Smakosze.pl Przepisy Wlej pół szklanki w czasie miksowania. Nigdy nie jadłaś tak miękkiego i delikatnego ciasta
Canva / kaorinne ; Canva / princessdlaf

Wlej pół szklanki w czasie miksowania. Nigdy nie jadłaś tak miękkiego i delikatnego ciasta

5 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Goście w drodze, a Ty nie masz dla nich poczęstunku? Postaw na błyskawiczne ciasto ucierane. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik pieczenia, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania. Zamiast margaryny czy masła dodaj do ciasta olej, który nada wypiekowi niezwykłej wilgotności i miękkości.

Do naszego ciasta ucieranego dodaliśmy jabłka, jednak możesz przygotować je także z innymi owocami. Gruszki, czy mrożone śliwki też sprawdzą się doskonale. Niezależnie od dokonanego wyboru ten wypiek wychodzi zawsze cudownie puszysty, miękki i wilgotny.

Całą sztuka przygotowania ciasta ucieranego polega na stopniowym dodawaniu składników do ubitej piany z białek. Mąka w misie ląduje na samym końcu. Aby Twoje ciasto wyszło bez zarzutów pamiętaj o wyjęciu jajek z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do ubijania powinny one mieć temperaturę pokojową.

Przepis na proste i szybkie ciasto ucierane

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M

  • 1,5 szklanki mąki tortowej + 2 łyżeczki do jabłek

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3-4 jabłka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • cukier puder do dekoracji

Ciasto ucierane z jabłkami krok po kroku

Jabłka do ciasta ucieranego obierz i pokrój w większą kostkę . Owoce przełóż do miski, oprósz cynamonem i mąką . Składniki dokładnie wymieszaj .

Oddziel białka od żółtek . Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich oba rodzaje cukru . Kiedy piana będzie gotowa, dołóż do niej także żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach .

Do jaj ubitych z cukrem zacznij powoli wlewać olej . Nie przestawaj mieszać. Na sam koniec do składników ciasta ucieranego przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia . Masę delikatnie wymieszaj szpatułką uważając, żeby nie opadła .

Ciasto ucierane przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładaj przygotowane wcześniej jabłka . Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45 minut . Gotowy wypiek przed podaniem ostudź i oprósz cukrem pudrem .

Jeśli lubisz ciasto z jabłkami koniecznie spróbuj słodkiego "salcesonu" . Na stole za każdym razem sprawdzi się to pyszne ciasto marchewkowe .

Canva / WaldemarMilz
Canva / WaldemarMilz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy