Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażona ryba w lekkim i puszystym cieście
Adam Moskal
Adam Moskal 05.06.2021 02:00

Smażona ryba w lekkim i puszystym cieście

Ryba
Canva

Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. 

Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba. 

Ryba w delikatnej panierce

Aby uzyskać najlepszy smak i fakturę mięsa z ryby, konieczna jest jej jak największa świeżość. Im mniej czasu mija od jej złowienia do podania, tym zachowane zostaje znacznie więcej doskonałego smaku. Do poniższej receptury doskonale sprawdzają się ryby morskie z białym mięsem. 

Użycie piwa ma dwie korzyści. Po pierwsze smak ciasta będzie znacznie bardziej intensywny, a po drugie nabierze ono puszystości i delikatności. Dla tych, którzy nie chcą wlewać piwa do ciasta, z powodzeniem można wykorzystać zwykłą gazowaną wodę.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został AgroUnii, która krytykuje dostępne w sklepach sieci Biedronka warzywa.

Źródło: gkrphoto, Getty Images Pro

Przepis na smażoną w cieście rybę

Składniki: 

  • 500 g dorsza, mintaja lub morszczuka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 duża szklanka jasnego piwa

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  • czarny pieprz

  • olej

Zacznij od wyjęcia ryby z lodówki i odstawienia jej na 30 minut przed gotowaniem. Gdy nabierze temperatury pokojowej, podziel ją na mniejsze kawałki. Posyp ją odrobiną soli oraz pieprzu. Na płaskim talerzu rozsyp połowę szklanki przesianej mąki. 

Resztę mąki wsyp do miski i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dokładnie przesiej mieszankę. Wlewaj do miski zimne piwo i delikatnie mieszaj, aż całość będzie dobrze połączona i jednolita. Dobrze jest do tego użyć rózgi, gdyż równomiernie połączy składniki.

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, a następnie zanurzaj ją w cieście. Delikatnie wkładaj kawałki ryby do oleju i smaż, aż uzyskasz złotą i chrupiącą skórkę. Po usmażeniu wyłóż ją na ręcznik kuchenny, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram