Wyrób ciasto, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika. Wypieki lepsze niż z piekarni
Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie, dzieli się z nami swoim przepisem na bułeczki. Mają one nieco nieoczekiwany składnik. Jest nim puree z dyni – łatwy półprodukt, który o tej porze roku powinien często gościć w naszych kuchniach.
Dyniowe bułeczki
W przedhalloweenowym czasie sięgamy chętnie po przekąski o makabrycznym charakterze. Rzeczywiście, dzieci je uwielbiają. Jednak wszystkim przypadną na pewno do gustu te bułeczki, dyniowe – nie tylko w smaku, lecz także z wyglądu.
Przepisem podzieliła się z nami Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie. Stosuje ona prostą sztuczkę, by bułeczki nabrały dyniowego kształtu. Aby ją odtworzyć, musimy zaopatrzeć się tylko w sznurek kuchenny.
Zacznie się jutro z samego rana. Zeskanuj przy kasie kartę Lidl Plus, a dostaniesz prezentDomowe bułeczki z puree z dyni
Aby przyrządzić purée z dyni – do takich wypieków i nie tylko – wystarczy upiec dynię i zblendować ją z odrobiną wody dla dodania konsystencji. Przygotujmy od razu większą porcję, bo zastosowanie takiego przecieru na domowych bułeczkach się nie kończy.
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g puree z pieczonej dyni
- 150 ml mleka
- 30 g masła / oleju
- 5 g soli
- 2 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Jak przygotować w domu dyniowe bułeczki
Krok 1. Składniki ciasta wkładamy do kielicha miksera i wyrabiamy. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.
Krok 2. Kiedy ciasto połączy się w sprężystą masę, wyrabiamy je ręcznie na podsypanej mąką stolnicy.
Krok 3. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Składamy je kilka razy i dzielimy na niezbyt duże porcje i formujemy kulki.
Krok 5. Kuleczki ciasta układamy na czterech kawałkach skrzyżowanego sznurka. Sznurki wiążemy u góry dość ciasno, by zostawiły ślad na wypiekach. Nadmiar sznurka odcinamy.
Krok 6. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 10 minut do drugiego wyrośnięcia.
Krok 7. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.