Smakosze.pl
Ryba

Canva

Smażona ryba w lekkim i puszystym cieście

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Smażona ryba z frytkami jest nieodzownym elementem każdego wypadu nad morze. Nie trzeba jednak przejeżdżać setek kilometrów, aby spróbować jej doskonałego smaku. Receptura, którą prezentujemy niżej, pozwala usmażyć ją z łatwością w domu, a jej ciasto jest o wiele bardziej puszyste, niż zazwyczaj.

Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. 

Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba. 

Ryba w delikatnej panierce

Aby uzyskać najlepszy smak i fakturę mięsa z ryby, konieczna jest jej jak największa świeżość. Im mniej czasu mija od jej złowienia do podania, tym zachowane zostaje znacznie więcej doskonałego smaku. Do poniższej receptury doskonale sprawdzają się ryby morskie z białym mięsem. 

Użycie piwa ma dwie korzyści. Po pierwsze smak ciasta będzie znacznie bardziej intensywny, a po drugie nabierze ono puszystości i delikatności. Dla tych, którzy nie chcą wlewać piwa do ciasta, z powodzeniem można wykorzystać zwykłą gazowaną wodę.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został AgroUnii, która krytykuje dostępne w sklepach sieci Biedronka warzywa.

Źródło: gkrphoto, Getty Images Pro

Przepis na smażoną w cieście rybę

Składniki: 

  • 500 g dorsza, mintaja lub morszczuka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 duża szklanka jasnego piwa

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  • czarny pieprz

  • olej

Zacznij od wyjęcia ryby z lodówki i odstawienia jej na 30 minut przed gotowaniem. Gdy nabierze temperatury pokojowej, podziel ją na mniejsze kawałki. Posyp ją odrobiną soli oraz pieprzu. Na płaskim talerzu rozsyp połowę szklanki przesianej mąki. 

Resztę mąki wsyp do miski i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dokładnie przesiej mieszankę. Wlewaj do miski zimne piwo i delikatnie mieszaj, aż całość będzie dobrze połączona i jednolita. Dobrze jest do tego użyć rózgi, gdyż równomiernie połączy składniki.

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, a następnie zanurzaj ją w cieście. Delikatnie wkładaj kawałki ryby do oleju i smaż, aż uzyskasz złotą i chrupiącą skórkę. Po usmażeniu wyłóż ją na ręcznik kuchenny, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >