Golonka pieczona
Pixabay / licencja: CC 0

Tradycyjna pieczona golonka według przepisu Magdy Gessler

Pieczona golonka to nie lada sztuka nawet dla doświadczonych kucharzy. Magda Gessler zna genialny, a zarazem nieskomplikowany przepis na rozpływającą się w ustach tradycyjną potrawę. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła niezwykłą recepturę.

Golonka to danie równie kochane w Polsce, co kontrowersyjne. Mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, domowi smakosze narzekają często na trudny i żmudny proces przygotowania.

Dietetycy natomiast wszelkimi siłami odradzają jedzenie tego tłustego kawałka mięsa. Jednak jak można oprzeć się cudownie wypieczonej golonce, której aromat zachęca już z daleka? My nie potrafimy, dlatego podajemy najlepszy przepis od samej Magdy Gessler.

Idealna golonka nie musi być trudna

Najważniejszym testem dla golonki jest sprawdzenie czy mięso pięknie odchodzi od kości. Jeśli możemy je z łatwością rozdzielić, możemy mieć pewność, że smak będzie obłędny. Wykonanie golonki w punt nie musi być wcale wielką sztuką.

Całym sekretem jej sukcesu jest po prostu cierpliwość. Musimy uważać, by z łakomstwa nie podkręcać temperatury w piekarniku, bo golonka wyjdzie z wierzchu spalona i gumowata w środku. 180 stopni to optymalna temperatura, którą należy utrzymać przez cały proces pieczenia.

Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?Czytaj dalej

Przepis na mistrzowską, pieczoną golonkę

Potrzebujesz:

  • 2 golonki z kością
  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • pół litra wody

Golonkę bardzo dokładnie myjemy i usuwamy wszelkie zanieczyszczenia i chrząstki. Umytą golonkę odsączamy na papierowym ręczniku i nacieramy papryką oraz solą. Bardzo ważne jest, aby przyprawy dostały się także do wnętrza, wtedy smak będzie zdecydowanie lepszy.

Warzywa kroimy w kostkę tej samej wielkości i układamy wokół golonki w żaroodpornym naczyniu. Naczynie zalewamy wodą i wkładamy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Ostrożnie przenosimy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Golonkę pieczemy przez 2 - 2,5 godziny. Co 15-20 minut powinniśmy ją obracać, aby wypiekła się równomiernie, a przy okazji nie wysuszyła. Gotowa golonka powinna być oblepiona gęstym sosem, zarumieniona i miękka w środku.

Golonkę podajemy niezmiennie z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi, to połączenie sprawdza się za każdym razem. Jeśli kochasz mięsne smaki, z całą pewnością przypadnie ci także do gustu rewelacyjny przepis na musztardowe kotlety.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł