Smakosze.pl
Truskawki

Dariusz Banaszuk, Getty Images

Czy można jeść szypułki i liście od truskawek?

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Już niedługo w pełni rozpocznie się sezon na truskawki, a Polacy zaczną kupować je w ogromnych ilościach. Niektórzy z pewnością zastanawiają się, czy ich szypułki można bezpiecznie jeść. Jak się okazuję, są one nie tylko jadalne - w ich wnętrzu pełno jest chlorofilu, który chroni przed wolnymi rodnikami.

Truskawki jak co roku wywołują wiele emocji - ludzie uwielbiają ich smak i przez wiele miesięcy wyczekują możliwości ponownego skosztowania ich. Już wkrótce stragany będą uginały się pod ciężarem łubianek wypełnionych po brzegi czerwonymi owocami. 

Choć w sklepach można znaleźć truskawki bez szypułek, ich znaczna większość ciągle je posiada. Praktycznie każdy z nas odrywa je przed zjedzeniem owocu, co, jak wynika z artykułu na portalu zdrowie.trojmiasto.pl, jest całkowitym marnotrawstwem.

Szypułki i liście truskawek są jadalne

Zielone części truskawek uważane są za odpadek i zazwyczaj lądują w śmietniku po oderwaniu ich od najcenniejszej części rośliny, czyli samych owoców. Zaleca się jednak zjadanie ich w całości, gdyż zawierają w sobie wiele cennych substancji. 

Szypułki pełne są chlorofilu, który nadaje im zielony kolor. Barwnik ten bierze udział w procesie fotosyntezy. W organizmie człowieka spełnia funkcję przeciwutleniacza, który chroni komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników, wywołujących między innymi nowotwory.

Detoksykujące działanie szypułek

Zielony barwnik ułatwia także oczyszczanie ciała z toksyn, co wpływa, między innymi, na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki szypułkom możemy odmłodzić swoją skórę, zmniejszyć zmarszczki oraz zniwelować objawy trądziku. Chlorofil wyrównuje poziom cukru, dlatego powinni spożywać go także diabetycy. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście  wyjaśniamy. dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Liście truskawek także warto włączyć do diety - można zrobić z nich napar, który wspomoże leczenie anemii, infekcji układu moczowego, szkorbutu oraz kamicy żółciowej. Co ciekawe, sprawdza się także jako płukanka na bolące gardło. 

Źródło: Dorota Wojdal, Getty Images

Jak jeść szypułki?

Zwyczajnie zjadanie ich wraz z owocami może być odpychające, dlatego dietetycy zalecają wrzucenie ich do sałatki, w której delikatnie łykowata struktura nie zostanie zauważona. Wspaniałym wyjściem jest też zrobienie z szypułek koktajlu owocowego lub warzywnego. 

Aby móc się nim raczyć, należy włożyć składniki do blendera (świetnie komponuje się ananas, sok pomarańczowy, szypułki oraz truskawki) doprawić odrobiną miodu i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, można dolać więcej soku pomarańczowego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.trojmiasto.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >