Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit
Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.
Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.
Przepis na pyszną i prostą surówkę z cukinii
Składniki:
3 cukinie średniej wielkości
2 cebule
6 łyżek octu jabłkowego
5-6 łyżeczek cukru
1 łyżeczka gorczycy
sól
koperek
Niemiecka surówka z cukinii krok po kroku
Cukinię na surówkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Z warzywa usuń końcówki. Za pomocą szatkownicy lub ostrego noża pokrój warzywo w cieniutkie plasterki.
Cebulę do surówki obierz z łupiny. Pokrój ją na cienkie półtalarki. Oba warzywa przełóż do dużej salaterki.
Koperek opłucz i poszatkuj. Przełóż go do miski z pozostałymi składnikami surówki. Na koniec dodaj do naczynia ocet, cukier, gorczycę oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową surówkę przykryj folią spożywczą. Włóż ją do lodówki i trzymaj w chłodzie przez 2 dni. Po upływie tego czasu surówka z cukinii gotowa jest do podania. Niejedną osobę zaskoczy smak wyśmienitej surówki przygotowanej na bazie selera. Przygotuj surówkę na zapas i ciesz się jej smakiem nawet przez 30 dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile wody potrzeba na rosół? Tylko najlepsze kucharki znają odpowiedź
Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama