Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karp wigilijny - zdradzamy niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2021 01:00

Karp wigilijny - zdradzamy niezawodny przepis

Karp wigilijny
canva/zi3000

Karp wigilijny to jedna z tradycyjnych potraw na świątecznym stole podczas uroczystej kolacji. Delikatne, soczyste dzwonki obtoczone w złocistej panierce smakują rewelacyjnie i co roku błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na karpia wigilijnego, soczystego i bez smaku mułu.

Karp jest rybą słodkowodną, która pływa zaraz przy dnie, stąd jej charakterystyczny smak i zapach, często określany jako mulisty. Możesz jednak w prosty sposób pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu, mocząc karpia w zalewie z mleka, cytryny, majeranku i cukru, a karp wyjdzie soczysty i niezwykle delikatny w smaku.

Karpia przed smażeniem obtocz kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej, aby uzyskać złocistą, chrupiącą panierkę. Mięso zawsze smaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, a po usmażeniu przełóż dzwonki na 10-15 minut na talerz, aby ryba odpoczęła przed podaniem.

Na wigilijnym stole goszczą również inne gatunki ryb. W tym artykule dowiesz się, ile i jak smażyć dorsza, aby był soczysty i delikatny.

Przepis na karpia wigilijnego

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karpia

  • 2 szklanki mleka UHT

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka suszonego majeranku

  • szczypta cukru

  • sól

  • 2 jajka

  • mąka i bułka tarta do panierowania

Jak przygotować karpia wigilijnego?

Dokładnie oczyszczonego karpia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w dzwonki. Każdy kawałek przekrój na pół w taki sposób, aby oddzielić mięso od kręgosłupa. Karpia przełóż do miski lub naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i majerankiem, wylej na rybę, tak, aby zalewa pokryła całe mięso.

Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15-16 godzin. Po tym czasie wyjmij karpia z zalewy, oprósz solą, następnie panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Suszony majeranek

Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy lub masło klarowane i smaż partiami 5-7 minut z każdej strony, aby ryba nabrała złocistego koloru. po usmażeniu karpia wyłóż na ręcznik papierowy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i oddało nadmiar tłuszczu.

Tagi: Ryba Danie