Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni
Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.
Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.
Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.
Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.
Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.
Przepis na wołowinę po chińsku
Składniki na 4 porcje:
700 g wołowiny bez kości
papryka zielona
papryka czerwona spiczasta
szklanka różyczek brokuła
biała część pora
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
szczypiorek
łyżka sezamu
3 cm korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka cukru brązowego
3 łyżki oliwy
120 ml octu ryżowego
olej do smażenia
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
2 torebki ryżu ugotowanego na nasypko
Jak zrobić wołowinę po chińsku?
Posiekaj drobno dymki i czosnek, zetrzyj na tarce imbir, składniki przełóż do miski, wlej oliwę, sos sojowy, cukier, ocet, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
Mięso pokrój w cienkie paski, przełóż do marynaty, wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie wyjmij wołowinę z lodówki i odstaw, aby się lekko zagrzała w temperaturze pokojowej.
W tym czasie pokrój w słupki paprykę zieloną, pokrój czerwoną paprykę, przygotuj drobne różyczki borkuła, posiekaj szczypiorek. W woku rozgrzej olej i smaż na nim papryki przez 2 minuty, następnie dodaj brokuł i smaż kolejne 2 minuty w wysokiej temperaturze, przełóż na talerz.
Źródło zdjęcia: canva/donstock Do rozgrzanego woka przełóż wołowinę razem z marynatą, smaż w wysokiej temperaturze przez 5 minut, następnie dodaj warzywa, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty. Wołowinę z warzywami przełóż na talerze, oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem, podaj z ugotowanym na sypko ryżem.