Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

10 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem.

Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny.

Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.

Bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta jest bardzo ważnym składnikiem diety, gdyż znajduje się w niej więcej wartości odżywczych, niż w jej starszym odpowiedniku. Znajdziemy w niej, chociażby flawonoidy wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne, potas, fosfor, magnez, sód, wapń żelazo, mangan i mnóstwo błonnika.

Przygotowanie poniższego przepisu zajmuje również znacznie mniej czasu, gdyż młode warzywo o wiele szybciej się gotuje i nie potrzebuje tak wielu godzin gotowania, jak klasyczny bigos z kiszonej kapusty.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na bigos z młodej kapusty

  • główka młodej kapusty

  • marchewka

  • cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 250 g ulubionej kiełbasy

  • 1,5 szklanki wody lub bulionu

  • pęczek koperku

  • sól, pieprz, cukier

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 liście laurowe

  • kilka kulek ziela angielskiego

  • 1,5 łyżki mąki

Zacznij od obrania kapusty z brzydkich liści, a następnie dokładnie ją umyj i cienko poszatkuj. Cebulę obierz z łupiny, posiekaj i wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Podsmaż ją na złoty kolor i dodaj pokrojoną w plastry.

Do garnka wrzuć startą na dużych oczkach marchewkę oraz posiekaną kapustę. Zalej całość bulionem, dopraw solą, pieprzem, wrzuć listek laurowy oraz kminek. Dokładnie całość wymieszaj, przykryj i gotuj przez 1 godzinę.

Na patelni podsmaż mąkę, wlej olej i przygotuj zasmażkę. Wlej wywar z kapusty, zamieszaj, aż utworzy się gęsty sos. Wlej do kapusty, dodaj siekany koper, zamieszaj i wymieszaj. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T130928.008
Bigos

Źródło: Mariha-kitchen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy