Smakosze.pl Porady Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt od razu Cię zadowoli
Canva / salez

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt od razu Cię zadowoli

5 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można traktować je jako wartościową przekąskę lub użyć do rozmaitych przepisów kulinarnych. Rozłupane orzechy warto wrzucić na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się pokrywającej je gorzkawej skórki.

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Radość z ich jedzenia może popsuć jednak nieprzyjemny gorzki posmak. Zblanszuj orzechy i pozbądź się tej niedogodności. To łatwiejsze, niż myślisz.

Czemu warto wrzucić orzechy włoskie do wrzątku?

Usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich może być kłopotliwe . Wszystko to przez ich skomplikowany, pełen załamań kształt . Ręczne obieranie byłoby bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe .

W sprzedaży są dostępne rozłupane i obrane orzechy włoskie . Ich cena jednak jest kilkukrotnie wyższa, niż takich kupowanych w całości . Orzechy najbardziej opłaca się obierać samodzielnie .

Aby skutecznie obrać orzechy włoskie, należy dotrzeć do ich wszystkich zakamarków . Z pomocą przychodzi nam w tym przypadku gorąca woda . Ciecz dociera wszędzie i skutecznie zmiękcza problematyczną skórkę . To niezawodny sposób na obieranie orzechów.

Jak obrać orzechy włoskie za pomocą blanszowania?

Blanszowanie to krótkie, 1-3 minutowe gotowanie składników wrzuconych do wrzątku . Tej właśnie metody najlepiej użyć, aby bez trudu obrać orzechy włoskie . W tym celu przygotuj sobie garnek, w którym zmieści się cała partia orzechów do przerobienia .

Orzechy włoskie wrzuć do garnka i zalej zagotowaną wrzącą wodą . Zawartość garnka gotuj przez ok. 30 sekund . Następnie wyłącz ogień i przykryj zblanszowane orzechy pokrywką .

Ostrożnie, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej, wyjmuj kolejne orzechy włoskie z garnka . Ręcznie zdejmuj z nich skórkę, tak dokładnie jak się uda. Dzięki zmiękczeniu przez blanszowanie, powinna on odchodzić łatwo i w sporych kawałkach .

Canva / sekerkedi
Canva / sekerkedi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy