Smakosze.pl Przepisy Wyborny, pieczony boczek z chrupiącą skórką
canva/iaroshenko

Wyborny, pieczony boczek z chrupiącą skórką

23 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mało co ma tyle smaku, co pieczony boczek. Jest co prawda mniej lub bardziej tłusty, jednak to właśnie tłuszczyk oraz użyte przyprawy stanowią o jego smaku. Dziś podamy wam przepis na wyborny, pieczony boczek z przepyszną, chrupiącą skórką. Będzie jak znalazł na tłusty czwartek.

Pieczony boczek potrafi doskonale smakować. Zwłaszcza jeśli uda nam się go tak upiec, by miał chrupiącą skórkę. W czasie pieczenia boczku duża część tłuszczu wytapia się, dzięki czemu mięso nie jest już tak tłuste. Oczywiście im chudszy kawałek boczku upieczecie, tym mięsiwo będzie mniej kaloryczne.

Wyborny, pieczony boczek z chrupiącą skórką

Składniki:

  • ok. 75 dag surowego boczku ze skórą

  • 2 czubate łyżeczki soli himalajskiej lub gruboziarnistej

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

  • 2 łyżeczki oleju

  • 3 łyżki octu

Przygotowanie boczku

Boczek opłucz, osusz, natnij w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm. 1 łyżeczkę soli wymieszaj z cukrem, pieprzem, przyprawą 5 smaków i olejem. Marynatą natrzyj mięso.

Na skórę boczku nałóż pozostałą sól, całość odwróć, tak by skóra była na dole. Mięso odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjmij z lodówki, usuń sól, osusz skórę. W skórze zrób nożem kilka otworów.

Boczek włóż do brytfanny wyłożonej folią aluminiową. Okryj nią też całe mięso, tak by na wierzchu pozostawała tylko skóra.

Na skórze połóż warstwę soli, tak by nie dotykała reszty mięsa. Posmaruj ją częścią mieszanki octu i łyżeczki soli.

Mięso piecz ok. 20 min w 200 st. C. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj znów mieszanką octu i soli. Piecz znowu 20 minut. Te same czynności powtórz jeszcze 2 razy.

Mięso wyjmij z piekarnika, zeskrob sól. Skórę posmaruj ostatni raz mieszanką octu i soli. Boczek wstaw na 10 minut do piekarnika nastawionego na maksymalną temperaturę.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pieczone specjały. Sprawdź, jak przygotować pieczoną golonkę , a także, jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie .

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: marta-gotuje, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy