka
Niektórzy traktują go jako chwast i zupełnie nie wiedzą co tracą! Mniszek lekarski ma ogrom fantastycznych właściwości. Wykorzystamy go również do wielu przetworów. O ile miód i syrop z mniszka zna wiele osób, to jego kiszona odsłona nie cieszy się jeszcze popularnością.
Kiszone pączki mniszka lekarskiego są popularnym przysmakiem porównywanym do kaparów. Poza kulinarnymi klasykami warto urozmaicić swoją kuchnię i postawić na nieco mniej popularne potrawy.
Przepis na kiszone pączki mniszka lekarskiego
Składniki:
jedna garść zielonych pączków mniszka lekarskiego
woda
sól w proporcji jedna łyżka na litr wody
Sposób wykonania:
Dokładnie oczyść pączki mniszka lekarskiego. Pozostaw na nich jedynie przylegające do nich zielone listki. Sprawdź dokładnie, czy nie znajdują się na nich żadne owady lub zanieczyszczenia. Nastaw wodę wraz z solą i gotuj aż przyprawa się nie rozpuści.
Włóż przygotowane pączki mniszka lekarskiego do słoika i zalej je gotową solanką w taki sposób, aby były przykryte. Dokładnie zakręć słoik i odłóż na kilka dni.
W podobny sposób można ukisić również łodygę oraz kwiaty mniszka lekarskiego. Każdy z nich będzie mieć charakterystyczny dla kiszonek lekko kwaśny smak oraz aromat. Jakie są zalety mniszka lekarskiego?
Zalety mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski ma ogrom cudownych zalet. Jest prawdziwą skarbnicą witamin: C, D, A i z grupy oraz minerałów m.in. żelaza, potasu i krzemu. Działa żółciopędnie i minimalizuje powstawanie zaparć.
Natomiast, jego sok pomaga przy wszelkich zaburzeniach trawienia oraz metabolizmu, ponieważ ma wpływ na powstawanie większej liczby soków trawiennych.
Polecamy również domowy ocet z mniszka lekarskiego, który znajdziecie pod tym linkiem. Natomiast sposób kiszenia mniszka lekarskiego zobaczycie na kanale Zdrowe Życie na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
źródło: sekrety - zdrowia/ medme