Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.02.2023 21:30

Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit

surówka z cukinii
Canva / Anahy Modeneis

Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.

Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.

Przepis na pyszną i prostą surówkę z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie średniej wielkości

  • 2 cebule

  • 6 łyżek octu jabłkowego

  • 5-6 łyżeczek cukru

  • 1 łyżeczka gorczycy

  • sól

  • koperek

Niemiecka surówka z cukinii krok po kroku

Cukinię na surówkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Z warzywa usuń końcówki. Za pomocą szatkownicy lub ostrego noża pokrój warzywo w cieniutkie plasterki.

Cebulę do surówki obierz z łupiny. Pokrój ją na cienkie półtalarki. Oba warzywa przełóż do dużej salaterki.

Koperek opłucz i poszatkuj. Przełóż go do miski z pozostałymi składnikami surówki. Na koniec dodaj do naczynia ocet, cukier, gorczycę oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową surówkę przykryj folią spożywczą. Włóż ją do lodówki i trzymaj w chłodzie przez 2 dni. Po upływie tego czasu surówka z cukinii gotowa jest do podania. Niejedną osobę zaskoczy smak wyśmienitej surówki przygotowanej na bazie selera. Przygotuj surówkę na zapas i ciesz się jej smakiem nawet przez 30 dni.

Canva / tornado98
Canva / tornado98

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: