Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Czy można jeść szypułki i liście od truskawek?
Adam Moskal
Adam Moskal 11.05.2021 02:00

Czy można jeść szypułki i liście od truskawek?

Truskawki
Dariusz Banaszuk, Getty Images

Truskawki jak co roku wywołują wiele emocji - ludzie uwielbiają ich smak i przez wiele miesięcy wyczekują możliwości ponownego skosztowania ich. Już wkrótce stragany będą uginały się pod ciężarem łubianek wypełnionych po brzegi czerwonymi owocami. 

Choć w sklepach można znaleźć truskawki bez szypułek, ich znaczna większość ciągle je posiada. Praktycznie każdy z nas odrywa je przed zjedzeniem owocu, co, jak wynika z artykułu na portalu zdrowie.trojmiasto.pl, jest całkowitym marnotrawstwem.

Szypułki i liście truskawek są jadalne

Zielone części truskawek uważane są za odpadek i zazwyczaj lądują w śmietniku po oderwaniu ich od najcenniejszej części rośliny, czyli samych owoców. Zaleca się jednak zjadanie ich w całości, gdyż zawierają w sobie wiele cennych substancji. 

Szypułki pełne są chlorofilu, który nadaje im zielony kolor. Barwnik ten bierze udział w procesie fotosyntezy. W organizmie człowieka spełnia funkcję przeciwutleniacza, który chroni komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników, wywołujących między innymi nowotwory.

Detoksykujące działanie szypułek

Zielony barwnik ułatwia także oczyszczanie ciała z toksyn, co wpływa, między innymi, na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki szypułkom możemy odmłodzić swoją skórę, zmniejszyć zmarszczki oraz zniwelować objawy trądziku. Chlorofil wyrównuje poziom cukru, dlatego powinni spożywać go także diabetycy. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście  wyjaśniamy. dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Liście truskawek także warto włączyć do diety - można zrobić z nich napar, który wspomoże leczenie anemii, infekcji układu moczowego, szkorbutu oraz kamicy żółciowej. Co ciekawe, sprawdza się także jako płukanka na bolące gardło. 

Źródło: Dorota Wojdal, Getty Images

Jak jeść szypułki?

Zwyczajnie zjadanie ich wraz z owocami może być odpychające, dlatego dietetycy zalecają wrzucenie ich do sałatki, w której delikatnie łykowata struktura nie zostanie zauważona. Wspaniałym wyjściem jest też zrobienie z szypułek koktajlu owocowego lub warzywnego. 

Aby móc się nim raczyć, należy włożyć składniki do blendera (świetnie komponuje się ananas, sok pomarańczowy, szypułki oraz truskawki) doprawić odrobiną miodu i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, można dolać więcej soku pomarańczowego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.trojmiasto.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta