Wsyp do masy. Placki ziemniaczane na pewno się nie rozpadną podczas smażenia
Placki ziemniaczane nie wychodzą tak, jak trzeba? Ich konsystencja sprawi, że się rozpadają? w takim razie należy zrobić jedno. Ten produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą idealne i przyjemnie chrupiące.
Placki ziemniaczane pełne smaku
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej lubianych dań . Proste w przygotowaniu potrafią zachwycić miękkością i chrupiącą skórką. Jednak czasem dostarczają też kulinarnych problemów. Zdarza się, że to smaczne danie się rozpada.
Zwykle taka sytuacja martwi i sprawia, że osoba, która smaży placki, załamuje ręce . Co poszło nie tak? I co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły tak, jak trzeba? Warto zadbać o konsystencję masy. Prawdopodobnie jest ona zbyt rzadka.
Sposób na chrupiące placki ziemniaczane
Co robić, by placki ziemniaczane nie rozpadły się na patelni? Należy do masy ziemniaczanej wsypać odrobinę mąki pszennej. Składniki wymieszaj i dalej smaż placki . Mąka pszenna zawiera gluten, która skleja ciasto i sprawia, że placki ziemniaczane się nie rozpadają.
Dzięki niej danie wychodzi smaczniejsze niż z mąką ziemniaczaną. Warto pamiętać, by nie wsypywać zbyt dużo mąki. Wówczas placki wyjdą kluskowate, a nie chrupiące . Dlatego należy wsypać tylko odrobinę mąki pszennej.
Placki ziemniaczane, czyli obiad idealny
Jeśli chcesz, by placki wyszły chrupiące, wybierz ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Odmiany Bryza, Gracja, Ibis sprawdzą się tu najlepiej . Są mączyste i mają jasny kolor miąższu. Natomiast zdecydowanie unikaj odmian takich jak: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, czy Vineta.
Są twarde, mają mało skrobi, a dużo wody. Należy też na rozgrzaną patelnię nakładać niewielką ilość masy . Placki powinny być cienkie, wówczas będą bardziej chrupiące. Pisaliśmy o tym, by zabrać sól na cmentarz. Polecaliśmy przepis Ani Zyśk na chrupiące bułeczki dyniowe.
Źródło: winiary.pl, ofeminin.pl