Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto marchewkowe bez jajek. Prosty przepis na wilgotny i delikatny wypiek z aromatycznym kremem

Ciasto marchewkowe bez jajek. Prosty przepis na wilgotny i delikatny wypiek z aromatycznym kremem

Ciasto marchewkowe bez jajek
canva/margouillatphotos

Ciasto marchewkowe bez jajek jest fantastyczną alternatywą klasycznego deseru. Wilgotne i niesamowicie delikatny wypiek jest prosty w przygotowaniu, a przypadnie do gustu nie tylko osobom na dietach eliminacyjnych. Dla urozmaicenia smaku posmarujemy go znakomitym kremem kawowym. Nikt się mu nie oprze.

Lekkie i rozpływające się ustach ciasto marchewkowe można przygotować bez jaj. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym, które zmielimy i namoczymy we wrzątku. Przygotowany w ten sposób kleik świetnie połączy pozostałe składniki.

Nasza receptura jest niemal w całości wegańska — tylko krem zawiera w sobie nabiał. Można podać ciasto z dowolnym innym wykończeniem np. z cukrem pudrem czy polewą z gorzkiej czekolady. W tej ostatniej z łatwością zatopimy orzechy, które pięknie przyozdobią deser.

Przepis na ciasto marchewkowe bez jajek

Do przygotowania lekkiego i niesamowicie wilgotnego wypieku pozbawionego jajek przyda się tortownica o średnicy 26 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pozostałe składniki wymieniliśmy poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 5 większych marchewek

  • 125 ml napoju sojowego

  • 250 ml oleju rzepakowego

  • 375 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 9 łyżek wrzątku

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g orzechów włoskich

Składniki na krem kawowy:

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej

  • 2 łyżki wrzątku

Opcjonalnie:

  • kakao deserowe

  • posiekane orzechy laskowe

  • 100-200 g czekolady gorzkiej

  • cukier puder

Jak zrobić ciasto marchewkowe bez jajek? Zastąpicie je siemieniem lnianym

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Marchewki starannie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Przenosimy ją na sito, by odcedzić z soku. Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Odstawiamy na minimum 5 minut, by napęczniało.

Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, a następnie wlewamy olej rzepakowy oraz napój sojowy. Masę uzupełniamy o kleik lniany, posiekane orzechy włoskie i pozbawioną soku marchewkę.

Całość przenosimy do formy i pieczemy około 45 minut. Ciasto marchewkowe bez jaj będzie gotowe, gdy patyczek, który w nim zanurzymy, po wyjęciu będzie suchy. Dekorujemy je wedle uznania po ostudzeniu.

Jak zrobić krem kawowy do ciasta marchewkowego?

Kawę wsypujemy do szklanki i rozprowadzamy we wrzątku, studzimy. W misce umieszczamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy do niego przygotowany napar, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy składniki się połączą, kremem smarujemy wierzch ciasta. Oprószamy je kakao lub układamy pokruszone orzechy.

Wskazówka: ciasto marchewkowe możecie też przełożyć powyżej opisanym kremem. Jeśli wolicie pozostać przy wersji bez nabiału, warto posmarować przekrojone na pół ciasto dżemem lub konfiturą. Polecamy dyniowy mus oraz pyszne jabłka prażone jak do szarlotki.

Ciasto marchewkowe bez jajek jest pyszne
canva/designso

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: