Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Lubicie wyraziste pieczone mięsa? Sprawdźcie nowy przepis na karkówkę w intensywnej marynacie. Połączenie ostrej papryki z ziołami i czosnkiem spodoba się każdemu amatorowi dobrego pieczystego.
Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszną karkówkę pieczoną wraz z warzywami. Podpowiadaliśmy również jak przyrządzić ją w miodowo-musztardowej marynacie. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste i pełne charakteru. Ostro-ziołowa marynata nada karkówce niezwykle intensywnego i przyjemnego aromatu.
Przepis na doskonałą karkówkę z rękawa
Składniki:
1,5 kg karkówki
6 ząbków czosnku
2 spore cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. W tym celu w misce łączymy oliwę, ketchup, majeranek, tymianek, obie papryki oraz sól i pieprz. Powstałą pastą nacieramy mięso. Następnie nacinamy je i w powstałe przestrzenie wkładamy delikatnie zmiażdżone nożem ząbki czosnku.
Mięso odkładamy na bok. Cebule obieramy z łupiny i kroimy je w piórka. Karkówkę umieszczamy w rękawie i obkładamy ją ze wszystkich stron pociętą cebulą. Rękaw zamykamy i wkładamy mięso do lodówki na minimum 12 godzin.
Im dłużej będziemy je marynować, tym bardziej aromatyczne wyjdzie na koniec. Na około 30 minut przed planowanym pieczeniem, karkówkę wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy przez mniej więcej 90 minut. Na około 10 minut przed końcem warto rozciąć rękaw, by podpiec wierzch karkówki. Podajemy pocięte w plastry z ulubionymi dodatkami.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: YT/Majkel