Wigilijna kapusta z grzybami - prosty przepis
Kapusta z grzybami suszonymi to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną, idealną do smażonych ryb. Danie jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Poznaj przepis na wyśmienitą wigilijną kapustę z grzybami.
Do przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami potrzebujesz kilku prostych składników. Kapusta podsmażona i duszna z cebulką i grzybami suszonymi jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna i jest genialnym dodatkiem do wigilijnych dań głównych, np. do smażonego karpia .
Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-15 godzin, aby zmiękły. Nie wylewaj wody z namaczania, ugotuj w niej kapustę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Do kapusty dodaj również cebulkę i dopraw solą i pieprzem.
Kapusta kiszona smakuje równie dobrze, kiedy dodasz do niej groch. Tu poznasz przepis na kapustę z białym grochem , idealną na Wigilię.
Przepis na wigilijną kapustą z grzybami
Składniki:
-
500 g kiszonej kapusty
-
40 g grzybów suszonych
-
cebula
-
sól, pieprz
-
łyżka oleju
Jak przygotować wigilijną kapustą z grzybami?
Grzyby suszone namocz w szklance zimnej wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Kiszoną kapustę odsącz z wody i posiekaj. W garnku z grubym dnem zeszklij na oleju posiekaną cebulkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj i podsmaż jeszcze kilka minut, następnie wlej wodę z suszonych grzybów, dolej 2 szklanki zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka.