Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrób ciasto, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika. Wypieki lepsze niż z piekarni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.10.2024 16:34

Wyrób ciasto, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika. Wypieki lepsze niż z piekarni

bułeczki dyniowe obwiązane sznurkiem
Fot. Anna Zyśk

Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie, dzieli się z nami swoim przepisem na bułeczki. Mają one nieco nieoczekiwany składnik. Jest nim puree z dyni – łatwy półprodukt, który o tej porze roku powinien często gościć w naszych kuchniach.

Dyniowe bułeczki

W przedhalloweenowym czasie sięgamy chętnie po przekąski o makabrycznym charakterze. Rzeczywiście, dzieci je uwielbiają. Jednak wszystkim przypadną na pewno do gustu te bułeczki, dyniowe – nie tylko w smaku, lecz także z wyglądu.

Przepisem podzieliła się z nami Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie. Stosuje ona prostą sztuczkę, by bułeczki nabrały dyniowego kształtu. Aby ją odtworzyć, musimy zaopatrzeć się tylko w sznurek kuchenny.

Zacznie się jutro z samego rana. Zeskanuj przy kasie kartę Lidl Plus, a dostaniesz prezent

Domowe bułeczki z puree z dyni

Aby przyrządzić purée z dyni – do takich wypieków i nie tylko – wystarczy upiec dynię i zblendować ją z odrobiną wody dla dodania konsystencji. Przygotujmy od razu większą porcję, bo zastosowanie takiego przecieru na domowych bułeczkach się nie kończy.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g puree z pieczonej dyni
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła / oleju
  • 5 g soli 
  • 2 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Jak przygotować w domu dyniowe bułeczki

Krok 1. Składniki ciasta wkładamy do kielicha miksera i wyrabiamy. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.

składniki na ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Kiedy ciasto połączy się w sprężystą masę, wyrabiamy je ręcznie na podsypanej mąką stolnicy.

wymieszane ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

wyrośnięte ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Składamy je kilka razy i dzielimy na niezbyt duże porcje i formujemy kulki.

dzielenie ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kuleczki ciasta układamy na czterech kawałkach skrzyżowanego sznurka. Sznurki wiążemy u góry dość ciasno, by zostawiły ślad na wypiekach. Nadmiar sznurka odcinamy.

wiązanie bułeczek
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 10 minut do drugiego wyrośnięcia. 

bułeczki przed pieczeniem
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.

bułeczki
Fot. Anna Zyśk