Wszystkie 12 potraw wigilijnych - znasz każdą z nich?
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas w roku, poświęcony rodzinie i najbliższym. W Wigilię obowiązuje ścisły post, jakie więc potrawy przygotować na kolację wigilijną? Poznaj wszystkie 12 potraw wigilijnych.
Boże Narodzenie to magiczny czas, mocno zakorzeniony w naszej kulturze. Przed Bożym Narodzeniem przygotowujemy uroczystą kolację wigilijną, która według tradycji powinna składać się z 12 postnych dań. Po wieczerzy nie może zabraknąć również ciast, takich jak piernik, czy makowiec zawijany.
Tradycyjne w Wigilię przygotowujemy jedno nakrycie więcej, obecnie dla wędrowca lub osoby, która nie ma dokąd pójść, wcześniej wierzono natomiast, że nakrycie jest dla naszych bliskich zmarłych. Wigilię rozpoczynamy od łamania się opłatkiem i składania sobie życzeń. Podczas kolacji śpiewamy kolędy i pastorałki, po wieczerzy, zgodnie z tradycją, ruszamy na Pasterkę.
Wigilijne potrawy różnią się w zależności od regionu, na stołach zawsze króluje jednak barszcz z uszkami, zupa grzybowa lub rybna. Nie może zabraknąć również smażonej ryby, zwłaszcza karpia , który jest już symbolem Świąt . Pierogi z grzybami to kolejna potrawa, która przygotowywana jest w niemal każdym domu.
W Boże Narodzenie możemy już spożywać mięso, z tego też względu dania zupełnie różnią się od postnych potraw. W tym artkule dowiesz się, jakie potrawy przygotować na Boże Narodzenie.
Wszystkie 12 potraw wigilijnych
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, które od wieków przygotowywane są na ten niezwykły czas. Do 12 potraw wigilijnych należą:
-
barszcz czerwony z uszkami
-
zupa grzybowa
-
zupa rybna
-
karp smażony
-
karp w galarecie
-
pierogi z grzybowym farszem
-
kutia
-
kapusta zasmażana z grochem
-
paszteciki z farszem z kapusty i grzybów
-
sałatka śledziowa
-
fasola z grzybami
-
kompot z suszu
Coraz rzadziej przygotowujemy wszystkie 12 potraw, jednak zawsze na świątecznym stole króluje postna zupa, pierogi i ryby.