Smakosze.pl
Truskawki

Dariusz Banaszuk, Getty Images

Czy można jeść szypułki i liście od truskawek?

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Już niedługo w pełni rozpocznie się sezon na truskawki, a Polacy zaczną kupować je w ogromnych ilościach. Niektórzy z pewnością zastanawiają się, czy ich szypułki można bezpiecznie jeść. Jak się okazuję, są one nie tylko jadalne - w ich wnętrzu pełno jest chlorofilu, który chroni przed wolnymi rodnikami.

Truskawki jak co roku wywołują wiele emocji - ludzie uwielbiają ich smak i przez wiele miesięcy wyczekują możliwości ponownego skosztowania ich. Już wkrótce stragany będą uginały się pod ciężarem łubianek wypełnionych po brzegi czerwonymi owocami. 

Choć w sklepach można znaleźć truskawki bez szypułek, ich znaczna większość ciągle je posiada. Praktycznie każdy z nas odrywa je przed zjedzeniem owocu, co, jak wynika z artykułu na portalu zdrowie.trojmiasto.pl, jest całkowitym marnotrawstwem.

Szypułki i liście truskawek są jadalne

Zielone części truskawek uważane są za odpadek i zazwyczaj lądują w śmietniku po oderwaniu ich od najcenniejszej części rośliny, czyli samych owoców. Zaleca się jednak zjadanie ich w całości, gdyż zawierają w sobie wiele cennych substancji. 

Szypułki pełne są chlorofilu, który nadaje im zielony kolor. Barwnik ten bierze udział w procesie fotosyntezy. W organizmie człowieka spełnia funkcję przeciwutleniacza, który chroni komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników, wywołujących między innymi nowotwory.

Detoksykujące działanie szypułek

Zielony barwnik ułatwia także oczyszczanie ciała z toksyn, co wpływa, między innymi, na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki szypułkom możemy odmłodzić swoją skórę, zmniejszyć zmarszczki oraz zniwelować objawy trądziku. Chlorofil wyrównuje poziom cukru, dlatego powinni spożywać go także diabetycy. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście  wyjaśniamy. dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Liście truskawek także warto włączyć do diety - można zrobić z nich napar, który wspomoże leczenie anemii, infekcji układu moczowego, szkorbutu oraz kamicy żółciowej. Co ciekawe, sprawdza się także jako płukanka na bolące gardło. 

Źródło: Dorota Wojdal, Getty Images

Jak jeść szypułki?

Zwyczajnie zjadanie ich wraz z owocami może być odpychające, dlatego dietetycy zalecają wrzucenie ich do sałatki, w której delikatnie łykowata struktura nie zostanie zauważona. Wspaniałym wyjściem jest też zrobienie z szypułek koktajlu owocowego lub warzywnego. 

Aby móc się nim raczyć, należy włożyć składniki do blendera (świetnie komponuje się ananas, sok pomarańczowy, szypułki oraz truskawki) doprawić odrobiną miodu i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, można dolać więcej soku pomarańczowego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.trojmiasto.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Hamburger na grillu

Zdrowie

Dramatyczne konsekwencje po zjedzeniu burgera

Czytaj więcej >
Owoce czeremchy i ich sekrety

Zdrowie

Na co pomagają owoce czeremchy?

Czytaj więcej >
Wiśnie mają wiele zalet

Zdrowie

Wyjątkowe właściwości wiśni

Czytaj więcej >
Imbir nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

Czytaj więcej >
Obiad

Zdrowie

Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?

Czytaj więcej >
Miód ma mnóstwo właściwości

Zdrowie

Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Czytaj więcej >