Wlej pół szklanki w czasie miksowania. Nigdy nie jadłaś tak miękkiego i delikatnego ciasta
Goście w drodze, a Ty nie masz dla nich poczęstunku? Postaw na błyskawiczne ciasto ucierane. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik pieczenia, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania. Zamiast margaryny czy masła dodaj do ciasta olej, który nada wypiekowi niezwykłej wilgotności i miękkości.
Do naszego ciasta ucieranego dodaliśmy jabłka, jednak możesz przygotować je także z innymi owocami. Gruszki, czy mrożone śliwki też sprawdzą się doskonale. Niezależnie od dokonanego wyboru ten wypiek wychodzi zawsze cudownie puszysty, miękki i wilgotny.
Całą sztuka przygotowania ciasta ucieranego polega na stopniowym dodawaniu składników do ubitej piany z białek. Mąka w misie ląduje na samym końcu. Aby Twoje ciasto wyszło bez zarzutów pamiętaj o wyjęciu jajek z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do ubijania powinny one mieć temperaturę pokojową.
Przepis na proste i szybkie ciasto ucierane
Składniki:
-
3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M
-
1,5 szklanki mąki tortowej + 2 łyżeczki do jabłek
-
0,5 szklanki cukru
-
0,5 szklanki oleju rzepakowego
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
3-4 jabłka
-
1 łyżeczka cynamonu
-
cukier puder do dekoracji
Ciasto ucierane z jabłkami krok po kroku
Jabłka do ciasta ucieranego obierz i pokrój w większą kostkę . Owoce przełóż do miski, oprósz cynamonem i mąką . Składniki dokładnie wymieszaj .
Oddziel białka od żółtek . Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich oba rodzaje cukru . Kiedy piana będzie gotowa, dołóż do niej także żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach .
Do jaj ubitych z cukrem zacznij powoli wlewać olej . Nie przestawaj mieszać. Na sam koniec do składników ciasta ucieranego przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia . Masę delikatnie wymieszaj szpatułką uważając, żeby nie opadła .
Ciasto ucierane przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładaj przygotowane wcześniej jabłka . Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45 minut . Gotowy wypiek przed podaniem ostudź i oprósz cukrem pudrem .
Jeśli lubisz ciasto z jabłkami koniecznie spróbuj słodkiego "salcesonu" . Na stole za każdym razem sprawdzi się to pyszne ciasto marchewkowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tyle kosztuje kotlet schabowy w restauracji Lewandowskiego. Jest o wiele taniej niż u Gessler
-
Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama