Smakosze.pl Przepisy Wyborna ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami
canva/Dar1930

Wyborna ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu.

Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.

Wyborna zupa ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami

Składniki:

  • porcja rosołowa z indyka

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 listki laurowe

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek pora

  • 1 cebula

  • 4-5 ziemniaków

  • 5-6 kiszonych ogórków plus sok z kiszonych ogórków

  • 2 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • koperek

  • sól, pieprz

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie zupy ogórkowej

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj ziarna ziela i listki laurowe, gotuj 30 minut.

Marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę oczyść, możesz przekroić na pół. Dodaj do gotującego się mięsa razem z odrobiną soli.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, dalej gotuj. W tym czasie ogórki zetrzyj na dużych oczkach i przesmaż na patelni z masłem.

Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodaj podsmażone ogórki i przekrojone ząbki czosnku. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź częścią zupy, wlej do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem, przed podaniem wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Jeśli szukasz przepisów na inne, kwaśne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na rozgrzewający kapuśniak , a także na żurek wg Kuronia .

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Waldemar Pietrzak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gospodynimiejska.blogspot, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy