Wieprzowina po chińsku z ananasem
Orientalna kuchnia w twoim domu
Głównym składnikiem tego azjatyckiego dania jest oczywiście wieprzowina. Najlepiej do tego celu używać szynki, która jest mięsem dosyć dietetycznym, nie jest zbyt tłusta, a do tego jest uniwersalna i świetnie sprawdzi się do przygotowania każdego dania. Jeśli zależy ci na bardziej delikatnym smaku, to możesz zdecydować się na użycie polędwicy. To w końcu najdelikatniejsza część mięsa!
Wieprzowina po chińsku z ananasem – przepis
Do przygotowania tego przepisu potrzebne ci będą:
1,5 kg mięsa wieprzowego, może to być szynka albo polędwica,
1 cebula, posiekana w kostkę
1 główka czosnku
250 g soku ananasowego
500 g świeżego ananasa
250 ml wody
100 g sosu sojowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
Sól i pieprz do smaku
undefined
Na szerokiej patelni rozgrzej olej, kiedy będzie już gorący dodaj do niego wieprzowinę i smaż, aż lekko się zrumienią. Dzięki temu pory w mięsie się zamkną, będzie ono bardziej soczyste, bo nie będzie tracić soków. Mięso dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek i duś, cały czas regularnie mieszając przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym na patelnię wlej sok ananasowy. Zagotuj i gotuj bez przykrycia przez około 3 do 5 minut.
Dodaj sos sojowy i wodę, ponownie doprowadź do wrzenia.
undefined
Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 50 – 60 minut. Po tym czasie wieprzowina powinna być miękka i rozpadać się, kiedy dzielisz ją widelcem. Sos powinien się mocno zredukować.
Dodaj kawałki ananasa i gotuj przez kolejne 1 do 2 minut, dopraw solą i pieprzem.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. Wieprzowina jest gotowa. Mięso możesz podzielić na mniejsze kawałki widelcem, pokroić je w kostkę albo podawać w plastrach.
undefined
Jak podawać wieprzowinę po chińsku?
Zastanawiasz się, co możesz podać do tego dania? Doskonale sprawdzi się do niej po prostu biały ryż, na który możesz położyć mięso i sos!
Mamy dla ciebie też inne wersje tego dania, może spróbujesz też zrobić jeden z poniższych przepisów?
Kotlety po chińsku z ananasem
To alternatywa dla wieprzowej polędwicy albo szynki. Także tutaj jest ananas, ale już nie w kawałkach, ale w sosie – jest on w formie soku! Dzięki temu kotlety przechodzą jego smakiem i są naprawdę pyszne!
Składniki:
4 kotlety wieprzowe bez kości
1 litr bulionu z warzyw
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
½ szklanki soku ananasowego
Na patelni rozgrzej olej, kiedy będzie gorący obsmaż po 2 minuty z każdej strony kotlety, kiedy się zarumienią z obydwu stron zdejmij je z ognia i odłóż na bok.
Na patelnię na której smażyłeś wieprzowinę wlej bulion, sos sojowy, ocet i doprowadź do wrzenia. Umieść schabowe kotlety na patelni, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
W rondelku zmieszaj wymieszaj brązowy cukier, mąkę ziemniaczaną i sok ananasowy. Powoli wlewaj do niego bulion, w którym dusiły się kotlety, mieszając cały czas. Kiedy przelejesz cały bulion, zagotuj chwilkę i gotowe. Powstałym sosem polewaj kotlety.
undefined