Smakosze.pl Przepisy Wieprzowina po chińsku - pomysł na obiad w orientalnym stylu
canva/Dar1930

Wieprzowina po chińsku - pomysł na obiad w orientalnym stylu

11 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wieprzowina po chińsku to prawdziwy przysmak, nie tylko w krajach Dalekiego Wschodu. Danie przygotujesz błyskawicznie, a rodzina i znajomi będą zachwyceni niecodziennym smakiem i chrupiącym mięsem i warzywami. Poznaj przepis na wieprzowinę po chińsku, czyli pomysł na orientalne danie.

Dania z woka charakteryzuje niezwykły smak. Warzywa i mięso smażone w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut zyskają genialny aromat i chrupkość. Ze względu na krótki czas smażenia i bardzo rozgrzaną patelnię, wszystkie składniki przygotuj chwilę wcześniej, aby tylko dodawać je do woka.

Świetny smak uzyskasz również przy pomocy imbiru i słonego sosu sojowego, który w Azji służy jako zamiennik soli , a jest bardzo esencjonalny i doskonale sprawdza się w daniach typu stir-fry, czyli przyrządzanych w woku.

Do wieprzowiny po chińsku ugotuj ryż lub makaron ryżowy. Makaron po ugotowaniu możesz dodać do woka i całe danie przesmażyć jeszcze chwilę, aby nitki naszły smakiem sosu sojowego.

Dania z woka są niezwykle smaczne i chrupiące. Przygotuj również kurczaka stir-fry z brokułami , a także wołowinę z orzechami . Poznaj chińską kuchnię i stwórz wyjątkowe dania dla całej rodziny.

Przepis na wieprzowinę po chińsku

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400 g polędwicy wieprzowej

  • marchewka

  • mała papryka czerwona

  • mała papryka żółta

  • mała papryka zielona

  • garść zielonego groszku

  • kilka różyczek brokuła

  • pół pora

  • 2 cebulki dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • łaska łyżeczka imbiru

  • łyżka masła

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 3 łyżki wody

Dodatkowo:

  • ryż jaśminowy lub makaron ryżowy

Jak zrobić wieprzowinę po chińsku?

Polędwicę umyj i pokrój na cienkie plastry, oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące. Dymki, por i czosnek posiekaj, pokrój w słupki marchewkę i papryki, podziel brokułą na malutkie różyczki. Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ugotuj ryż lub makaron według instrukcji.

W woku lub patelni z grubym dnem rozgrzej olej, następnie smaż wieprzowinę przez 6-7 minut, przełóż na talerz. Na tym samym oleju podsmaż cebulki, czosnek, por, po chwili dodaj brokuły, papryki, marchewkę i groszek, oprósz imbirem. Całość smaż przez 2-3 minuty na wysokim ogniu, stale mieszając.

Sos sojowy

Źródło zdjęcia: canva/ fortyforks Do woka dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż chwilę, następnie wlej sos i mieszaj, aż danie zgęstnieje. Wieprzowinę po chińsku podaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy