Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt od razu Cię zadowoli
Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można traktować je jako wartościową przekąskę lub użyć do rozmaitych przepisów kulinarnych. Rozłupane orzechy warto wrzucić na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się pokrywającej je gorzkawej skórki.
Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Radość z ich jedzenia może popsuć jednak nieprzyjemny gorzki posmak. Zblanszuj orzechy i pozbądź się tej niedogodności. To łatwiejsze, niż myślisz.
Czemu warto wrzucić orzechy włoskie do wrzątku?
Usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich może być kłopotliwe . Wszystko to przez ich skomplikowany, pełen załamań kształt . Ręczne obieranie byłoby bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe .
W sprzedaży są dostępne rozłupane i obrane orzechy włoskie . Ich cena jednak jest kilkukrotnie wyższa, niż takich kupowanych w całości . Orzechy najbardziej opłaca się obierać samodzielnie .
Aby skutecznie obrać orzechy włoskie, należy dotrzeć do ich wszystkich zakamarków . Z pomocą przychodzi nam w tym przypadku gorąca woda . Ciecz dociera wszędzie i skutecznie zmiękcza problematyczną skórkę . To niezawodny sposób na obieranie orzechów.
Jak obrać orzechy włoskie za pomocą blanszowania?
Blanszowanie to krótkie, 1-3 minutowe gotowanie składników wrzuconych do wrzątku . Tej właśnie metody najlepiej użyć, aby bez trudu obrać orzechy włoskie . W tym celu przygotuj sobie garnek, w którym zmieści się cała partia orzechów do przerobienia .
Orzechy włoskie wrzuć do garnka i zalej zagotowaną wrzącą wodą . Zawartość garnka gotuj przez ok. 30 sekund . Następnie wyłącz ogień i przykryj zblanszowane orzechy pokrywką .
Ostrożnie, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej, wyjmuj kolejne orzechy włoskie z garnka . Ręcznie zdejmuj z nich skórkę, tak dokładnie jak się uda. Dzięki zmiękczeniu przez blanszowanie, powinna on odchodzić łatwo i w sporych kawałkach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik
-
Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama