Wieprzowina po chińsku - pomysł na obiad w orientalnym stylu
Wieprzowina po chińsku to prawdziwy przysmak, nie tylko w krajach Dalekiego Wschodu. Danie przygotujesz błyskawicznie, a rodzina i znajomi będą zachwyceni niecodziennym smakiem i chrupiącym mięsem i warzywami. Poznaj przepis na wieprzowinę po chińsku, czyli pomysł na orientalne danie.
Dania z woka charakteryzuje niezwykły smak. Warzywa i mięso smażone w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut zyskają genialny aromat i chrupkość. Ze względu na krótki czas smażenia i bardzo rozgrzaną patelnię, wszystkie składniki przygotuj chwilę wcześniej, aby tylko dodawać je do woka.
Świetny smak uzyskasz również przy pomocy imbiru i słonego sosu sojowego, który w Azji służy jako zamiennik soli , a jest bardzo esencjonalny i doskonale sprawdza się w daniach typu stir-fry, czyli przyrządzanych w woku.
Do wieprzowiny po chińsku ugotuj ryż lub makaron ryżowy. Makaron po ugotowaniu możesz dodać do woka i całe danie przesmażyć jeszcze chwilę, aby nitki naszły smakiem sosu sojowego.
Dania z woka są niezwykle smaczne i chrupiące. Przygotuj również kurczaka stir-fry z brokułami , a także wołowinę z orzechami . Poznaj chińską kuchnię i stwórz wyjątkowe dania dla całej rodziny.
Przepis na wieprzowinę po chińsku
Składniki na 3-4 porcje:
-
400 g polędwicy wieprzowej
-
marchewka
-
mała papryka czerwona
-
mała papryka żółta
-
mała papryka zielona
-
garść zielonego groszku
-
kilka różyczek brokuła
-
pół pora
-
2 cebulki dymki
-
2 ząbki czosnku
-
łaska łyżeczka imbiru
-
łyżka masła
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
olej do smażenia
Składniki na sos:
-
4 łyżki jasnego sosu sojowego
-
2 łyżki cukru brązowego
-
3 łyżki wody
Dodatkowo:
-
ryż jaśminowy lub makaron ryżowy
Jak zrobić wieprzowinę po chińsku?
Polędwicę umyj i pokrój na cienkie plastry, oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące. Dymki, por i czosnek posiekaj, pokrój w słupki marchewkę i papryki, podziel brokułą na malutkie różyczki. Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ugotuj ryż lub makaron według instrukcji.
W woku lub patelni z grubym dnem rozgrzej olej, następnie smaż wieprzowinę przez 6-7 minut, przełóż na talerz. Na tym samym oleju podsmaż cebulki, czosnek, por, po chwili dodaj brokuły, papryki, marchewkę i groszek, oprósz imbirem. Całość smaż przez 2-3 minuty na wysokim ogniu, stale mieszając.
Źródło zdjęcia: canva/ fortyforks Do woka dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż chwilę, następnie wlej sos i mieszaj, aż danie zgęstnieje. Wieprzowinę po chińsku podaj z ryżem lub makaronem ryżowym.