Wołowina w sosie chrzanowym. Niezawodny przepis
Wołowina w sosie chrzanowym to pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso gotowane z warzywami jest doskonale miękkie, sos chrzanowy natomiast idealnie łączy się z wołowiną, dodając jej ostrości i bardzo wyraźnego smaku. Poznaj przepis na wołowinę w sosie chrzanowym, idealną na obiad.
Wołowina w sosie chrzanowym to proste danie, które przygotujesz w 2 godziny. Wystarczy, że ugotujesz aromatyczny wywar na mięsie z warzywami. Sos chrzanowy również zrobisz w kilka minut. Wołowinę w sosie chrzanowym podaj z włoszczyzną, z którą gotowało się mięso.
Do wołowiny z warzywami w aromatycznym sosie podaję puree z brokuła lub ziemniaków, kluski śląskie lub ziemniaki tłuczone z koperkiem. Każda wersja podania smakuje wszystkim i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Wołowinę w sosie chrzanowym przygotujesz z polędwicy, pręgi, udźca wołowego. Mięso musi być bez kości, może mieć lekkie przerosty tłuszczu, które są nośnikiem smaku . Pamiętaj, że świeża i smaczna wołowina ma zawsze różowy, jasny kolor.
Jeśli masz ochotę na wołowinę w orientalnym stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką i aromatycznym, ciemnym sosem na bazie sosu sojowego.
Przepis na wołowinę w sosie chrzanowym
Składniki na 4-5porcji:
-
700 g wołowiny bez kości
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
biała część pora
-
duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 gałązki świeżego tymianku
-
sól, pieprz
Składniki na sos chrzanowy:
-
200 g chrzanu tartego
-
300 ml śmietany 18%
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
sól, pieprz
Jak zrobić wołowinę w sosie chrzanowym?
Mięso włóż do garnka, dodaj marchewki, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, seler, por, liście laurowe i ziele angielskie, gałązki tymianku, zalej wodą, aby pokrywała składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Bulion dopraw do smaku solą, pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures W tym czasie przygotuj sos: śmietankę z chrzanem wymieszaj i podgotuj na wolnym ogniu z dodatkiem soku z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną wołowinę pokrój w plastry, pokrój również warzywa gotowane w mięsie, całość polej aromatycznym sosem chrzanowym.