Wieprzowina po chińsku z ananasem
pixabay.com

Wieprzowina po chińsku z ananasem

Wieprzowina po chińsku z ananasem to orientalne danie, które pełne jest orientalnych smaków. Bardzo pyszna i prosta do przygotowania, na pewno podbije twoje serce. Zobacz, jak możesz ją przygotować.

Orientalna kuchnia w twoim domu

Głównym składnikiem tego azjatyckiego dania jest oczywiście wieprzowina. Najlepiej do tego celu używać szynki, która jest mięsem dosyć dietetycznym, nie jest zbyt tłusta, a do tego jest uniwersalna i świetnie sprawdzi się do przygotowania każdego dania. Jeśli zależy ci na bardziej delikatnym smaku, to możesz zdecydować się na użycie polędwicy. To w końcu najdelikatniejsza część mięsa!

Wieprzowina po chińsku z ananasem – przepis

Do przygotowania tego przepisu potrzebne ci będą:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego, może to być szynka albo polędwica,
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 główka czosnku
  • 250 g soku ananasowego
  • 500 g świeżego ananasa
  • 250 ml wody
  • 100 g sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku

Na szerokiej patelni rozgrzej olej, kiedy będzie już gorący dodaj do niego wieprzowinę i smaż, aż lekko się zrumienią. Dzięki temu pory w mięsie się zamkną, będzie ono bardziej soczyste, bo nie będzie tracić soków. Mięso dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek i duś, cały czas regularnie mieszając przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym na patelnię wlej sok ananasowy. Zagotuj i gotuj bez przykrycia przez około 3 do 5 minut.

Dodaj sos sojowy i wodę, ponownie doprowadź do wrzenia.

Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 50 – 60 minut. Po tym czasie wieprzowina powinna być miękka i rozpadać się, kiedy dzielisz ją widelcem. Sos powinien się mocno zredukować.

Dodaj kawałki ananasa i gotuj przez kolejne 1 do 2 minut, dopraw solą i pieprzem.

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. Wieprzowina jest gotowa. Mięso możesz podzielić na mniejsze kawałki widelcem, pokroić je w kostkę albo podawać w plastrach.

Jak podawać wieprzowinę po chińsku?

Zastanawiasz się, co możesz podać do tego dania? Doskonale sprawdzi się do niej po prostu biały ryż, na który możesz położyć mięso i sos!

Mamy dla ciebie też inne wersje tego dania, może spróbujesz też zrobić jeden z poniższych przepisów?

Kotlety po chińsku z ananasem

To alternatywa dla wieprzowej polędwicy albo szynki. Także tutaj jest ananas, ale już nie w kawałkach, ale w sosie – jest on w formie soku! Dzięki temu kotlety przechodzą jego smakiem i są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 1 litr bulionu z warzyw
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki soku ananasowego

Na patelni rozgrzej olej, kiedy będzie gorący obsmaż po 2 minuty z każdej strony kotlety, kiedy się zarumienią z obydwu stron zdejmij je z ognia i odłóż na bok.

Na patelnię na której smażyłeś wieprzowinę wlej bulion, sos sojowy, ocet i doprowadź do wrzenia. Umieść schabowe kotlety na patelni, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.

W rondelku zmieszaj wymieszaj brązowy cukier, mąkę ziemniaczaną i sok ananasowy. Powoli wlewaj do niego bulion, w którym dusiły się kotlety, mieszając cały czas. Kiedy przelejesz cały bulion, zagotuj chwilkę i gotowe. Powstałym sosem polewaj kotlety.

Wołowina z ziemniakami duszona w winie i soku z ananasa

W tej wersji również wykorzystywany jest sok z ananasa. To bardziej wytrawne danie, które możesz z powodzeniem podać na różne uroczyste okazje.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 600 g wołowiny (schabu, karkówki lub na gulasz)
  • 4 większe ziemniaki
  • 3 małe cebule
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 gałązki majeranku
  • sól, mielony pieprz czarny, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie.

Przygotowanie zacznij od ziemniaków, obierz je i pokrój na kawałki. Mięso umyj i podziel w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Dopraw mięso solą, pieprzem,, oprósz mąką. Papryczkę chili oczyść, potnij w plasterki. Cebule posiekaj i zarumień je na oleju, użyj do tego 1 łyżki. W garnku rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, zrumień. Wlej bulion warzywny. Dodaj cebulkę, gałązki majeranku, chili, listki i ziele angielskie. Duś na małym ogniu, po tym czasie wlej wino oraz sok z ananasa. Duś dalej około 55 minut czasu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj ziemniaki i jeśli sosu jest jeszcze dużo, nie przykrywaj garnka. Śmietanę połącz z 2 łyżkami sosu z gulaszu. Wlej do garnka, wymieszaj, ponownie zagotuj. Wyjmij majeranek, ziele angielskie i listki laurowe. Dopraw solą i mielonym pieprzem czarnym. Gotowe, smacznego!

Następny artykuł