Smakosze.pl
Wołowina po chińsku

canva/4kodiak

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.

Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.

Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.

Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.

Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.

Przepis na wołowinę po chińsku

Składniki na 4 porcje:

  • 700 g wołowiny bez kości

  • papryka zielona

  • papryka czerwona spiczasta

  • szklanka różyczek brokuła

  • biała część pora

  • 2 cebule dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypiorek

  • łyżka sezamu

  • 3 cm korzenia imbiru

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

  • łyżka cukru brązowego

  • 3 łyżki oliwy

  • 120 ml octu ryżowego

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • łyżka soku z cytryny

  • 2 torebki ryżu ugotowanego na nasypko

Jak zrobić wołowinę po chińsku?

Posiekaj drobno dymki i czosnek, zetrzyj na tarce imbir, składniki przełóż do miski, wlej oliwę, sos sojowy, cukier, ocet, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.

Mięso pokrój w cienkie paski, przełóż do marynaty, wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie wyjmij wołowinę z lodówki i odstaw, aby się lekko zagrzała w temperaturze pokojowej.

W tym czasie pokrój w słupki paprykę zieloną, pokrój czerwoną paprykę, przygotuj drobne różyczki borkuła, posiekaj szczypiorek. W woku rozgrzej olej i smaż na nim papryki przez 2 minuty, następnie dodaj brokuł i smaż kolejne 2 minuty w wysokiej temperaturze, przełóż na talerz.

Smażona wołowina w woku

Źródło zdjęcia: canva/donstock

Do rozgrzanego woka przełóż wołowinę razem z marynatą, smaż w wysokiej temperaturze przez 5 minut, następnie dodaj warzywa, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty. Wołowinę z warzywami przełóż na talerze, oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem, podaj z ugotowanym na sypko ryżem.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >